16.8 C
София
неделя, май 5, 2024

Онлайн дискусия обсъжда Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС

ПРОЧЕТИ СЪЩО

КНСБ организира онлайн дискусия, посветена на Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз. Форумът започва в 10 ч.

За участие в него са поканени българските евродепутати и представители на изпълнителната власт. Едно от исканията на синдикалистите е работодатели и фирми, които пречат на колективното договаряне, да не се допускат до обществени поръчки.

Една от целите на форума е обмяна на мнения какво и как да се промени в директивата, обясни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Тонев. От синдиката настояват да се гарантира правото на синдикализация и колективно трудово договаряне в държавите членки на ЕС.

„През което да се постигне един значително по-висок коефициент на покритие с колективните трудови договори като минимална граница от 70 процента“, посочва Тонев.

В момента у нас покритията с колективни  договори е около 30 процента. Синдикалистите настояват за въвеждане на праг, според който минималната заплата да не е по-ниска от 50 на сто от средната за страната.

„В България минималната работна заплата вече продължително време се задържа в съотношение около 44 процента спрямо средната работна заплата, спрямо необходимите средства за издръжка на живот, съотношението е далеч незавидно – около едва 50 процента“, отбелязва още директорът на института.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ