11.8 C
София
петък, май 3, 2024

Откриха изгубен златен град, заровен под пясъците в Луксор (СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Откриването на 3000-годишен град, изгубен в пясъците на Египет, бе приветствано като една от най-важните археологически находки, след намирането на гробницата на Тутанкамон.

Известният египтолог Захи Хавас обяви откриването на „изгубения златен град“ близо до Луксор в четвъртък, съобщи BBC News.

Археолозите успяват да разкрият града в рамките на седмици след началото на разкопките, започнали през септември 2020 г.

Градът е построен по времето на фараона Аменхотеп Трети от 18-а династия (около 1388-1351 г. пр. н.е.). Той е процъфтявал десетилетия наред и продължава да се използва от фараоните Ай и Тутанкамон (1332-1323 г. пр. н. е.)., чиято почти непокътната гробница е открита в долината на царете от британския археолог Хауърд Картър през 1922 година.

Проверка по рама

#antiguoegipto ¡Nuevo y gran hallazgo en #Luxor !
Hawass @Dr_Hawass anuncia el descubrimiento de la „Ciudad Dorada Perdida“ en Luxor https://t.co/JnUtwmXYk8 pic.twitter.com/I25VlrmHZh

— Andy García (@andygarmont) April 8, 2021

„Градът, който се е наричал „Възнесението на Атон“, е бил най-голямото административно и промишлено селище в египетската държава на западния бряг на Луксор – обясни Хауас. Още в онези времена той е имал улици, а домовете са били високи по три метра.“

Разкопките са започнали през септември 2020 г., като задачата е била да бъде намерен погребалният храм на фараона Тутанкамон.

„В рамките на няколко седмици сгради от кирпич започнаха да се появяват изпод пясъка и бяхме изумени, когато разбрахме какъв огромен град се отваря пред очите ни – каза Хауас – Той е добре запазен, стените на къщите са останали почти непокътнати, а много стаи бяха пълни с прибори, сякаш жителите току-що си бяха тръгнали, оставяйки всичко на мястото си.“

Магазин за Акумулатори

Археологическите пластове остават непокътнати хиляди години.

Egipte anuncia el descobriment de la Ciutat Perduda de Luxor https://t.co/Bt8AIgB5cy

— josep (@josep98491848) April 8, 2021

Според експерти откриването на този изгубен град е съпоставимо с намирането на гробницата на Тутанкамон.

„Тази находка може да ни позволи да разгадаем една от най-великите мистерии на Древен Египет, а именно защо фараонът Аменхотеп Четвърти (Ехнатон) заедно с кралица Нефертити са решили внезапно да се преместят в Тел ел Амарна, много северно от Луксор“, каза Бетси Брайън, професор по египтология от американския университет „Джонс Хопкинс“.

Археолозите са установили, че на територията на града има три двореца на фараона Аменхотеп Трети, както и административен и индустриален център на империята. Цветна керамика, глинени тухли с печата на фараона, бижута, амулети-скарабеи и други артефакти – всичко това ще помогне на специалистите да изучат историята на този град.

A 3,000-year-old „lost golden city“ has been unearthed in the southern city of Luxor, a discovery that could be the most significant find in #Egypt since the tomb of the boy king #Tutankhamun, the archaeological mission said Thursday in a statement. pic.twitter.com/jhPwqNznce

— Seer Media (@Seer_media) April 8, 2021

В южната му част има пекарна, както и зона за готвене – с фурни и съдове, предназначени за голям брой хора. Административните и жилищните райони с добра организация на пространството са разположени отделно, казаха археолозите. В същото време територията е оградена със стена с един вход, от който пътеките се насочват към сгради.

Археолозите са открили работилници с инструменти и леярски форми. В едно от помещенията са намерени две необичайни погребения на крава или бик. Специалистите тепърва ще изследват и установят тяхното предназначение. Някои човешки погребения със странни позиции на тялото също остават загадка. Предстои огромна работа и на градското гробище, където учените се интересуват от издълбаните в скалата гробници.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ