12.8 C
София
събота, май 4, 2024

Райхстагът в Берлин: парламентът, който е бил и лазарет, и родилно отделение

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Парламентът принадлежи на народа. „На германския народ“ – е написано над входа на Райхстага в Берлин. Архитектът Пол Вало възнамерява да постави този един вид дарителски надпис още през 1894-а година, при откриването на имперския парламент, но се натъква на отпора на германския кайзер Вилхелм Втори. Той не одобрявал споменаването на „народа“ в този контекст.

Едва в разгара на Първата световна война, когато през 1916-а година и депутатите от Социалдемократическата партия се съгласяват да гласуват „за“ военните кредити, а Германия вече е доста уморена от войната, кайзерът решил да отвърне с щедър жест. Буквите били отлети от бронза на две френски оръдия, пленени по време на освободителните войни през 1813-1815 година. Подпалването на Райхстага през 1933-а година, след идването на националсоциалистите на власт, става формален повод за разправа с опозицията и за едноличното завземане на властта. Обстоятелствата около подпалването и до днес не са напълно изяснени. Хитлер обвинява в това комунистите (сред основните обвиняеми е Георги Димитров), а те – него.

Лазарет и родилно отделение

По време на Втората световна война прозорците на Райхстага, който не играел никаква роля в системата от архитектурни и идеологически символи на националсоциалистическата диктатура, са зазидани. В някои от помещенията му фирмата AEG произвеждала радиолампи, а в други били разположени лазарет и акушерското отделение на берлинската болница „Шарите“. В първото следвоенно десетилетие сградата, която попада в западната част на Берлин, е полуразрушена. През 1954-а година поради заплахата от срутване взривяват останките от купола, макар според някои архитекти това да не било наложително. Наскоро след това решават да направят ремонт, но в разделена Германия не било ясно за каква цел да се използва сградата на Райхстага.

Ремонтните работи продължават до 1973-а година. Западногерманският архитект Паул Баумгартен, който печели конкурса, се отказва от възстановяването на купола, а и отстранява множество неоренесансови и необарокови дърворезбовани и гипсови орнаменти в съответствие с прагматичния вкус на времето. Стените отвътре са облицовани с бели панели, които скриват следите от боевете, както и автографите на съветските войници – така съзнателно или несъзнателно – те се запазват за бъдещето. Бившата заседателна зала е възстановена, при това в очакване Германия да се обедини – достатъчно голяма, че да има място за всички депутати.

Преди Обединението на Германия

Проверка по рама

През 1971-а година държавите-победителки приемат ново четиристранно споразумение за Западен Берлин. В периода на намаляване на напрежението Съветският съюз, САЩ, Великобритания и Франция се договарят, че Западен Берлин не е съставна част от ФРГ, но Федерална Република Германия има правото да представлява неговите интереси на международната сцена, ако те не засягат стратегически въпроси и проблеми, свързани със сигурността.

Този договор попречва на плановете някои от пленарните заседания на Бундестага да се провеждат в Западен Берлин – там се организират само мероприятия със символичен характер като израз на стремежа на ФРГ към обединение на страната. Едно от най-забележителните събития в съвременната германска история става около зданието на Райхстага на 3-и октомври 1990-а година. В полунощ пред западния портал е издигнат флагът в златно, червено и черно – знамето на Обединена Германия. Точно в този ден, по-малко от година след падането на Берлинската стена, става формалното юридическо обединение на страната.

Възстановяването на сградата

По време на ремонта на сградата от 1995 до 1999-а година, преди прехвърлянето на столицата на Германия от Бон в Берлин, премахват на практика всички изменения, направени от Баумгартен, ориентирайки се по оригиналните планове на Вало. Целта на реконструкцията естествено не е Райхстагът да бъде възстановен в първоначалния си вид. Но запазването на историческите следи е едно от условията на международния конкурс, спечелен от британския архитект Норман Фостър.

За завземането на Райхстага през 1945-а година днес на посетителите и на депутатите напомнят надписите, направени от войници от Червената армия. Благодарение на специалната реставрационна технология, те изглеждат така, като че ли са били направени вчера. И вероятно по тази причина един от новопристигналите навремето от Бон в Берлин депутати като видял автографите, решил, че са дело на хулигани, безчинствали в току-що ремонтираните помещения. Той се обадил в деловодството на парламента, за да разкаже за безобразието, но там му обяснили какъв е произходът и смисълът на надписите. Впрочем – идеята за запазването на историческите спомени тогава се харесва съвсем не на всички депутати, но те не получават поддръжка.

Автор Максим Нелюбин

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ