18.8 C
София
четвъртък, май 2, 2024

Саудитска Арабия може да повиши от април петролните си добиви заради ценовото покачване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Саудитска Арабия се стреми да увеличи производството на петрол, започвайки от април, тъй като цените на петрола се възстановят, внушавайки доверие на износителите на петрол, съобщи в сряда „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на съветници на кралството.

Новината е изненадваща, тъй като Рияд намали самоволно добива на суров петрол за февруари и март с 1 милион барела на ден.

„Намираме се на много по-добро място, отколкото преди година, но трябва да предупредя още веднъж срещу всяко едно самодоволството. Несигурността е много голяма и трябва да бъдем изключително предпазливи“, каза принц Абдулазиз бин Салман, който е министър на енергетиката на Саудитска Арабия.

През изминалата седмица цените на петрола се повишиха до нива, които бяха наблюдавани за последно в началото на 2020 г., преди коронавирусната пандемия да удари света, предизвиквайки икономическа криза и рязко поевтиняване на черното злато.

След информацията на „Уолстрийт джърнъл“ петролните фючърси поевтиняха рязко за кратко, преди да опитат по-предпазливо повишение в рамките на днешната търговия.

Проверка по рама

Към 18.00 ч. българко време фючърсите на петрола Брент с доставка през април се повишават с 0,45% към $ 63,60 за барел, след като по-рано през днешната търговия достигнаха нов 13-месечен връх от $ 64,75 долара, преди обаче информацията за Саудитска Арабия да доведе до рязкото им поевтиняване към $ 63,23 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през март пък поскъпват с 0,33% към $ 60,25 за барел, след като по-рано днес достигнаха ново най-високо ниво от януари 2020 г. насам около $61,26 за барел, преди информацията на „Уолстрийт джърнъл“ да предизвика рязко тяхно поевтиняване за кратко към §59,75 за барел.

Графика на петрола брент / щатски долар

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ