17.8 C
София
събота, май 11, 2024

Украинският външен министър: Не планираме никакво нападение или ескалация

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дмитро Кулеба

„Опитваме се да избегнем грешката от 2014-та година, когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си“ – това заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кулеба допълни, че заедно със Столтенберг са обсъдили как да реагират на струпването на руски войски на границата с Украйна:

„Украйна и нашите приятели оставаме бдителни. Ние не губим и няма да губим време.

Ако Москва предприеме безразсъдни действия и започне да използва спиралата на насилието, това ще е на висока цена във всеки смисъл на думата. Бих искал да ви уверя, че Украйна не желае война.

Ние не планираме никакво нападение или ескалация. Украйна е за решаване на конфликта с дипломатически и политически средства“, посочи украинският външен министър.

Проверка по рама

От своя страна генералният секретар на НАТО призова Русия да прекрати своето „неоправдано“ военно струпване около Украйна.

„Русия трябва да прекрати това струпване на войски в и около Украйна, да спре провокациите си и незабавно да деескалира (обстановката)“, каза Столтенберг, цитиран от АФП.

Очаква се днес в Брюксел да пристигнат американският държавен секретар Антъни Блинкън и  ръководителят на Пентагона Лойд Остин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба на пресконференцията в централата на НАТО в Брюксел, 13 април 2021 г. Столтенберг и Кулеба се срещнаха, за да обсъдят Русия съсредоточаването на войски по границата с Украйна.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ