16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

10 начина за ефективно отслабване 

ПРОЧЕТИ СЪЩО

1. Отслабването е процес, който трябва да се планира за дълъг период от време

Повечето диети, особено много екстремните, се основават главно на загубата на вода. След тях тялото се връща към предишното си тегло най-бързо. Те имат смисъл само ако трябва да свалите няколко сантиметра за няколко дни, за да се поберете в любимата си рокля и да изглеждате добре на големия бал. Ако обаче се използват твърде често, те нанасят хаос на тялото ви: йо-йо ефектът ви кара да качвате все повече и повече килограми, а периодите на нехранене забавят метаболизма, така че следващите опити водят до все по-лоши резултати. Ето защо е по-добре да не говорим за диета, а за промяна в начина на хранене и да планираме целия процес за период от няколко месеца: бъдете готови за бавно отслабване и периоди, когато въпреки усилията ви теглото не помръдва.

2. Отслабването ще се получи, ако ядете малки порции, но по-често

Научно доказано е, че консумирането на едни и същи храни на две хранения през деня може да доведе до увеличаване на теглото, докато консумирането на едни и същи храни на пет хранения може да доведе до намаляването му. Като се храните на малки порции четири или пет пъти дневно, давате на тялото си да разбере, че храната няма да свърши и че можете да използвате цялата си енергия за текущи нужди и дори да намалите натрупаните преди това резерви.

3. Ефективната загуба на тегло означава да се храните пет пъти дневно

Приемането на втора закуска и следобедна закуска под формата на малки хранения има едно голямо предимство: предотвратява по-големи спадове в нивата на кръвната захар, водещи до чувство на глад. И тъй като когато сте гладни, ядете повече, вечерите ви могат да надхвърлят допустимите норми и да забавят отслабването ви.

Проверка по рама

4. Загубата на тегло ще бъде обмислена и ефективна, ако планирате храненията си

Обмислянето на това какво ще ядете утре е чудесен начин да се придържате към диетата си и да не ядете тлъсти неща. Това ще ви позволи да планирате храненията, които ще консумирате на работа (и да ги приготвите предварително), да направите списък за пазаруване и да свикнете с фиксираните часове за хранене. По този начин няма да сте принудени да ядете бърза храна, защото сте забравили да вземете нещо за работа, и лесно ще можете да следите какво и колко ядете през деня.

Кога и как трябва да се пие кафе за бързо отслабване?

5. Ако сте на диета, съсредоточете се върху това какво ядете

Това, разбира се, не означава, че трябва да ядете храната си сами, в тишина и концентрация. Добре е обаче да не се храните пред телевизора, тъй като прекаленият интерес към програмата може да доведе до малък грях, например допълнителна порция храна или десерт с чипс или сладкиши. Вместо това е добре да се храните в малки чинии (тогава порциите ще изглеждат по-големи), да хапвате старателно и, което е много важно, да композирате ястията си така, че да са вкусни. Само хора с изключително силна воля могат месеци наред да ядат само неща, които не харесват.

6. Когато отслабвате, пийте по около два литра неподсладени течности на ден.

Магазин за Акумулатори

Мазнините се разграждат с вода, а без вода няма отслабване. Разбира се, трябва да се откажете от всички подсладени напитки, както и от леките варианти, подсладени с подсладители. Вярно е, че тези напитки не са калорични, но това не решава целия проблем. Подсладителите, дори и да нямат калории, карат тялото ви да произвежда инсулин – механизмът на отделянето му е свързан със сладкия вкус. Така нивата на кръвната ни захар спадат и се появява чувство на глад. Така че, въпреки че самите напитки са с ниско съдържание на калории, те ви карат да ядете повече.

7. Ако отслабвате, четете внимателно етикетите на продуктите, които купувате

Не се заблуждавайте от рекламите и твърденията на производителите, че техните продукти са органични и здравословни. Затова си струва да проверите какво всъщност ядете. И не забравяйте, че нискомаслените продукти често съдържат толкова много въглехидрати, че изобщо няма да ви помогнат да отслабнете.

Бърз и ефективен начин за отслабване, който почти никой не използва

8. Упражненията ще помогнат за отслабването

Изгарянето на мазнините е най-бързо при не твърде интензивни упражнения. Експертите говорят за достатъчно бавно ходене, така че да можете да си говорите, докато го правите, без да се задъхвате. Така че защо да не извървите пеша поне част от пътя до работа? 10 000 крачки може да не са много, но ако се повтарят редовно, могат да имат наистина видим ефект.

9. Ако отслабвате, опитайте се да стоите повече и да седите по-малко

Стойте поне десет минути на всеки час. Това е още един начин да направите малко упражнения. Важно е за всички, които прекарват по-голямата част от деня си в седнало положение. За да стимулирате метаболизма си, достатъчно е да не седите в трамвая или автобуса, да говорите изправени или да чакате спокойно на спирката.

10. Отдавайте се на малки грехове, докато отслабвате

Отслабването е дългосрочен процес. Невъзможно е винаги да спазвате правилата без изключение. В края на краищата има големи семейни тържества, важни излизания или просто срещи с приятели. Позволявайте си от време на време да се развихрите и да хапнете нещо угояващо. 

През първите няколко месеца това може да бъде едно хранене седмично. Възползвайте се от тази вратичка по време на празнична вечеря в дома на баба ви, бизнес вечеря или просто като изядете пицата, която отдавна желаете. Едно хранене (но нека да бъде само това едно хранене!) няма да провали усилията ни и ще ни зареди с добро настроение. А това вероятно е също толкова важно, колкото и правилното хранене.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ