Свят

21 президенти на страни от ЕС с общо обръщение за Деня на Европа

Игра на Богове -Възходът на падението

В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на 21 страни от съюза, сред които и българският държавен глава Румен Радев, подчертават необходимостта от силен и ефективен Европейски съюз, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, предава БГНЕС.

Заедно с българския държавен глава обръщението е подкрепено от президентите на Словения, Австрия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия.

В документа се посочва, че от създаването си до днес ЕС продължава да е проект за мир, а основните принципи на европейската интеграция са актуални и днес, а именно – свобода, равенство, зачитане на правата на човека, върховенство на закона и свобода на изразяване.

Държавните глави отбелязват, че европейците са изправени пред многобройни предизвикателства.

„Ще трябва да разработим нови методи и нови решения“, пише в обръщението. 

„Въпреки че понякога Европейският съюз може да изглежда затруднен да се справи с многобройните предизвикателства, възникнали през последното десетилетие – от икономическата и финансовата криза до предизвикателствата в работата за справедлива миграционна система и продължаващата пандемия, ние сме наясно че би било много по-трудно за всеки от нас, ако трябва да се справяме самостоятелно“, заявяват президентите.

Проверка по рама

Те отбелязват, че силата на ЕС се състои в демокрацията и в приобщаването на повече представители на обществото в дискусията, посветена на бъдещето на Европа.

магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button