България

498 млн.лв. ! Тъщата на Ботокса взе кетъринга на Александровска незаконно

„През пролетта на миналата година, когато Александровската болница, както и всички ковид-болници, събираше дарения за респиратори и защитни облекла, работещите на първа линия медици са били изхранвани от фирмата на тъщата на тогавашния директор на болницата проф. д-р Костадин Ангелов (след това здравен министър и депутат от ГЕРБ). Плащани са по 8000 – 8500 лв. на седмица за кетъринг два пъти дневно.

Това се е случило по договор с едноличния търговец, регистриран на името на майката на съпругата на Ангелов – Левски Спринт – Мариана Динекова. Фирмата притежава ресторант до столичния стадион Герена. Едноличният търговец не е подавал документи в Търговския регистър от 2009 г., за да се знае актуалното му състояние – само заради този факт не е редно да бъде доставчик на държавната болница по закон и точно заради това печели без конкурс дотацията.

Изборът на Левски Спринт – Мариана Динекова за доставчик не е станал с конкурс или търг, както повелява законът. Договорът е сключен не директно с болницата, а с фондацията в обществена полза Направи добро – Александровска, учредена от болницата и поликлиниката на Александровска и представлявана от проф. Ангелов.

Проф. Ангелов не е изпълнил и законовото задължение да излезе от управата на фондацията на болницата, след като е станал министър, а след това и депутат.

ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Според годишния отчет за 2019 г. фондация Направи добро – Александровска е събрала 63 хил. лв. от дарения, при 80 хил. лв. предишната година”, пише Капитал.
За 2020 г., когато бяха супер огромните ковид-дарения и тъщата е изпълнявала поръчка данни няма.

Проверка по рама

„Директорът на болницата безспорно е лице, което попада в кръга на лицата, които следва да спазват ограниченията, свързани с конфликта на интереси, но Ангелов не е предприемал никакви действия по този договор в качеството си на директор на болницата”, добавя още едно заобикаляне на закон по казуса Капитал.

Ботокса си и признава, но незнайно защо прокуратурата и КПКОНПИ не го преследват: “Лично аз съдействах да намеря бързо такoва заведение с работеща кухня. Обърнах се за помощ към родителите на жената, с която живея на семейни начала. Те имат ресторант. Съгласиха се да изготвят меню за един ден, което да бъде предоставено на медиците в инфекциозната клиника. За проба. Персоналът остана удовлетворен от качеството на храната. Затова и фондацията реши да работи с този ресторант”.

Той, разбира се, не споменава, че по онова време заведенията бяха затворени под карантина, така че „помощта” на родата всъщност е спасила семейния бизнес. „По втория начин”. И то с парите от дарения за коронавирус към държавната болница.

Източването, капка по капка, има и друго лице. Предишният директор проф. Димитър Буланов, който в момента е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и председател на борда на Александровска – същият борд, който подписва наведнъж 14 фиктивни протокола за разходване на над 30 млн.лв., след като е станал декан, е сключил и граждански договор с клиниката по обща хирургия, което може да се тълкува като конфликт на интереси, ако го е подписал сам като възложител или не го е подал като част от декларацията си.

Общо, за времето на управлението на проф. Ангелов, наричан в обществото Ботокса, от началото на 2013 г. до средата на 2020 г. са похарчени 444 995 000 лв. по официалните данни в Търговския регистър. Отделно, периодът приключва с натрупани 53 000 000 лв. задължения.
Общата сума е 498 480 000 лв.

Това са 5000 чисто нови линейки – над 10 пъти повече от наличните в София в момента.
Също са парите на българската култура за цял 4-годишен мандат, а на българския спорт – за повече от 20 години – над 5 олимпийски цикъла.

Магазин за Акумулатори

При всички тези огромни похарчени средства, отново показваме срутващите се здания – включително паметници на културата, в които се помещава болницата.

Средната лекарска заплата в нея е 1200 лв. бруто или около 900 лв. нето по официални данни.
За управленските умения на бившия министър, безстрастно – цифром, говори и сумата на загубите, натрупани под ръководството на проф. Ангелов – Ботокса: – 65 304 000 лв. Това са над 650 линейки или над 650 спасени с операции в първокласни клиники в чужбина страдащи болни българи.

Мария Пенчева

Коце Ботокса лично уредил незаконна трансплантация в Правителствена болница!

 

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button