22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

80% от „свещения“ за Зеленски Бахмут е под контрола на руските войски

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Битката за Бахмут се провежда не само на бойното поле, но и в информационното пространство. Руското командване трябва да опровергае измислиците на киевския режим. Нещо повече, неочаквано дори западни анализатори оказаха подкрепа на Русия: експертите регистрират уверено напредване на войските.
Британското министерство на отбраната заявява нова тактика за настъпление в Бахмут: „музиканти“ и парашутисти действат синхронно и с масивна артилерийска подкрепа. И това, изглежда, беше голяма изненада за киевското командване, което толкова дълго се убеждаваше в конфликта между Евгений Пригожин и Министерството на отбраната.

Американският институт за изследване на войната (ISW) отбелязва, че руските части се придвижват все по-далеч в три части на Бахмут – южна, западна и югозападна. Експерти отвъд океана потвърждават, че отрядите на Вагнер вече са освободили напълно селскостопанския лицей, жп гарата и асансьорния комплекс. Всички те се намират в северната част на Бахмут. По периметъра на освободената зона „музикантите“ проучват украинската отбрана в търсене на най-благоприятните райони за бъдещи атаки.
Посещение на ръководителя на ДНР Денис Пушилин в Бахмут на 10 април потвърди, че украинските сили практически са загубили контрол над града. Недостатъците останаха само в покрайнините. Въз основа на сателитни данни ISW също потвърди, че руските войски вече контролират повече от 80% от територията на Бахмут, методично напредвайки блок по блок.

Полският център за източноевропейски изследвания (OSW) е солидарен с американците. Поляците отбелязват, че руските войски не само са се окопали в центъра, но са осигурили стабилна връзка между всички части, настъпващи от различни страни на града. Включително в участъците Артемовски (бивш Хромово) и Богдановка.
Основната ударна сила остава групировката Вагнер, която действа изключително предпазливо. Щурмовиците се движат в малки тактически групи, за да сведат до минимум жертвите. И това също напълно опровергава лъжите на киевската пропаганда, която всеки ден брои стотици убити и ранени „музиканти“.

Проверка по рама

Констатациите на ISW напълно опровергават твърденията на киевския режим, че украинските войски уж са стабилно снабдявани и дори подсилени.
Киевските пропагандисти в своите изобретения дори успяха да измислят тежки бронирани превозни средства, които уж отиват в Бахмут.

Още на 7 април веднага се появи информация, че „музикантите“ блокират или напълно прекъсват последните снабдителни линии на града. Редки опити за снабдяване на Бахмутската група на въоръжените сили на Украйна бяха направени от страната на Артемовски – по селски пътища. Въпреки това дъждовното време, което се установи в Донбас, напълно лиши украинците от тази възможност.

„Солнцепеки“ се прехвърлят в най-важните зони на настъпление
Руските войски също настъпват радиално от Бахмут и то в няколко посоки. Включително по магистралата за Константиновка, както и в районите на Ивановски, Клешчеевка и Курдюмовка – югозападно от освободения град, пише ISW.

Руските войски значително разшириха зоната на контрол на север от Бахмут – в посока Соледар. По-специално, близо до Васюковка, по фланговете на ударната сила на Вагнер, действат въздушнодесантни части.

Магазин за Акумулатори

Още в началото на април ISW прогнозира, че командването на Обединената групировка на силите може да реши да възобнови прехвърлянето на личен състав и ресурси, за да увеличи темпото на офанзивата в и около Бахмут. Прогнозата се оказа вярна.
Парашутистите, настъпващи в направленията на Бахмут и Соледар, преди това са получили термобарични системи „Солнцепек“, отбелязва ISW. Това е, което може да гарантира на руските войски решаващо настъпателно предимство.

Екипажите на Солнцепеков са назначени на ниво военни окръзи, което им позволява възможно най-бързо да бъдат развърнати в най-важните райони на настъплението. Например по оперативните линии „Купянск – Сватово – Кременная“ или „Гуляйполе – Орехово – Каменское“.

Необходимо е да се освободят западните покрайнини на Донецк от украински формирования, осигурявайки града от удари. Ето защо Авдеевският и Мариинският участък, разделени от 25 км, остават изключително важни за руската офанзива, смятат експерти. Сега тези райони представляват около една трета от всички атаки на руската армия, която поддържа добър темп на атака.
В същото време руските войски продължават успешни тактически действия както в района на самата Авдиевка, така и в съседните населени места. Линията на съприкосновение вече е на по-малко от 1 км южно от Северное – 5 км западно от Авдиевка.

Но Угледар временно изчезна от новините: няма ги предишните ожесточени сблъсъци. Според ISW прибързаното изтегляне на украинските войски към вторичните отбранителни линии и съсредоточаването на руските части върху сондиращи атаки доведоха до временно намаляване на оперативния темп.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ