32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Учени: Тази билка помага при артрит, сваля холестерола и пази сърцето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Две супени лъжици шипки (16 грама) съдържат 26 калории, шест грама въглехидрати и четири грама фибри. Това количество осигурява 76 процента от дневната стойност на витамин С, 6 процента от дневната стойност на витамин Е, 4 процента от дневната стойност на витамин А и 3 процента от дневната стойност на витамин В5.

Храните, които свалят холестерола като лекарство

При липса на противопоказания експертите препоръчват използването пресни или сушени шипки, добавени към различни ястия и напитки. Порталът Food News информира за лечебните ефекти на това просто билково лекарство, позовавайки се на откритията на учени.

Помага в борбата с рака – проучване установява, че екстрактът от шипка спомага за намаляване на растежа и миграцията на клетки при рак на гърдата.

Помага за понижаване на високия холестерол – при участници със затлъстяване се наблюдава, че яденето на шипки шест пъти на ден води до пет процента намаление на общите нива на холестерол в кръвта. Според учените, приемането на екстракт от шипка може да бъде безопасна алтернатива на антихолестеролните лекарства, отбелязва изданието.

Укрепва сърцето – проучване на учени от Шведския департамент по експериментална медицина установява, че приемането на шипка на прах помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания със 17 процента. Флавоноидите и антиоксидантите, открити в тази билка, укрепват сърдечния мускул и повишават защитата срещу сърдечни заболявания.

Проверка по рама

Бори се със симптомите на ревматоиден артрит – в проучване доброволци с артрит, на които са давани шипки, съобщават за подобрения в състоянието си. 

Лекар: Всички ядем тези храни, но те причиняват инсулт

Укрепва имунитета – шипките съдържат 60 пъти повече витамин С от портокалите. Витамин С помага за намаляване на възпалението в тялото и играе ролята на подпомагане на имунната система в борбата с различни патогени.

При приготвянето на чай от шипка не използвайте алуминиеви съдове. При контакта с тях витамин С в шипките се разпада бързо.

Обелете шипките, нарежете всеки плод наполовина, отстранете вътрешните семена. Изплакнете половинките преди да ги използвате. Сухите шипки първо трябва да се накиснат, съветват експертите, цитирани от изданието.

Учени: Тази пролетна билка пречиства бързо кръвта от захарта

Магазин за Акумулатори

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

 

 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ