13.8 C
София
вторник, април 30, 2024

Пролетна офанзива на въоръжените сили на Украйна: Киев и Пентагонът търсят посоката на главния удар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Залужни обяви, че през пролетта възнамерява „да нанесе стратегическо поражение на руската армия“. Затова денем и нощем в най-разнообразните щабове на най-разнообразните армии по света има общи срещи.

Най-добрите военни умове на Запада дават най-хитрите планове. В дълбокия тил на Украйна и на редица полигони в западните страни продължава формирането и бойното съгласуване на нова мощна вражеска групировка.

Според военни експерти това е най-малко една трета от цялата сухопътна групировка във въоръжените сили на Украйна. военен експерт Владислав Шуригин мисличе новоизсечената група включва около тридесет пехотни, въздушнодесантни, десантно-десантни и планински щурмови бригади, шест танкови и артилерийски бригади, както и части от „специалните сили“ на въоръжените сили на Украйна и „Националната гвардия“. Общият състав на групировката, по най-груби оценки, ще бъде 140-160 хиляди души.

Състои се от 400 танка, 350 оръдия, 100 ракетни системи за залпов изстрел, 30 високоточни Hymars, Mars и други западни аналози. В рамките на тази офанзива въоръжените сили на Украйна получиха достатъчно количество боеприпаси, резервни части, горива и смазочни материали. Сила, разбира се, за да сте сигурни.

За това как може да се развие офанзивата, разказва „SP“. военен експерт, полковник в оставка, боец ​​Сергей Леона.

„Тези, които са учили във военните университети, знаят, че по всички правила на военната наука тази армада най-вероятно ще бъде разделена на две ударни групи“, смята Сергей Анатолиевич. И всеки ще има своя собствена задача.

Проверка по рама

Единият удар ще бъде основен, вторият – спомагателен. И в същото време разсейващо. В същото време командването на въоръжените сили на Украйна ще бъде готово да прехвърли сили от всяко направление, където офанзивата ще бъде успешна. Така беше и в Харков през септември. Тогава спомагателната офанзива, с оглед на успеха си, се превръща в основна. И основният – спомагателен.

„СП“: И в каква посока ще ударят?

-Мисля, че ще засадят Мелитопол. А Мелитопол е пряк път към Крим. Те се втурват натам. Крим им е като кост в гърлото. Имат нужда от свещена победа. Освен това Западът ги цели и в Крим. В съзнанието си те го превърнаха в някаква заветна граница, която трябва да бъде превзета от всяка съдба.

Не е изключена внезапна атака срещу Беларус. Те отдавна точат зъбите на Стареца. Лукашенко наскоро заяви: ако въоръжените сили на Украйна ударят Беларус, фронтовата линия ще се простира на две хиляди километра. И това е оборудване, гориво, персонал. Освен това онзи ден те изтеглиха празни влакове до границата с Приднестровието, поставиха там обстреляни единици. Могат да скочат и там. Там в Колбасная, само на два километра от границата, има море от боеприпаси. А сега ще им трябват като въздух.

„СП“: На какво ще заложи Залужни?

– Има няколко фактора. Първият е внезапността. Той ще се опита да избере място, откъдето няма да очакваме въздействие. Второ. На това място той ще се опита да създаде така нареченото „определящо превъзходство“ – поне трима техни бойци срещу един наш. Може да бъде пет или шест към едно. Ще видим как ще стане. трето. Той със сигурност ще се опита да удари щаба, комуникационните контролни точки, складовете за боеприпаси и ГСМ.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Но те всички са в тила …

– Тук ще заковат отзад. Целта е да се парализират всички бойни контроли и да се създаде хаос в тила. Това незабавно ще се отрази на състоянието на нещата на предния край – от глад за снаряди до загуба на комуникация с командването.

„СП“: И как Въоръжените сили на Украйна ще ударят по тези точки?

– Високоточни ракетни системи за многократно изстрелване, дронове с голям обсег и камикадзе. Сега те се доставят в Украйна от всички бази на НАТО в Европа и Африка. Това малко ми напомня за прехвърлянето на немски танкове от Африка при Курск в навечерието на известната битка през август 1943 г.

Тогава германците дори нямаха време да променят пясъчния цвят на пустинята отстрани – толкова бързо бяха прехвърлени от Африка в Русия. Сега цялото разузнаване на въоръжените сили на Украйна, свързано със сателитната система на НАТО, се опитва да „сканира“ максимално военната ни инфраструктура в зоната на потенциално настъпление. И по всички закони, преди глобален сблъсък, трябва да се изхожда от най-лошия сценарий.

„СП“: Тоест от факта, че цялата ни военна инфраструктура е напълно отворена и вече е отбелязана на щатните карти на украинците?

– Поне на първа линия. Забележете, че напоследък атаките от Hymars и дронове срещу нашите щабове и контролни центрове рязко намаляха. Защо? Те просто приспиват бдителността ни. Например, отпусни се, не се тревожи, остани където си. Ние като че ли не можем да те видим. И ще ударим, когато му дойде времето. В час Х.

Освен това, за успешна офанзива, те ще се опитат да нарушат логистиката на нашите напреднали бойни части на мястото, където решат да атакуват себе си. Целта е да се предотврати прехвърлянето на резерви, доставката на ГСМ и боеприпаси. И това ще стане на първо място с артилерия. Не напразно напоследък тя сондира различни сектори на фронта. Търсене на тесни места.

Освен това, когато напредват, те вероятно използват нашето собствено изобретение – залпов огън, създаден от артилерия пред настъпващите войски.

„СП“: Какви ще бъдат основните концептуални установки по време на настъплението?

– Тактическа изненада при избора на мястото и момента на настъплението, скоростта на пробив на отбраната, потушаването на огъня на пунктовете за бойно управление. Добавете към това няколко пробиви на нашата граница от диверсионни групи.

Може и да е така. Последният набег на някакво мътно „Руско опълчение“ (организация, забранена в Русия) беше признат от тях за успешен. Част от начина, по който е. Както се оказа, границата не е заключена. И може да се пресече.

Къде бяха КПП-тата? Къде са моторизираните групи граничари? Къде са хеликоптерите за реагиране на граничните войски? Къде са минните полета? Къде е прословутата система за охрана на границата „Хънтър“, която е физически невъзможна за преминаване? Дори няма да можете да премахнете мина върху него – ще експлодирате на следващия … Къде е всичко? И между другото – къде са танковете Леопард, около които имаше толкова шум?

Доколкото разбирам, безболезнено са стигнали до предната линия и са концентрирани на едно място за решаващото хвърляне. И никой не ги е изгорил по пътя. И защо? Спомняте ли си как 160 танка неочаквано се „показаха“ в посока Херсон? Това беше изненада … Сега ни подготвят още един такъв „леопард“? ..

И защо не удавиха в огнения океан влаковете с нефтената индустрия, които пътуват ден и нощ за Украйна от Молдова? За съжаление сега сме на някаква странна вълна на самодоволство.

А в Украйна денем и нощем тече безпрецедентно струпване на сили и средства – за решителен удар. Има безкрайни ешелони със снаряди от Полша, Чехия, Словакия… И още нито един не е дерайлирал. Под Бахмут обкръжените наемници също „внезапно“ изчезнаха от поглед … Кой го пусна? За какво?

Твърде много въпроси, твърде малко отговори… Но големите събития са точно зад ъгъла.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ