12.8 C
София
петък, април 19, 2024

АБСУРД: „Лукойл” приземи самолетите на властта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Държавният авиационен оператор (бившият „Авиоотряд 28“) алармира, че няма да може да изпълнява ангажиментите си, защото ще остане без доставчик на авиационно гориво след изтичането на договора с „Лукойл Ейвиейшън България“ на 29 февруари.

Писмото е изпратено до транспортния министър Георги Гвоздейков един ден преди изтичането на контракта от шефа авиоотряда Златко Златев, научи Mediapool.

„Към момента е невъзможно сключването на нов договор (за доставка на гориво с дружеството на „Лукойл“), което е свързано с наложените ограничителни мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна“, пише шефът на авиоотряда“ до транспортния министър.

Златев информира, че правителственият авиоотряд е поискал оферти за доставка на гориво от трите наземни оператора на летище София, но е получил оферта само от „Соф Кънект“.

Проверка по рама

Получената оферта е за над 3400 евро на тон и депозит от 200 000 евро, което не устройва държавното дружество и офертата не е приета. До този момент дружеството е зареждало руско авиационно гориво за малко над 1000 долара за тон.

Поискано е съдействие и от дружествоto на Shell&МОН Aviation, но е получен отказ, защото компанията не се съгласила с поставените от авиоотряда условия. Допълнително усложнeние е, че компанията на Shell ще прекрати дейността си в България през юни. Иначе цената на горивото от Shell e сходна на тази на „Лукойл“

Шефът на „Правителственият авиоотряд“ информира министъра, че при това положение основна опция е парламентът да предостави дерогация на дружеството за зареждане на гориво от „Лукойл“.

Другата възможност е да се приеме много по-скъпата оферта на „Соф Кънект“ или да се сключи договор до юни за доставки от Shell&МОН Aviation.

Според общодостъпната информация държавният авиационен оператор оперира един самолет Еърбъс A319, един Фалкон 2000, два хеликоптера Ми-8 и един Аугуста AW109.

Материалът АБСУРД: „Лукойл” приземи самолетите на властта е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ