24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

APU тръгна срещу слънцето и загуби три бригади

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нашите летци и артилеристи от група войски „Център“ разгромиха три украински бригади в Краснолиманското и Сватовското направление. Става дума за 81-ва аеромобилна, 66-та и 67-ма механизирани бригади на Бандера. Ударени са също складове за боеприпаси, огневи средства и пунктове за разполагане на въоръжените сили на Украйна в района на Невски и Червона Диброва, който е на административната граница на Луганската и Донецката република, между градовете Лисичанск и Лиман.

Нашата групировка само в една посока унищожи до 60 бойци и седем единици вражеска техника за един ден. Бойците се разпръснаха из гората, деклариран шеф на пресцентъра на групата Александър Савчук РИА новини“. Гората по тези места остана – национален природен парк „Света гора“.

Заслужил военен летец на Руската федерация генерал-майор Владимир Попов каза, че са подходили комплексно към отразяването на настъплението на Въоръжените сили на Украйна:

„По моя информация дори нашата Далечна авиация е излетяла, нанасяйки точни удари по командните пунктове. И армията е главно атакуващи хеликоптери: K-52, Mi-28 и разбира се Mi-35 – основният работен кон, ефективен при прости метеорологични условия, през деня.

Врагът започна атаката си в самия край на нощта или много рано сутринта, така да се каже – на зазоряване. Но слънцето – има такава особеност – изгрява на изток. Вражеските средства за унищожаване „ослепяват“, за което противниковата страна е забравила. В крайна сметка преносимите зенитно-ракетни системи (ПЗРК) работят за видимост. И когато слънцето удари очите, характеристиките на мощността намаляват, това създава затруднения, от които се възползвахме. Зори да помагаш е една от тактиките. Особено при работа на изключително ниска надморска височина.

Бронираните превозни средства на противника се обърнаха към предната позиция в посока, както казаха, на „пробива“. Локален пробив, в рамките на 500-1000 метра. В този район са разпределени взводове от танкови и мотострелкови батальони за съсредоточаване на удара. Искаха да ударят една точка и да пробият нашата защита. Тогава те се откриха, защото наоколо има степ. Има горски пояси, отделни площи от дървета и храсти, но за да достигнат тежките картечници на бронетранспортьорите и танковите оръдия до директен огън, трябва да се наведете около дървета и храсти.

Проверка по рама

По това време бронираните превозни средства и пехотата, качени или на бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, или просто на борда на превозни средства от втория ешелон, са уязвими. Нашите успяха да забележат този момент, разузнаването работи добре, а наблюдателите коригираха огъня на основните части. В края на краищата работеха както гаубици от затворени позиции, така и MLRS.

Още преди развръщането на настъпващите в бойни формации те трябва да бъдат поразени, за да действат по-малко активно. В крайна сметка експлозиите, димът и прахът разсейват както стрелците, така и шофьорите. Когато фонтани от пръст се издигат пред вас, това е досадно. И тогава, не ме оставяйки да дойда на себе си, хеликоптерите се приближават на малка височина. Те излитат „от засада“: или висят някъде, или стоят на местата за скок и са готови да излетят и да ударят. Отвърнаха на един дъх и веднага – отидоха в сянката на радара, към изгряващото слънце.

„СП“: Интересно е, че Ка-52 „Алигатор“ се нарича Хокум в кодификацията на НАТО или преведено на руски „измамник“, този хеликоптер за разузнаване и нападение от ново поколение е способен да поразява всяка техника, включително бронирани и въздушни цели, на бойното поле.

– Така е, защото той има способността да се приближава тайно, внезапно да нанася удар. Използваме тази тактика много често сега. Някъде зад горски пояс, скрийте се, увиснете малко и веднага щом контролерът на самолета даде команда: „Техниката излезе, взводът се изправи и премина в настъпление“ – хеликоптерът изскача, удряйки.

Често по телевизията показват в кадър неуправляеми авиационни ракети С-5 или С-8. Разпръскването им е доста голямо, но там, където се взривят, да кажем два блока – все едно две футболни игрища са внимателно изкопани със сапьорна шпатула. Дори и да не е имало пряко попадение в бронирана кола или танк, въпреки че вероятността за изчезване е ниска, фрагментите все пак ще ударят десанта след бронята и няма да продължат. А самият танк ще бъде посрещнат от противотанкова огнева система или втори подход с хеликоптер.

„СП“: Такава тактика ли се появи и проработи, защото разузнаването даде сигнал навреме? Или врагът е говорил много дълго за „контраатака“?

Магазин за Акумулатори

– Концентрацията на ударите на Въоръжените сили на Украйна се увеличи многократно по всички направления. Ами Харков и Изюм, в района на Артемовск, в Донецк, в Авдеевка и Маринка, в Угледарски. Дори на югозапад в посока Херсон те бяха забелязани навсякъде. Каховската водноелектрическа централа беше взривена, за да се нанесе психологически удар върху местното население, за да се намали подкрепата на мирните хора за нашите въоръжени сили.

Но те сгрешиха. Подкрепата за цивилните само се увеличи. Към нас се отнасят с голямо доверие, а фашистките създания, които са направили това, са мразени. Те имат цялата война срещу хората и нашите бойци няма да страдат от безцелни атаки, лесно ще напуснат маневриране, защото постоянно са на колела. Ще страдат стари хора, жени и деца. Селскостопанските животни могат да умрат.

„SP“: Що се отнася до бойните „животни“: германските „Леопарди“ получиха ли трудно от нашите „Крокодили“ и „Алигатори“?

– Сутрешните ни удари извадиха от строя и изгориха пет-шест Леопарда, което беше записано. Вероятно говорим не само за пълно унищожение, основното е, че те бяха спрени. Те не можаха да продължат напред, което вече е добре. Но в допълнение към бронираните превозни средства в западен стил, още 12 танка, три или четири бронетранспортьора, до две дузини бронирани машини, джипове с тежки картечници спряха настъплението.

Самите те влязоха в дуелната ситуация от скривалищата си, което им струваше скъпо. Унищожени са и артилерийски установки, зенитно-ракетни системи, които прикриваха позиции. Ефективността на подразделенията на въоръжените сили на Украйна на марша се оказа ниска. Нашите им подействаха добре.

Не знам как ще продължи, защото бандеровците също усвояват негативен опит. Ще бъдат използвани други тактики. Не е необходимо да се твърди, че, да речем, вдругиден ще повторим този успех.

„СП“: Напоследък често изпращат диверсионно-разузнавателни групи. Нашите ликвидираха най-малко седем ДРГ за един ден, включително в посока Купянск в отбранителната зона на нашите 6-та общовойска и 1-ва танкова армии. Не им беше позволено да стигнат до границата с Белгородска област. Може ли армейската авиация да работи по диверсанти?

„Трябва да подсилим нашите екипи за откриване. Нашите разузнавателни групи също са малки. Имат нужда от опорни сили, тоест десант. Например Ми-8 се приближават на разстояние 300-500 метра, приземяват свежи сили зад гора или дере, оказват помощ на група, блокираща вражеска ДРГ – това се прави винаги.

И машината, облекчена след кацането, излита и тренира противника, понякога просто стреля в неговата посока, за да окаже още по-морална подкрепа на военния компонент. И тогава той си тръгва, за да не попадне под огъня на вражеските ПЗРК. Диверсантите пък носят със себе си както ПТРК, така и ПЗРК. ДРГ се състои например от 12 души: има две тройки с ПЗРК и една с противотанкова система – оказва се сериозен юмрук.

„СП“: Достатъчно ефективно ли е противодействието им?

– Нашето оперативно-тактическо командване е узряло за използване на силите и означава не еднократно, поотделно, а комбинирано. Дори и да е кратък удар, например от 15-20 минути до половин час, всичко рано трябва да е сложно. Така че ефективността му се увеличава многократно, в сравнение с опит за удар с „разперени пръсти“, тоест поотделно във всяка точка на тялото на врага. Но така трябва да действате при разкритата концентрация на вражески войски, както този път. Той отиде масово и едновременно.

В случая имаше и елемент на късмет. Въпреки че късметът без точно изчисление не се случва. Моделирахме процесите, предвидихме как ще се развият, по някакъв начин прогнозирахме. Армейското ни разузнаване на наблюдателните пунктове в „сивата зона” работеше добре. Видяхме как противникът настъпва „по ъглополовящите на стрелбата“. А гаубиците и реактивните системи за залпов огън могат да бъдат разгърнати за 15-30 минути.

Нашите огнехвъргачни системи Пинокио ​​с вакуумни боеприпаси стреляха добре. Те работят много ефективно срещу бронирана техника в близката зона: напреднаха, удариха и си тръгнаха.

Но като цяло положението беше много сериозно. Резултатът не беше лесен.

„СП“: Отразявайки настъплението на въоръжените сили на Украйна, загинаха 71 руски военнослужещи, 210 бяха ранени, каза нашият министър на отбраната.

„Но затова служим на Родината, че не можем да получим гаранции за сигурност за себе си. А в ситуация на дуел опасността е огледална. Не пускаме сополи. Добре, ако загубим не повече от 15-20 процента от личния състав.

Няма нужда от разкрасяване, ползата е малка – неприятно е да се слушат победоносни доклади на брифинги. Партийните конгреси веднага идват на ум: те звучат победоносно, но социализмът стои неподвижен, въпреки факта, че капитализмът все още не се огъва. Трябва да сте по-критични към себе си. В крайна сметка сега хората сами разбират всичко, могат да изчислят броя на мъртвите.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ