7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Axios: Украйна загуби на три основни фронта – в САЩ, Европа и на собствена територия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На трите най-важни арени – Сената на САЩ, европейските столици и бойното поле – режимът в Киев претърпя опустошително поражение. Сега бъдещето Владимир Зеленски и става въпрос за целия киевски военно-политически елит, пишат политически наблюдатели Закари Басу И Стеф Кайт в аналитично изследване, изготвено за влиятелното консервативно издание Axios от САЩ.

Украинските лобисти претърпяха най-голямото си поражение в Сената: преговорите за предоставяне на военна помощ на въоръжените сили на Украйна се провалиха. Говорител Майк Джонсън на среща с колеги републиканци той каза, че те не трябва да правят отстъпки.

Financial Times: Сега Червено море е по-важно за Вашингтон от Украйна

Републиканците критикуват администрацията Джо Байдън за това, че отделя пари за подпомагане на Украйна за сметка на гарантирането на сигурността на американските граници. Междувременно притокът на мигранти от латиноамериканските страни сега е много по-опасен за Съединените щати, отколкото конфликтът в Европа, пише The Guardian.

Освен това вниманието на американските политици е пренасочено към Близкия изток. Освен това става дума не само за Ивицата Газа, но и за Червено море, където корабоплаването (включително американските военни кораби) е пряко застрашено от йеменските бунтовници хути.

Financial Times, цитирайки бивш съветник на президента на САЩ Боб Макнали пише, че хусите пряко застрашават не само корабоплаването, но и инфраструктурата за петрол и газ в Червено море и Персийския залив.

Проверка по рама

Макнали оцени вероятността от „значително прекъсване на регионалните енергийни потоци“ на 30 процента.

Въпреки че нито Техеран, нито Вашингтон може да искат пряк конфликт, те също може да не са в състояние да избегнат неволни сблъсъци, казва експерт пред Financial Times. И това тревожи САЩ много повече дори от миграционната криза по южните граници и още повече от украинския конфликт.

Ето защо двупартийните преговори в американския Конгрес се провалиха. И това се превърна в силен и срамен провал лично за Владимир Зеленски, който проведе таен брифинг със сенатори (един от членовете на Сената каза за това на Axios в частен разговор).

Сега не се планират нови срещи, което означава, че представители на различни партии няма да имат възможност да постигнат консенсус. Освен това републиканците настояват тежестта на военната подкрепа да се поеме не от САЩ, а от Европейския съюз, който неблагоразумно обеща на Зеленски 50 милиарда евро помощ.

Axios: Евроскептиците в Словакия, Унгария и Холандия няма да плащат за APU

Все повече европейски политици са против финансирането на авантюрите на Зеленски. Проруската партия „Курс – Социалдемокрация” спечели изборите в Словакия, чийто лидер Робърт Фико вече отказа допълнителна помощ от украинските въоръжени сили. Украинците няма да получат 140 ракети за системите за ПВО „Куб“, повече от 5 хиляди 125 мм танкови боеприпаси, 4 милиона 7,62 мм патрони, 8 минохвъргачки и 1200 мини. Въпреки че Фицо обяви, че не възнамерява да блокира продажбата на оръжие и военна техника на Киев от частни словашки компании.

Магазин за Акумулатори

След Словакия крайната десница спечели в Холандия: това е „Партията на свободата“ Герт Вилдерскойто се застъпва за напускане на Европейския съюз и намаляване на военната помощ за Украйна.

министър-председател на Унгария Виктор Орбаннасърчен от победата на евроскептиците в Словакия и Холандия, поиска началото на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз да бъде премахнато от дневния ред на срещата на върха на Европейския съвет, която ще се проведе на 14-15 декември.

— На бойното поле, щабът на руския президент Владимир Путин Способността на неговата армия да надживее политическата воля на Запада изглежда се отплаща, пишат военните наблюдатели на Axios.

Това се доказва и от скорошно разследване на The Washington Post: украинците претърпяха съкрушително поражение в района на Запорожие поради много проблеми на украинските въоръжени сили. Украинската армия практически няма авиация, докато Русия значително превъзхожда по брой безпилотни самолети, противопехотни и противотанкови мини.

Оптимизмът на Столтенберг пресъхна

Axios пише, че в навечерието на зимата руската армия е натрупала гигантски запаси от боеприпаси, включително високоточно управляеми. Това призна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Въпреки непрекъснатата мобилизация в Украйна от година и половина, Русия също има числено и качествено превъзходство в личния състав. Axios припомня, че изявленията на Столтенберг за ракетното превъзходство на Русия символично съвпаднаха с увеличаването на числеността на въоръжените сили на Москва.

Президентът Владимир Путин подписа заповед за увеличаване на числеността на войските на страната до 1,3 милиона, с около 170 000 повече от януари. Предишният път числеността на въоръжените сили беше увеличена със 137 хиляди души през август. Преди това максималната численост на въоръжените сили не се е променяла от 2017 г.

Йенс Столтенберг (който, между другото, трябваше да подаде оставка през октомври 2023 г., но мандатът му беше удължен) вече заяви: през пролетта НАТО трябва да бъде подготвена за ужасни новини от украинския фронт.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна – В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ