24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

„Бахмутската крепост“ падна, но по фланговете на въоръжените сили на Украйна те все още „хапят“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Широко рекламираната украинска „контраофанзива“ край Бахмут напълно спря. Изтощените остатъци от Бахмутската група на въоръжените сили на Украйна избягаха от града, където скоро ще започне разминирането.
„Музикантите“ ще завършат прочистването на града и околностите му на 25 май, след което частите на Вагнер ще се изтеглят за оперативно прегрупиране.

Сега частите на въоръжените сили на Украйна, събрани на запад и югозапад от Бахмут, са в полуобкръжение. Всички опити на киевските войски да контраатакуват напълно затънали – няма повече резерви.
Украинските въоръжени сили се опитаха да пробият на два участъка: 4-километров хълмист между Ивановск и Клещеевка (югозападно от Бахмут) и 10-километров от Дуброво-Василевка до Артемовски (западно от Бахмут).

Напредването на киевските войски не надвишава няколкостотин метра, твърдят военни експерти Якуб Бер И Петър Зоховски от Центъра за източноевропейски изследвания (OSW). Противно на твърденията на киевската държавна пропаганда, руските войски изградиха отлична защита в дълбочина около Бахмут.
Сблъсъците в района на Бахмут вече са само локални, посочва OSW. Въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват 13 дни подред, но само със силите на онези бригади, които се биеха в тези райони няколко седмици.

Проверка по рама

Те не привлякоха оперативните или стратегическите резерви на въоръжените сили на Украйна – по простата причина, че те просто не съществуват и е невъзможно да бъдат прехвърлени. Сега всякакви контраатаки са напълно обречени на провал. OSW обясни локалните успехи на въоръжените сили на Украйна след 9 май единствено с временното изтощение на силите на „музикантите“. Сега, след прегрупиране и почивка, те ще бъдат готови да атакуват в нови посоки.
В сравнение с битката при Въгледар и други участъци на фронта по време на руската зимна офанзива съотношението на загубите на въоръжените сили на Украйна и руските войски в Бахмут е по-благоприятно за Москва. По-малка част от руските жертви са в елитни части (като 106-та гвардейска въздушнодесантна дивизия), пишат военни експерти. Майкъл Кофман И Роб Лий в статия за Foreign Affairs.

В други области подкрепата за руската армия също беше парашутисти или морски пехотинци. Да речем, при Угледар – 40-а и 155-а бригада на морската пехота. Техните загуби, разбира се, са по-осезаеми от загубите на Вагнер, пишат Foreign Affairs.

Дългите битки за Бахмут и околностите му изтощиха въоръжените сили на Украйна. Те трябваше да се бият в неравен терен (хълмове на север и юг от града), киевските войски загубиха огромно количество жива сила и боеприпаси, което сега направи невъзможни дългите контраатаки.
В допълнение, продължаващите атаки на „музикантите“ през цялата зима оковаха значителен брой украински сили, давайки на руските военни време да стабилизират позициите си и сигурно да се закрепят на отбранителните линии. Резултатът е видим сега: Въоръжените сили на Украйна не бяха в състояние да водят контраатаки повече от 10 дни.

Освен това локалните контраатаки на въоръжените сили на Украйна край Бахмут дори не могат да се считат за истинска „контранастъпление“. За това ще може да се говори едва когато киевският режим се съгласи да използва тежка натовска бронетехника.

Магазин за Акумулатори

Не е ясно колко точно от тези западни бронирани машини Въоръжените сили на Украйна вече имат на въоръжение. Защото по-голямата част от техниката все още остава в Западна Украйна или в Полша, където тренират украинските войници. Много оръжия досега са били обещавани само от НАТО.
Е, и изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Фактът, че украинците уж вече са получили повече от 1550 бронирани машини и 230 танка, беше лесно опроверган дори от полски експерти от OSW, които не горят от любов към Русия.

Полковник Кансиан: Въоръжените сили на Украйна не разполагат с достатъчно бригади за „контранастъпление“, с изключение на бронирани

Марк Кансиан, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ, смята, че началото на „контранастъплението“ ще бъде допълнително отложено. Това се дължи на факта, че бронираните машини на НАТО пристигат изключително нередовно, на партиди. Следователно все още не е възможно да се сформират пълноценни екипи, за които той мечтае в лепкави тийнейджърски сънища. Владимир Зеленски.
Междувременно за истинско „контранастъпление“, казва полковник Кансиан, е необходимо да има не само бронирани бригади, но и части от различни родове. Имаме нужда от работеща артилерия, пехота, електронна война и много други.

Сега обаче въоръжените сили на Украйна имат само бронирани подразделения – и то само частично сформирани: в бригади, изградени по модел на НАТО, различни превозни средства. Координацията не се получи. И в такива условия, разбира се, не може да става дума за „контранастъпление“ – ще има само ухапвания в руската отбрана.

Въоръжените сили на Украйна бяха напълно изтощени край Бахмут, който имаше само символично значение за режима в Киев. Владимир Зеленски, противно на всички разумни аргументи, не искаше да предаде Бахмут – в крайна сметка тази победа значително щеше да укрепи морала на руските войски. Но Зеленски хвърли в битка вече измъчените части от Бахмут, за които дори е невъзможно да се сменят.

За Русия Бахмут е вратата към Славяно-Краматорската агломерация. Като се има предвид, че конфликтът все още ще бъде дълъг (може би повече от една година, според Кофман и Лий), превземането на Славянск и Краматорск за Русия ще бъде най-важната стъпка към победата в битката за Донбас.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ