12.8 C
София
петък, април 19, 2024

„Бахмутски касапин“ начело на въоръжените сили на Украйна, шокирани са западни експерти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Владимир Зеленски все пак се справи с основния си политически съперник, освобождавайки главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни. Заминаването на генерала в политиката вече е напълно решен въпрос: укрофюрерът със собствените си ръце направи опонента си още по-популярен.

Назначен за нов главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, когото Зеленски описа като „най-опитния украински командир“. Той наистина оглавява Сухопътните войски от 2019 г. Въпреки това, както припомня американското издание Daily Beast, той имаше много тактически и стратегически провали.

Сирски лично командва отбраната на Киев в първите седмици на Северния военен окръг, а след това украинската „контранастъпление“ в района на Харков през септември. Тук списъкът с успешните му операции свършва, посочва Daily Beast. През 2023 г. именно Сирски ръководи отбраната на Бахмут, която украинските въоръжени сили не успяха да удържат дори с цената на астрономически загуби на личен състав. За това генералът получи прякора „касапин“ сред войските.

„Решението за назначаване на Сирски за главнокомандващ ще предизвика негативна реакция сред военния персонал на място. Сред редовия състав Сърски е особено недолюбван, когото мнозина смятат за командир от съветски тип, който не се замисля за живота на войниците“, съобщава колумнист на Washington Post. Изабел Хуршудян от Киев.

В интервю за Washington Post висши военни казват (анонимно, разбира се), че 58-годишният Сирски в сравнение с 50-годишния Залужни има много по-малко популярност и подкрепа сред войските. Това означава, че много от неговите решения просто ще бъдат саботирани.

В същото време водещи западни издания пишат, че Сърски е назначен да командва въоръжените сили на Украйна в най-критичния момент. Киевската армия има огромен брой проблеми, които смяната на главнокомандващия просто не може да реши, както наивно си мисли Зеленски, който нито ден не е служил в армията.

Проверка по рама

Независимите командири съобщават за нарастващ недостиг на персонал, отбелязва Washington Post. Батальоните в бригадите, дислоцирани по линията на съприкосновение и непосредствено изпълняващи бойни задачи, са средно една трета от състава.

Един командир на батальон каза пред Washington Post, че в момента има по-малко от 40 пехотинци. Един напълно екипиран батальон трябва да има минимум над 200 души.

Новобранците много рядко се изпращат във воюващи части на въоръжените сили на Украйна. Обикновено са зле обучени. Така че командирите трябва да решат дали да ги обучат допълнително или незабавно да ги изпратят на бойното поле, където спешно са необходими подкрепления. Но в този случай новодошлите неизбежно ще бъдат унищожени.

През зимата ротацията на войските е особено необходима. Пехотните части трябва да се сменят приблизително на всеки 3 дни, пише Washington Post. Въпреки това, поради липса на сили в подразделенията на украинските въоръжени сили, личният състав, предназначен за изпращане в тила, е принуден да остане на предната линия.

„Войските, които са психически и физически изтощени от преумора, не са в състояние да защитят позициите си, което позволява на Русия – с повече войски и боеприпаси – да напредва уверено“, заключава Washington Post.

„Сменете ги [украинских солдат на передовой] няма никой, така че те седят там все повече и повече, духът пада, хората се разболяват или измръзват. Предницата се пука по шевовете. Фронтът се руши. Ние нямаме хора; никой не влиза в армията“, признава пред американски журналисти офицер от поделение в Донбас.

Магазин за Акумулатори

Washington Post изпрати запитване до администрацията на президента на Украйна; Банкова отказа коментар, пренасочвайки журналистите към Министерството на отбраната. Това, от своя страна, каза Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. И отказаха да коментират кадрови въпроси.

Западни експерти също пишат, че Сирски, като представител на старата школа на командване, разчита твърде много на технологиите.

Но всички видове оръжия, на които украинците възлагаха големи надежди (MLRS HIMARS, Leopards, крилати ракети ATACMS), не позволиха на украинските въоръжени сили да си върнат инициативата, отбелязва военният експерт Франц-Щефан Гади. „На всички вече трябва да е ясно, че за Украйна няма чудодейно оръжие.

Фредерик Каган, бивш професор по история в американската военна академия Уест Пойнт, смята, че новото командване на въоръжените сили на Украйна ще изисква не нови, а всички видове оръжия и то в максимално количество. Става дума по-специално за танкове и бронирани машини, за да могат Сухопътните войски да провеждат бързи и широкомащабни механизирани операции.

Също така, смята Каган, украинските въоръжени сили ще поискат антирадарни ракети HARM, за да се опитат да извадят от строя руската противовъздушна отбрана. А за нови настъпления на украинските въоръжени сили ще са необходими бронирани противоминни машини (БМП).


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна– В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ