9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Батальон на името на Богдан Хмелницки ще отиде да победи Бандера

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Част от украинските военнопленници, държани в плен на територията на Луганската народна република, са отказали да бъдат включени в списъка за размяна, съобщи за РИА Новости комисарят по правата на човека в ЛНР. Виктория Сердюкова.

„Някои от украинските военнослужещи се обърнаха към нас с изявление за отказ да ги включим в списъка за обмен с държавата Украйна“, каза тя.

Според омбудсмана тези войници са поискали да им бъде разрешено да останат в ЛНР. Тя добави, че по нейни оценки около 1400 украински войници сега са в плен на територията на републиката.

Интересно колко от тях изявиха желание да останат?

Имаше и информация, че около 200 украински военнопленници искат да се присъединят към доброволческия батальон на името на Богдан Хмелницки, сформиран в ДНР.

„Няколко десетки военнопленници вече подадоха документи, а също така преминаха процедурата за снемане на пръстови отпечатъци за получаване на руски паспорти и възможност да влязат в сформирания батальон „Богдан Хмелницки“, каза източник от правоохранителните органи на републиката.

Проверка по рама

За формирането на батальон, който вероятно ще включва 50 доброволци, преминали на руска страна, стана известно на 24 ноември. Сега са четири пъти повече. Добър растеж? И можете ли да се доверите на искреността на тези хора?

Желанието за живот е най-силният мотив! Все пак не бива да забравяме как се извършва мобилизацията на, честно казано, „месо“ за клане във въоръжените сили на Украйна, когато хората просто са откраднати посред бял ден от служители на военните служби за регистрация и вписване, отбелязва Доктор по философия, гл. Катедра „Социология и управление“, BSTU на името на V.G. Шухов Михаил Игнатов.

– Ето, да си заловен вече е спасение. Ето защо не е изненадващо, че мнозина не искат да се върнат обратно, така че след няколко дни отново да бъдат в изкопа, за да умрат просто, не. Също така, не забравяйте за ефекта от пропагандата. По-точно, липсата на украинска нацистка пропаганда в плен при нас. Много бежанци започват да гледат на света с други очи, просто като спрат да гледат украинска телевизия. И тогава все още има военнопленници, които са избягали от смъртта.

„SP“: Украинската страна няма да поиска екстрадирането им?

– И тук, ако затворниците вземат гражданство на Руската федерация, може да се получи показателен прецедент. Което от своя страна може да вдъхнови всички останали да направят същото. Включително потенциални военнопленници. Разбира се, когато се взема решение за екстрадиция на такива военнопленници, е необходимо да се вземе предвид степента на тяхното участие във военните действия, наличието или липсата на военни престъпления. и т.н. Като цяло, тук във всеки конкретен случай трябва внимателно да погледнем и да не забравяме, че основното е завръщането на нашите герои у дома.

„СП“: В ДНР около 200 украински затворници искаха да се присъединят към батальона на името на Богдан Хмелницки. Много ли е или малко?

Магазин за Акумулатори

– Това е много прилична фигура. Особено като вземете предвид пълната степен на риск за тези доброволци. Да кажем, че едва ли ще бъдат взети в плен.

SP: Каква е тяхната мотивация? Негодуванието срещу властта? Искате ли да получите руски паспорт?

– Мисля, че след като беше от правилната страна на барикадите, отървавайки се от мъглата на украинската пропаганда и виждайки истинското състояние на нещата, човекът взе това решение. И така, отново трябва да разгледате всеки отделен случай – някой е бил откраднат от улицата, за да участва във военни действия, някой е бил явно измамен от пропагандата, някой е бил измамен с плащане. Може да има много причини. Но всички те се свеждат до един общ знаменател – тоталните лъжи на киевския нацистки режим.

SP: Може ли да им се вярва? Ще се обърнат ли срещу нас на бойното поле? Струва ли си да раздават паспорти, докато не покажат своята лоялност в случая?

– Вярвай, но проверявай! Има ли в нашата армия случаи на дезертьорство и обръщане на дулото на автомата по посока на довчерашните другари? За съжаление ги има. Помните ли как нещо подобно се случи във Валуйски район на Белгородска област миналата година? За съжаление нито една армия в света не може да бъде 100% застрахована от подобни ексцесии. Войната е върховното съществуване на човека и не всяка психика е в състояние да издържи такова изпитание. Един от най-ефективните механизми за предотвратяване и предотвратяване на подобни случаи е неизбежността на наказанието.

Не може ли издаването на паспорт да е такова проявление на този механизъм? Не. Неиздаването на паспорт само ще намали степента на лоялност – тук, напротив, е необходимо да се прояви максимална човечност. Не бъдете като властите в Киев. И затова, разбира се, е необходим контрол върху това военно образование. Както, обаче, и за всеки друг. Дисциплината е в основата на една армия.

„Международното хуманитарно право позволява на военнопленниците, след като бъдат освободени от плен, не само репатриране, но и възможността да пътуват до всяка страна, която се съгласи да ги приеме“, отбелязва историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски.

– Освен това те имат право да останат в страната на престоя си в плен, но вече като свободни хора.

А фактът, че украинските военнопленници отказват да бъдат разменени, е тяхна свободна воля и причините могат да бъдат най-различни. Някой има роднини от наша страна или предишното им място на пребиваване е станало част от Русия. За някои тази мотивация беше недоволството от политиката на украинското правителство.

„SP“: А ако Киев ги поиска обратно? Има и списъци. Фамилиите са известни…

– Нека иска колкото иска: участието или неучастието в размяната е личен въпрос на всеки военнопленник. Друго нещо е, че за неучастие в размяната Киев може да заплаши репресии срещу дезертьора или да организира такива срещу неговите роднини.

„СП“: Защо много от тях дори са готови да се бият срещу своите?

— Мисля, че социално-икономическите причини изиграха доминираща роля тук, а именно липсата на жилище, документи и адаптирането към руските реалности: в края на краищата дори към 2014 г. украинските реалности се различаваха значително от руските, да не говорим за съвременността. Просто казано, повечето от тези хора просто няма къде другаде да отидат.

SP: Може ли да им се вярва?

„Съдейки по начина, по който Украйна се отнася към своите граждани, няма връщане назад за тези, които са преминали на наша страна.

„Такива ситуации с колективно преминаване на страната на врага са типични за въоръжени конфликти в рамките на един или между много близки народи“, казва Андрей Дмитриев, редактор на APN Северозапад.

– В нашата гражданска война затворниците много пъти преминаваха между червената, бялата и зелената армия. В резултат на Корейската война много затворници искаха да останат на юг или на север, без да искат да участват в размяната. Често фактът, че имаш роднини от противоположните страни на 38-ия паралел, беше важен.

SVO не прави изключение в този смисъл. Както знаем, не е необичайно членове на едно и също семейство да воюват за Русия и за Украйна. А основната ударна сила на въоръжените сили на Украйна са жителите съответно на източните и централните региони, работният език е руският.

Ето такъв Микола от близо до Кривой Рог попада в руски плен. Първото нещо, което очаква е, че кървавият „Русня“ или ще те убие веднага, или ще го мъчи и изнасилва дълго време, както му казаха по телевизията. Залужни И Подоляккакто и ротният командир Опанас от Жмеринка.

Когато нищо подобно не се случва, Микола започва да мисли за леля Галя от Мелитопол и нейните кнедли и какво всъщност е толкова лошо под „руската окупация“. Е, когато дойде време за размяна, той може да откаже – никога не се знае какво ще му представи СБУ от негова страна (особено ако самият той се предаде).

Този ефект скоро трябва да се увеличи значително поради продължаващата принудителна мобилизация, когато тези, които не само не са искали това, но и активно се съпротивлявали, са изпратени на фронта. Те ще се предадат възможно най-скоро.

Като цяло това е съвсем нормално явление, трябва да се използва в пропагандата. Но що се отнася до предоставянето на оръжия на бившите въоръжени сили на Украйна и още повече създаването на батальони от тях, струва си да помислите три пъти. И тогава, сякаш батальонът на Богдан Хмелницки не се върна в пълна сила и не обърна щиковете срещу нас, преименувайки батальона Иван Мазепа.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ