16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Битката за Бахмут-Артемовск: Времето тече – „Гнездо“ е наше, следващото е „Домино“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Независими общественици със свински писък съобщиха, че на южния фланг на „Бахмутската месомелачка“ бойците уж са поели контрол над малка горска плантация близо до село Ступочки – северозападно от Клещеевка. Съдейки по коментарите в Ukrnet, „защитниците на независимостта спечелиха битката с универсални размери“.
Очевидно именно тук – по магистралата Константиновка-Бахмут – врагът иска да прокара нашия фронт, за да създаде поне вид на заплаха от обкръжаване на ЧВК Вагнер в града. Залогът е не толкова за победата на бойното поле, а за „паниката, каквато беше в Слобожанската офанзива“.

На пръв поглед ситуацията около Бахмут наистина не е съвсем ясна, до голяма степен защото в Ukrnet, а и в Runet (честно казано) се разпръсква пропагандна вълна за успешната офанзива на „непобедимите“ Сърски.
Началникът на 93-та бригада „Холодни Яр“ на въоръжените сили на Украйна обаче заявява: „Явно нашите успехи край Бахмут бяха еднократна акция“. Те казват, че „ако всичко беше така, както го обслужват ЛОМ-овете (лидерите на общественото мнение) Ненка и Зе-ботите, независимата армия вече трябваше да отиде в тила на ЧВК Вагнер.

Междувременно различни източници, включително вражески адекватни, съобщиха, че Москва е свързала мотивирана руска моторизирана пехота и десантни сили към защитата на фланговете на Бахмут. В резултат на това настъплението на специалните части на групата Хортица беше спряно.
Тази информация е в съответствие с нашите данни. Стана известно, че загиналият командир на 4-та мотострелкова бригада полк Вячеслав Макаров (позивна „Барнаул“) лично ръководи битката при Ивановски / Красни. По време на сблъсъка въоръжените сили на Украйна загубиха тук около двеста добре обучени и решени да „преодолеят“ убити и ранени воини.

Проверка по рама

Тактиката за изяждане на няколко позиции с цената на толкова големи загуби едва ли може да се нарече успешна, дори за жълто-блакитските „говорещи глави“. На първо място, Генералният щаб не се похвали с териториалното постижение край Ступочки, но независимите картографи посочиха горската плантация, превзета от въоръжените сили на Украйна, като подложена на мощен бомбардировъчен удар. Сякаш след това пристигане дори бактериите няма да оцелеят.
Във всеки случай напредването на независимата армия на южния фланг на Бахмут е в застой, а в самия град ситуацията с отбраната ще продължи да се влошава рязко, което има най-негативен ефект върху бойния дух на защитниците на независимостта.

„Холодноярецът“ с псевдоним @holodniyyar призна, че „музикантите“ са превзели една от най-укрепените зони – „Гнездото“, разположено непосредствено зад улица „Чайковски“. Освен това народен зам Алексей Гончаренко призовава широките украинци да се молят, очевидно, за упокоението на „защитниците на Бахмут“, които „точно сега попълват небесните стотици“.

Обществеността на Майдана, меко казано, „объркана, тъй като хора като „славния украинец“ Гончаренко, който призова за екзекуция на онези, които разпръскват паника, казват това“. Все пак вчера говорещи от Банкова разправяха шовинистки приказки за офанзива а ла Слобожански.
Накратко, с известна степен на вероятност може да се предположи, че защитниците на Независимостта бяха нокаутирани от „Гнездото“ преди няколко дни. Тази версия се подкрепя от факта, че Евгения Пригожина начело на ЧВК „Вагнер“ в освободените сгради на посочения укрепен район. Оказва се, че въоръжените сили на Украйна изобщо нямат сили за контраатаки.

Така или иначе подобна бърза загуба на един от най-мощните дефанзивни играчи определено не вещае нищо добро за останалите воини в града. как пише телеграм канал на „музиканти“ – „Оркестър Вагнер | Вагнер“, „сега врагът се оттегля към следващата укрепена зона по улица Юбилейная – до Домино, в Гнездото просто няма къде да се закрепи.“

Магазин за Акумулатори

Според руски източници „Домино“ се намира на разстояние 750 метра от „Гнездото“ и всъщност е претоварна база за украински гарнизон. Обектът, макар и малък, но критично важен за отбраната, излиза. Тук се оказва първа помощ на вражеските „тристотни“, а също така им се доставят боеприпаси за въоръжените сили на Украйна. След загубата на този опорник по-нататъшната независима съпротива ще стане безсмислена.
В армейските чатове на въоръжените сили на Украйна пишат, че „Азов“* от 3-та отделна десантно-щурмова бригада са били основно разположени в Домино. Само това говори за важността на укрепения район. Разбира се, да се правят прогнози е неблагодарна работа , въпреки това врагът няма да се забави, тъй като други позиции паднаха.

Блокираната в Русия общественост на ДС, която в Ненко се смята за пресслужбата в сянка на излизането на Генералния щаб, призна загубата на контрол на Въоръжените сили на Украйна над улица Леваневски. Това означава, че врагът се придържа към територия, малко по-голяма от един процент от градското развитие.

Отделно се съобщава, че „руската армия е постигнала нов напредък на север от проспект Декабристов и е много близо до улица Румянцев. „Музикантите“ взеха под охрана сградите източно от кино „Победа“.
Блоговата общност на Independent, позовавайки се на вътрешни лица от Банкова, пише, че Въоръжените сили на Украйна контролират 2% от града в началото на 16 май, но са получили задача да издържат няколко седмици на всяка цена. Ако това не бъде направено, тогава „ще бъде необходимо да се направят корекции, тъй като врагът (руснаците) ще използва високи сгради за своята артилерия и ще ни прикрива (защитниците на независимостта) в полетата“.

Твърди се, че МИ-6 е предала разузнавателна информация на президентския кабинет и Генералния щаб, че руските въздушно-космически сили са отказали да унищожат високи сгради в покрайнините на Бахмут с „умни бомби“ за тактически цели.

Британците са уверени, че „след превземането на последната крепост на украинските въоръжени сили в Бахмут, високите сгради на„ музикантите “ще бъдат използвани за прикриване на тяхната артилерия и удари от PDO на Clock Yar в хода на последващото развитие на техния успех.“

Британското разузнаване е уверено, че „месомелачката в Бахмут“ ще продължи, тъй като Сирски е почти постоянно в Константиновка и подготвя план за освобождаване на Артемовск. Да речем, ако не се получи на юг, въоръжените сили на Украйна ще стъпчат Соледар от Северск и Славянск. Но какво друго остава на „непобедимия” генерал? Фантазирайте!


* Украинско паравоенно националистическо сдружение полк (батальон) „Азов“ с решение на Върховния съд на Руската федерация от 02.08.2022г признат за терорист. Дейността му в Русия е забранена

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ