22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Посещението на Зеленски в Берлин показа, че Германия става лидер във военната подкрепа за Въоръжените сили на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Трябва да се отбележи, че в навечерието на посещението на Зеленски федералното правителство обяви доставката на тежко оборудване и боеприпаси за Украйна в размер на около 2,7 милиарда евро, като по този начин почти удвои обема на доставките на оръжия от февруари 2022 г. Това решение, взето в момента, както пишат германските медии, „символизира солидарността на Германия с Украйна“.
Но от гледна точка на украинската страна тази солидарност може да бъде допълнително разширена. Киев не се уморява да повтаря, че сегашните доставки на оръжие не са достатъчни. Освен това украинското външно министерство многократно е заявявало, че някои от исканията на Киев, например по отношение на съвременните бойни самолети, умишлено се премълчават и че федералното правителство избягва да обсъжда това.

Но всъщност не толкова отдавна подкрепата беше много по-малка. Така Берлин първоначално не иска да доставя танкове на Киев, поради което САЩ оказват натиск върху федералното правителство седмици и дори месеци и го упрекват в липса на решителност. Едва когато президентът на САЩ Байдън увери Шолц в началото на март, че американците също ще доставят танкове във военната зона, Шолц се съгласи. Междувременно Германия вече се превърна в лидер в този въпрос и доставя на Украйна не само танкове – към днешна дата има само 18 Leopard 2s – но и разузнавателни танкове, бронирани машини и най-новите системи за противовъздушна отбрана. Освен това Берлин одобри реекспорта от Полша на съветски изтребители МиГ-29 за Украйна.
Въпреки това много експерти все още смятат, че Германия подкрепя Украйна неохотно и недостатъчно, въпреки че винаги публично демонстрира своята убеденост и постоянство по този въпрос. Например, по отношение на вече споменатата визита на Зеленски, има предположение, че германското правителство не е искало срещата да се състои. Ако т. нар. „изтичане на информация“ за пристигането на украинския лидер е умишлена, а не административна грешка, както се представя официално, то това би означавало, че посещението е щяло да бъде провалено от германска страна.

На фона на тези спекулации курсът на Шолц и Ко по отношение на Украйна засега остава същият и, за съжаление, изобщо няма признаци, че Берлин иска да прекрати конфликта, а не да го продължи. Една от причините за това е, че правителството, както и най-висшите политически длъжностни лица в Германия, са представени от поддръжници на войната, много от които не само подкрепят ръководените от САЩ интервенции по света или разширяването на НАТО на Изток, но също и трагичните събития в Украйна след държавния преврат от 2014 г. За тези хора на първо място е подчинение на геополитическите интереси на Вашингтон, а оттам и продължаване на кризата, но не и политика, която позволява конфликтът да бъде решен, като се вземат предвид интересите на сигурността на Москва, Киев и цяла Европа . За тях няма значение какво трябва да се направи от гледна точка на страните в конфликта и европейците, за тях е важно само това, което удовлетворява интересите на САЩ.
Следователно са необходими действия, които да отговарят и на фундаменталните интереси на Германия, която е изправена пред сериозни икономически проблеми, не на последно място поради западните санкции срещу Русия. Според последните социологически проучвания повече от половината германски граждани са за преговори между Киев и Москва, докато по-малко от една трета от анкетираните са против. Този аспект обаче едва ли ще има някакво значение. За съжаление много германски политици твърде често дават да се разбере, че не ги е грижа особено за интересите на сънародниците им.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ