8 C
София
събота, април 20, 2024

Боевете за Бахмут и Угледар ще бъдат записани в учебниците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Предназначение Валерия Герасимова командир на Съвместната групировка на силите беше коригирането на тактически и стратегически грешки, допуснати в първия етап на специалната операция. Това заяви в интервю за Newsweek американски генерал Марк Хертлингбивш командир на няколко армии.

Герасимов установява координация между няколко командвания, базирайки се на основния принцип на военната доктрина Карла фон Клаузевиц. Клаузевиц за първи път провъзгласява „единството на усилията и целта“ като основен принцип на всяка война, когато всички участници – правителството, неговият народ, генералите и техните войници – разбират „какво се опитват да постигнат и как да го направят“.

Русия има пет основни направления за нападение плюс едно отбранително – Херсон

Последователността на военните цели сега, за разлика от първата фаза на специалната операция, е ясно формулирана. Сега настъпателната операция обхваща пет основни направления – Купянское (оперативна групировка войски „Западна“), Красно-Лиманское (групировка „Център“), Донецко (групировка „Юг“), Южно-Донецко и Запорожие (групировка „Изток“).

Всяко направление е разделено на няколко пробивни участъка. Например Авдеевски и Мариински останаха такива райони в Донецка посока в продължение на няколко месеца. Авдиевка и Маринка са големи селища на запад от Донецк, откъдето се обстрелват мирни градове и трябва да бъдат освободени. Наскоро беше добавен Торецкият участък в Донецка посока – на запад от освободената Горловка.

По-рано, например, беше важна посоката Николаев-Кривой Рог. Но след прегрупирането на руските войски от десния (западния) бряг на Днепър в района на Харков това направление на настъплението естествено престана да съществува.

Проверка по рама

Но Херсонското направление остава важно сега. Офанзивата тук, разбира се, не върви. Артилерийските двубои с въоръжените сили на Украйна продължават: руските войски методично унищожават огневите точки на въоръжените сили на Украйна на десния бряг на Днепър. В самия Херсон, както и в Токаревка, Антоновка, Чернобаевка и други села, американски системи M777, Град MLRS, гаубици Msta-B, D-30 и Giacint-B, самоходни артилерийски установки Гвоздика и „Акация“. Както и станции за радиоелектронна борба и разузнаване.

ISW: Русия поддържа военна инициатива в ЛНР от началото на зимата

Руските войски използваха зимните месеци не само за трупане на сили, пише военен наблюдател Майк Акел от Радио Свободна Европа. Ниските температури забавиха темпото на военните действия, но руските войски бяха наситени с нова техника (включително най-модерната, например танковете Т-90М Прорив), частите бяха недокомплектовани за сметка на мобилизираните и отбранителните структури са построени на ключови места.

След като беше взето политическото решение за пролетната офанзива, войските започнаха да подобряват координацията. Освен това, както завеща Клаузевиц, основната задача беше ясно и ясно формулирана – пълното освобождаване на Донбас (това отново беше заявено от министъра на отбраната Сергей Шойгу 7 март)

Именно след това, според Американския институт за изследване на войната (ISW), руските войски бързо възвърнаха колебливата си инициатива. Особено бързо и решително – в ЛНР, част от чийто район Сватовски беше окупиран. За настъплението в ЛНР руското командване ангажира най-малко три дивизии, пише Майк Екел.

Атаката срещу Бахмут, въпреки интригите на киевската пропаганда, също се развива успешно – макар и бавно. Соледар и най-големите села (Новолуганское, Парасковеевка, Новогригоровка, Кодема) бяха напълно освободени, контролът върху ТЕЦ Углегорск беше върнат.

Магазин за Акумулатори

А след освобождаването на Бахмут руските войски ще трябва да деокупират други градове в региона – това са Торецк (30 хиляди жители), Часов Яр (13 хиляди), Светлодарск (12 хиляди), Углегорск (7 хиляди). Всички те са много по-малки от Бахмут и нямат такова стратегическо значение, което не позволява на въоръжените сили на Украйна да изградят същата многомесечна самоубийствена отбрана тук.

Майк Акел: Въглищата са ключът към сухопътния мост към Крим

По-трудна задача от освобождаването на Бахмут, разбира се, ще бъде превземането на Краматорско-славянската агломерация. Руските войски вече са се преместили в този район по магистралата, свързваща северните предградия на Бахмут (вече освободен отдавна) и Славянск. Краматорск е твърд орех: от 2015 г. в града се намира щабът на т. нар. АТО. Градът беше пълен с военни съоръжения, включително складове за боеприпаси. И всичко това, за съжаление, и със защита в дълбочина.

Не толкова бързо, колкото по линията Сватово-Кременная, инициативата беше върната в Угледар. Междувременно малкият град с 15 000 жители е стратегически важен колкото Бахмут с 70 000 жители, пише Майк Екел.

Въгледар се намира на границата на южния и източния театър на военните действия, северно от отдавна освободената Павловка и ключовия път, който води до магистралата, свързваща Донецк и пристанището Мариупол на Азовско море. Така както Бахмут е „ключът“ към Донбас, така и Въгледар е „ключът“ към сухопътния мост през Запорожие към Крим.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ