5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Жителите на Апенините се подлагат на принудителна диета

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Италианците никога не са яли толкова малко. По-лошо от сега не може да бъде!“ – заяви ръководителят на Националния съюз на потребителите (UNC) Масимилиано Дона, коментирайки публикуваните данни на Националния статистически институт (ISTAT) за нивото на потребление в страната. Това твърдение звучи почти като изречение, защото хората в Италия придават първостепенно значение на храната: обичайно е да се говори за нея преди, по време и дори след хранене.
Продажбите на хранителни и нехранителни стоки в натурално изражение паднаха рекордно в страната поради високата цена на храните и високите цени на комуналните услуги. Също така е невъзможно да не се вземе предвид новата вълна от суша, с която Италия трябва да се справи. Някои стоки от първа необходимост започнаха да струват двойно повече. Това се отнася преди всичко за домати и тиквички, зехтин и слънчогледово масло, както и брашно. Ситуацията се утежнява от факта, че както миналата, така и тази година италианците трябва да харчат до 46 процента от месечния си доход за сметки за комунални услуги, което е с 11 процента повече от 2019 г.

В края на януари 2023 г. страната отбелязва ръст на продажбите на храни в стойностно изражение спрямо същия месец на миналата година със 7,5 на сто. Същевременно в натурално изражение те намаляват с 4,4 на сто. За да се убедите в това е достатъчно да разгледате количките на местните супермаркети. Вече няма място за гурме сирена и колбаси, както и за изискани рибни закуски, а дори месото вече е рядък „гост“ в къщата на средностатистическия италианец. Днес в хранителната му кошница преобладават тестени изделия, пасати от домати, някои зеленчуци, достъпна риба, както и продукти, които се продават с намаление. „Италианците трябва да седят на принудителна диета“, обобщи с нескрито разочарование Масимилиано Дона.
Месото вече е рядък „гост“ в къщата на италианец

Много питейни заведения на Апенините днес са празни. Някога ежедневното пътуване до ресторант за мнозина в днешните реалности стана възможно само при специални поводи. Заради рязкото поскъпване на енергията местните ресторантьори завишиха цените на основните ястия. Някои от тях са уведомили клиентите си предварително, явно надявайки се на разбиране. Други ресторантьори отидоха на трика и, без да предупредят никого, тихомълком намалиха порциите, като по този начин загубиха доверието на много посетители. Напоследък, както признават самите италианци, дори една невинна чаша кафе става все по-„горчива“ и непоносима дори за работещата категория от населението. Преди пандемията кафето беше недосегаема, почти „свещена“ напитка, чиято цена не се променя от години и беше една и съща във всички барове на страната. Сега всеки собственик на кафенето сам определя цената за него, която често надхвърля всички граници.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ