България

ЧЕГЪРТАНЕ: Иван Гешев и Сотир Цацаров си тръгват в комплект

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Главният прокурор Иван Гешев и шефът на беззъбата КПКОНПИ Сотир Цацаров си тръгват в комплект. Това обеща новият правосъден министър Надежда Йорданова, предаде репортер на Новините Днес.

Спрямо Гешев е в ход целият възможен арсенал за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание, каза Йорданова в интервю за Нова тв.

По думите ѝ до 3 месеца трябва да има законодателни промени, „които съществено да променят пейзажа и средата и да създадат още условия за освобождаване на главния прокурор“. Има различни начини за отстраняването на Гешев и предстои да видим кой ще сработи, допълни тя.

Нулева толерантност към корупцията в Новините Днес: Жената до Гешев лапна 700 бона за консултации от Христо Ковачки, баща му се оказа съдружник във фирма „Жоси“

Проверка по рама

В началото на другата седмица Йорданова ще внесе във Висшия съдебен съвет сигнал, свързан с казуса „Жоси“. В петък се разбра, че МВР проверява дали главният прокурор е замесен в случай на изнудване и на баща му е прехвърлен дял от млекопреработвателната компания.

Сотир Цацаров ще бъде освободен като шеф на КПКОНПИ съвсем скоро, прогнозира правосъдната министърка.

„Министерството на правосъдието проверява в момента този сигнал, получен на един от собствениците на дружеството. Става дума за опит за придобиване на част от капитала на търговско дружество през 2014 г. без ясна причина. В началото на седмицата ще подадем сигнала и тогава ще станат ясни фактите“, посочи Йорданова. Тя допълни, че има документи с подписи, а на уточняващ въпрос отговори, че в тях има човек с името Гешев.

Йорданова припомни, че има още няколко групи сигнали срещу главния прокурор. „За част от тях сме проверили фактите и обстоятелствата и министърът на правосъдието ще предприеме правомощията си по ЗСВ като внесе поредното предложение до настоящия Пленум на ВСС за предсрочно прекратяване на правомощията на г-н Гешев. Пленумът е държавен орган и като министър ще настоявам той да изпълнява своите правомощия“, уточни тя.

Само в Новините Днес: Гешев пуснал свързаният с мафията Христо Терзийски да стане министър от ГЕРБ (МВР обжалва прокурорския абсурд)

„Отлагането на оставката на главния прокурор струва достойнството на народа ни. До този момент ние нямаме нито едно голямо корупционно престъпление, което да е разкрито. Спрямо всички, за които има данни при нас – има един прокурорски чадър”, каза още Надежда Йорданова.

Магазин за Акумулатори

„В нашето предвиждане е в рамките на три месеца да въведем такива законодателни изменения, които да създадат условия за освобождаване на главния прокурор. От една страна трябва да направим антикорупционната комисия с по-големи правомощия и по-ефективно действаща.

Разбира се, и с по-добри средства за защита на засегнатите граждани. Така че да се попречи на Прокуратурата да си затваря очите за явни корупционни практики”, подчерта Йорданова.

Според нея в момента антикорупционната комисия е „беззъба”.

„В момента тя просто праща една папка в прокуратурата и тя много лесно може да я сложи встрани. В нашите мерки се предвижда настоящата КПКОНПИ да бъде разделена на две – на антикорупционна комисия и комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

3 месеца! Толкова „живот” остава на Иван Гешев, после – аут от Темида

Това означава и нов състав на органите. Тоест освен реформи, председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще бъде освободен съвсем скоро. Едва ли ще бъдат необходими от малко повече от два месеца”, посочи правосъдният министър.

Йорданова беше категорична, че като главен прокурор на републиката Иван Гешев трябва да поеме своята отговорност и да напусне този пост. „Просто защото не отговаря на изискванията за заемането на поста и не си изпълнява своите служебни задължения”.

„Отстраняването на Гешев е част от проблема, който трябва да решим. Трябва да ограничим правомощията на прокуратурата, за да може тя да се съсредоточи върху основните си функции.

Съдебен контрол върху случаи, които прокуратурата отказва да разследва, а са сериозни. Това е комплекс от мерки, които ще бъдат предприети,” заяви правосъдният министър.

Според Йорданова няма реално разследване по случая „Осемте джуджета”.

ОЧАКВАНО! Спря делото за снимките на чата на Иван Гешев с Pi ar Sevi Boiko

„В Министерство на правосъдието има сигнал, който се проверява. Той е срещу Гешев и става дума за натиск върху бизнесмен за придобиване на част от капитала на търговско дружество. От публикациите, които са достъпни в медиите – нека да кажа само, че има документи с подписи,” заяви Йорданова.

„Не съм изхвърлила букета от главния прокурор. Цветята трябва да имат нашето уважение. Закачките с г-н Гешев не трябва да ни карат да мразим цветята.

Напротив – лично аз се възхищавам на всичко красиво в живота. Нека жълтите аспекти на нашите отношения останат в страни”. Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира въпроса защо букетът от главния прокурор не е в кабинета й.

Прокурор №2: Гешев се договаря с престъпници – може, полицаи карат мулето на Бойко да пропее – не може

„Бях изненадана. Доброто възпитание предполага разговор с други хора да не бъде прекъсван. Мисля, че всички видяха изненадата ми. Това беше естествената ми реакция на тази ситуация.

Бях прекъсната буквално по средата на едно изречение, недоумявах как хора на подобни позиции си позволяват подобно поведение. Просто реагирах по естествен начин на това.

След като отношението към моя разговор с журналистите е такова – реших че доброто възпитание трябва да отстъпи и трябва да минем по същество, като му задам въпроса за оставката”, подчерта Йорданова.

Материалът ЧЕГЪРТАНЕ: Иван Гешев и Сотир Цацаров си тръгват в комплект е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button