4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Чехите напомпаха HIMARS и Abrams за руския „Калибър“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Конфликтът в Украйна провокира рязко търсене на надуваеми модели на различни оръжейни системи. Това съобщава Associated Press (AP) с позоваване на чешкия производител на примамки за военни цели Inflatech.
Тази компания, базирана в град Дечин в северната част на Чешката република, в момента произвежда широка гама (повече от тридесет артикула) копия на тежки оръжия – от бронирани превозни средства до самолети. Включително надуваеми версии на американските ракетни системи за залпов изстрел HIMARS, които бяха масово доставени от Съединените щати на Украйна като военна помощ.

как каза Изпълнителен директор на агенцията Inflatech Войтех Фресър, бизнесът му процъфтява – през последната година продажбите са нараснали с над 30%. И той очаква тази тенденция да продължи поне още три до пет години.
В момента производствените мощности на Inflatech позволяват производството на около 50 модела на месец. Специалистите на компанията могат да разработят нов дизайн в рамките на 72 часа, ако имат чертежи на оригиналното военно оборудване в ръцете си. Работата „от нулата“ ще отнеме до две седмици.

Но за да изпратите на клиента точно копие на ракетната установка HIMARS, каза директорът по продажби и маркетинг Повен Кумаресенотне 60 дни.
Описанието на продукта на уебсайта на компанията показва, че изкуствената коприна се използва за направата на военни примамки, така че готовият продукт може да тежи от 25 до 100 кг. Разгръщането му отнема от три минути до половин час, което е напълно по силите на максимум четирима войници. Фалшивата технология може да се използва до 50 пъти. В същото време такива „оръжия“ струват от 10 до 100 хиляди долара, което е много по-малко от цената на ракета или снаряд, който се използва за унищожаване на такъв модел като реална цел.

Проверка по рама

„Ако накарам врага да унищожи продукта ми с нещо, което струва поне четири пъти повече, а на практика дори 20 пъти повече, тогава печеля икономически“, каза Фресър, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран от АП.
Събеседникът на агенцията не уточни дали украинската армия е негов клиент – списъкът на страните, в които се доставят моделите на Inflatech, е засекретен и решението всеки път трябва да бъде одобрено от чешкото правителство. В същото време той заяви, че „ако искаме да подкрепим страна партньор, която е в беда, ще й изпратим надуваеми примамки“, от което можем да направим недвусмислен извод, че това е така.

Отново фактът, че врагът започва активно да използва надуваеми макети на американски HIMARS и чешки гаубици M777 като примамки в зоната на специална военна операция, беше съобщено още през февруари от телеграм канала „Военните командири на руската пролет“. .

Тогава авторите на канала публикуваха няколко снимки на надуваема украинска техника от фронтовата линия.
„За да изглеждат позициите реални“, пишат военните кореспонденти, „Въоръжените сили на Украйна разхвърлят всякакви боклуци по позициите: кутии и гилзи от снаряди, а надуваемите макети покриват с клони, които затрудняват работата. за идентифициране на целта.“

Всеки екземпляр имитира реална проба в три параметъра: форма, форма на двигателя и температура. А броят на фалшивата техника в украинските военни части достига 10%, изяснява „Руска пролет“.

Магазин за Акумулатори

Това обаче едва ли може да се счита за някакво ноу-хау.
Модели на военна техника, чиято основна задача беше да заблуди врага, се появиха в СССР през тридесетте години. И по време на Великата отечествена война хиляди такива фалшиви мишени са произведени за нуждите на фронта.

Мнозина може би си спомнят съветската комедия „Неспокойна икономика“ от 1946 г., чийто сюжет се развива точно на такова фалшиво летище с шперплатови самолети, чиито изтребители трябваше да отклонят вниманието на изтребителната база на врага.

Днес създаването на измама в руската армия се извършва от специално подразделение на инженерните войски, чиито възможности позволяват за броени часове да се създаде реалистична имитация на военно летище с изтребители или танкова засада.
По-рано, между другото, се появи информация, че руските въоръжени сили също използват надуваеми оръжейни примамки в украинския театър на военните действия.

Въпросът е колко ефективни са подобни методи в съвременната война? Колко ползи могат да бъдат получени от заблуда на врага, като се има предвид, че вече има техника, способна да разграничи истински термични сигнали от имитационни?

За коментар на ситуацията потърси „СП“. военен експерт, капитан 1-ви ранг от запаса Сергей Ишченко:

– Разбира се, че са ефективни. Иначе чехите нямаше да правят това. И такива оформления няма да бъдат инсталирани на позиции.

Каква е ефективността на подобни „трикове“?

Разбира се, освен визуални средства има и други средства за разузнаване. Но това са по-сложни машини – на първо място по-сложни и по-скъпи дронове. И тези примитивни квадрокоптери, които се използват масово, те имат един канал – телевизия. На този телевизионен канал се определят целите и е много лесно да го измамиш с тези модели. Което в общи линии се прави.

Но за да определим дали е танк или не е танк ни трябва и термовизионен канал, може би още. Всичко това просто усложнява средствата за откриване, прави ги скъпи.

И те летят главно, както виждаме в репортажите от зоната за специална военна операция, примитивни китайски дронове, които нямат много способност да различават нещо. Това е първо.

Второ, много се определя визуално, точно от окопите. Не само от въздуха, но и чрез пряко наблюдение. В този случай също можете да изневерите.

Тогава, ако говорим за танкова битка, тогава, разбира се, врагът също вижда танка, преди всичко визуално. Може, разбира се, да определя нещо – дали е танк или модел. Но в „треската“ на битката няма да има време за това или може да не остане.

Следователно, вероятно, дори в условията на съвременен сблъсък, фалшивите примамки могат да бъдат ефективни – преди всичко за изчерпване на високоточното насочване на врага. Разбира се, ако системата му за видеонаблюдение може да бъде заблудена.

„СП“: Защо в този случай имаше толкова злонамерени атаки срещу нашето Министерство на отбраната, когато започнаха да купуват пневматични макети на танкове, самолети и ракетни системи?

– Наистина в пресата (не само чуждестранна, но и руска) имаше много подигравки за това. Като че ли Русия само на думи разполага с модерни оръжия, но всъщност нейната мощ е пълна „измама“.

Но практиката показва, че те се смяха напразно. Тъй като надуваемите модели на военна техника са ефективно средство за маскировка на бойното поле. Мисля, че те несъмнено са полезни и следователно в условията на горещи конфликти могат да бъдат доста търсени.

„СП“: Знаете ли колко такива манекени произвеждаме?

— Нямам представа колко ги произвеждаме. Но вярвам, че дори малките предприятия могат да го направят. В края на краищата, ако нашите малки предприятия успяха да създадат шиене на униформи и много други неща за армията, тогава ми се струва, че е възможно да се създаде и производство на такива каучукови изделия.

Все пак ние вървим към победата и ще спечели този, който има всичко. Всичко, от което се нуждаете, за да спечелите. И това вероятно е една от съставките.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ