0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Черно море: Твърде заети ли са Щатите?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Русия знае в детайли и разбира целите на разузнавателната дейност на САЩ в Черно море, казва директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин.
„Ние знаем и разбираме в някои подробности какви цели имат американците във връзка с разузнавателната дейност, използването на технически средства и се опитваме да идентифицираме онези обекти и територии, които представляват най-голям интерес за тях“, каза той пред журналист. Павел Зарубин в Москва. Кремъл. Путинкоментирайки инцидента с американския дрон.

Припомняме, сутринта на 14 март американски ударно-разузнавателен дрон MQ-9 Reaper с изключени транспондери наруши границите на района над Черно море край Крим, където беше установен временен режим за използване на въздушното пространство за срок на NWO. За да идентифицират нарушителя, във въздуха бяха вдигнати руски изтребители. Както заявиха от Министерството на отбраната, поради рязко маневриране дронът премина в неконтролиран полет със загуба на височина и падна във водата, отбелязват от Министерството на отбраната.
Междувременно САЩ обвиняват Русия, че е свалила дрона, но казват, че ще продължат разузнавателните полети, независимо от всичко…

Какво точно надушваха? Или ни провериха за въшки: ще свалим ли или не? И какво търсят в Black mine в световен мащаб?
„Обосновката зад подобни действия е съвсем разбираема, защото има стандартен набор от причини за тях“, каза той. Политолог, ръководител на проекта Open Analytics Роман Травин.

Проверка по рама

– По правило това е разузнаване, желание за обозначаване на присъствието в района, отработване на евентуална атака, сондиране на противника за готовност и решимост да го отблъсне, политическа провокация. Освен това е ясно, че това не са взаимно изключващи се задачи. Най-вероятно така беше и в ситуацията с дрона край Крим, дори ако една от задачите беше основната, според ръководителя на Службата за външно разузнаване, тя беше разузнавателна, след това имаше някои допълнителни.
„SP“: Откъде такъв интерес към Крим? Не до Новоросийск, Темрюк и Туапсе, където е базиран и руският Черноморски флот?

– Част от западния истаблишмънт смята, че е необходимо най-малкото да се създаде реална и сериозна заплаха за Крим, за да се постигнат отстъпки от Русия. Много лидери на общественото мнение на Запад днес говорят за това съвсем директно. Освен това Крим е важен логистичен и военен център за NWO. Оттук и интересът. Що се отнася до други пристанища, няма съмнение, че те също не се пренебрегват, но мисля, че Вашингтон смята, че това би било по-високо ниво на провокация, отколкото в случая с Крим, защото американците не признават Крим за руска територия, в разлика от същия Новоросийск.

„SP“: Според вас какви цели имат американците в Черно море? Глобално казано… Къде са те и къде е Черно море? Да заплаши Русия може би?
— Добре, къде е Украйна и къде са САЩ? И тук е така. И да, както при Украйна, интересът е свързан преди всичко с конфронтация с Русия. Освен това САЩ, както знаете, са „държава на морето“ – таласокрация, ако използваме терминологията на една от геополитическите школи. Тоест те до голяма степен мислят от гледна точка на контрол над моретата и бреговете.

Ами като цяло претенцията за глобална хегемония предполага, че Вашингтон или вече има интереси, или всеки момент може да се появи навсякъде по света. И само заплахата от истинска вреда за самите тях може да ги възпре, защото „основаният на правила ред“, за който американците толкова често говорят, е ред, основан на техните правила, докато самите американци нарушават всякакви правила, ако трябва. никога не са срамежливи.

Магазин за Акумулатори

„SP“: Ако Украйна загуби достъп до Черно море, американците ще бъдат ли по-малко настоятелни или обратното? Каква е общата роля на Украйна в тяхната дейност в региона?
– Американците и Украйна ще направят всичко, за да предотвратят това. Но като цяло не бих поставил въпроса така. Ако успешните действия на Русия или някакъв вид „черен лебед“ принудят Запада да отстъпи като цяло, тогава те могат, ако не напълно да загубят интерес към Украйна и Черно море, то значително да намалят активността в региона. Но засега подобно развитие на събитията изглежда малко вероятно. За съжаление сценариите на конфронтация изглеждат много по-вероятни.

„СП“: Мислите ли, че има начин най-после да махнем американците оттам? Или само ако се премахне НАТО, което по принцип е невъзможно?

– В някаква далечна перспектива е възможно и дори неизбежно, както и загубата на господството на САЩ в света. Но засега бих изхождал от факта, че вероятно няма реални начини за това.
„Все пак през Черно море минават маршрути, които са значими, включително за доставка на енергийни ресурси и други критични стоки за страните от НАТО“, отбелязва Директорът на аналитични проекти на Агенцията за политически и икономически комуникации Михаил Неижмаков.

— От Синия и Турския поток, през които се доставя руски газ, до маршрута между грузинските пристанища Батуми и Поти и Констанца в Румъния, който е важен, наред с други неща, като продължение на Транскаспийския международен транспортен маршрут . Черно море е и „прозорец“ към Южен Кавказ. Освен това това е достъп не само до Крим, но и до Краснодарския край, който е важен за Русия както от гледна точка на логистиката, така и от гледна точка на продоволствената сигурност. Припомняме, че представители на НАТО многократно подчертаваха „стратегическото значение на Черноморския регион“ за този военен блок както преди, така и, разбира се, след началото на руската военна специална операция. Например в началото на юли 2022 г. заместник-генералният секретар на Северноатлантическия алианс припомни това Мирча Джоана.

„СП“: Според вас какво е правил загиналият дрон край бреговете на Крим в зона, затворена във връзка с НМВ?

– Всъщност прессекретарят на Пентагона Джон Кирби още през пролетта на 2022 г. той потвърди, че Съединените щати предават „полезна информация“ и разузнаване на Украйна. Въпреки това събирането на информация от зоната на военната специална операция и прилежащите региони със сигурност е необходимо на Вашингтон за собствените му нужди. Логично е, ако съответните аналитични звена в САЩ наблюдават ситуацията в зоната на конфликта, за да предвидят, наред с други неща, тактиката на руската армия при различни сценарии за по-нататъшната конфронтация между Москва и Киев и, като се има предвид това предвид, коригира обучението и различни аспекти на оборудването и американската армия.

В края на краищата, част от работата е да се изчислят сценарии за участие на собствените войски в потенциални конфликти, дори ако вероятността за прякото им участие в момента е ниска, както и да се предвидят какви поуки са научени по време на боевете в някои части от света след това могат да се използват в други – част от работата.такива специализирани аналитични структури и за това те се нуждаят от постоянен поток от актуални данни.

„СП“: Какви жертви са готови да направят за това? И какво, ако вече пилотирани самолети започнат да падат и корабите потъват?

– Малко вероятно е в близко бъдеще американските военни части в Черноморския регион да бъдат въвлечени в такъв конфронтационен сценарий. В същото време сред американските политици мненията по тази ситуация бяха разделени. Например в рамките на Републиканската партия някои фигури видяха това като индикатор за нарастваща заплаха от Москва (например сенатор Роджър Уикър), други, напротив, изразиха загриженост относно риска от по-нататъшно участие на САЩ в руско-украинския конфликт. Вероятно лобистите за увеличаване на вниманието на Вашингтон към Черноморския регион ще се опитат да се възползват максимално от тази ситуация за свои цели.

„СП“: Как смятате, че присъствието на американци в Черно море се отразява на провеждането на НМВ?

– Русия, разбира се, трябва да вземе предвид присъствието на тези сили в региона. За САЩ това е още една възможност за потенциален натиск върху Москва. Реакцията на Вашингтон на инцидента с дрона обаче показва, че САЩ вече са доста предпазливи и в никакъв случай не търсят поводи за пряко въвличане на Москва и Киев в конфликта.

„СП“: Според Патрушев Русия трябва да защити суверенитета си след инцидента с американския БЛА. как? Да свалят и удавят всичко американско в региона? Как да ги предпазим от там за дълго време?

„Сега виждаме само предпазливия подход на Москва. Да речем руският посланик в САЩ Анатолий Антонов след среща с помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид след този инцидент той каза, че Москва е настроена за прагматични връзки, а не за конфронтация с Вашингтон. Този подход е разбираем, тъй като всяко още по-голямо нарастване на напрежението със САЩ ще изисква Русия да изразходва допълнителни сили и средства, включително тези, които в момента се използват за провеждане на специална операция.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ