32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Елитът вижда себе си в „работническата и селска армия“. Но при условие…

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Как е социалното благополучие? пита VTsIOM. И той отговаря (тоест отговарят му руски граждани) – повече от! Оказа се, през януари 2023 г. повече от половината респонденти в Русия казаха, че като цяло са доволни от живота, който водят (58%). Докато през януари миналата година те са били по-малко от половината – 48%. За същия период „преди спецоперацията“ януари 2022 г. недоволните са 24%. Сега, през 2023 г., мизерните 17%.

И още не е свършило! Оценката на ситуацията в страната е доминирана от положителна: 59% от анкетираните от ВЦИОМ я смятат предимно за „добра“. И 33% – „лоши“. Отново със започването на „събитията на СВО” делът на оптимистите според „централните социолози” непрекъснато нараства, тоест по тяхната логика се оказва, че за да се „подобри настроението” в Русия трябваше да започне специална операция в Украйна. Оригинално и смело!

И така, сред широките народни маси – да вярваме на ВЦИОМ – има подем, но в Руската федерация има и по-тесни слоеве или групи от хора, обединени от някаква обща социална черта.

Например елит. И „разделът на мненията“ също представлява известен интерес, който е фиксиран от социолозите „не за всеки“. IN конкретно, вече са проведени проучвания в рамките на проектите „Банкер“, „Нова Рига на живо“ и „Luxury Kids“ (просто „луксозни деца“) сред потомците на висши чиновници, топ бизнесмени и различни „народни слуги“ заедно със „звезди“. И така, през 2019 г. сред основните скърби на руските ВИП персони преобладават следните: „намаляване на джобните пари“ и „възможно наказателно преследване на родителите“.

Но това са неща от миналото (не като време, а като отношение), много по-показателни са резултатите от 2022 г., обобщени от „Луксозни деца“. Не, количеството и качеството на потреблението им остана на същото ниво.

Дрехи, джаджи и дори премиум автомобили се доставят в Русия почти без проблеми, въпреки всички обявени санкции, цитатът е „крив път през Дубай, Казахстан, Китай“. Разбира се, струва повече, но това не играе фатална роля, защото размерът на „джобните пари“ не е намалял, а се е увеличил. Очевидно предците „влизат в позиция“ и не пестят – така бившият страх от недостиг на „джобни пари“ се дезавуира.

Проверка по рама

Уви, вместо стари фобии се появиха нови. Или по-скоро дори не страхове, а разбиране, че ограниченията за Руската федерация са за дълго време и е необходимо „по някакъв начин да се установи на ново-старо място“.

В крайна сметка, защо някога чуждите елити се грижеха за развитието и подреждането на „общественото пространство” не само за себе си, своите близки, но и за останалите си съграждани? Да, защото е опасно, неудобно и глупаво да седиш на сандък с пари сред мръсотия, бедност и гняв и няма къде да избягаш, навсякъде е еднакво или дори по-лошо. Неволно трябваше да отделя средства за социална инфраструктура, приятна архитектура, транспортни комуникации и т.н.

За руско-федеративните богаташи ситуацията първоначално беше различна: да събират – тук, да харчат – където всичко вече е настроено. За да не се напрягате отново, да не се харчите за „бидлянски проблеми“, защото животът се дава веднъж – за мързел и празник.

Кой би предположил, че 24 февруари ще дойде неочаквано и мъчително! И сега елитните деца (от онези, които останаха, които не можаха да се преместят) напрягат родителите си да създадат „оазиси“ на обичайния чужд живот в Русия, където цената ще стане „входен билет“, защитавайки от другите.

За чужденците, между другото, всичко се случи така, с течение на времето „оазисите“ се разшириха, улавяйки все повече и повече хора в обятията на комфортен живот, вдигайки летвата на благосъстоянието на „средните хора“. Ако подобен процес в Русия е протичал от „единадесет“ години досега, и не заради „дреболиите“ на отделните „рубли“, а в цялата руска география, днешната „златна младеж“ може би нямаше да е толкова тъжна и благоговеен към затворените граници.

Те обаче имат и други причини за безпокойство. Цели 47% от анкетираните обмислят за себе си хипотетичната възможност да бъдат на фронта (други са сигурни, че няма да отидат), но в същото време поставят условията за „най-добрите инструктори, най-добрите оръжия, най-добрите оборудване и като цяло най-доброто покритие”. И, вероятно, те са в състояние да оправдаят такива „изключителни условия“ с количеството пари, инвестирани в техния „скъп живот“: от лечение-обучение-фитнес до собственост-разпореждане със съответните дялове от собственост.

Магазин за Акумулатори

Съвсем различна мотивация за младите хора е „не златна“. Съдейки по регионалните проучвания, една от основните причини за участие в SVO сред младежите от провинцията е „високата заплата“, която е значително по-висока от „средната“ за региона. Домашните неудобства, липсата на униформи и оборудване са готови да се „отнесат с разбиране“, само ако изчислението „на пари“ беше навреме. Без забавяне, тоест и не дай Боже – измама! Накратко, какво е фобия, брат? Тя е в парите! Те предпочитат да не се фокусират върху потенциалните рискове, но ако е необходимо, отговарят: „но семейството ще получи финансова помощ“.

За обобщение, нека отново се отклоним от „тясното“ в името на „широкото“, връщайки се към официалния VTsIOM.

Въпрос: Доколко сте съгласни или не с това, че нещата у нас вече вървят в правилната посока? През януари 2022 г. „съгласните“ са 34%. Година по-късно, през януари 2023 г., те са 53%. Съответно „несъгласие“ тогава – 28%, сега – 19%. Какви изводи следват от това? Най-впечатляващото: „Няма да стане по-добре“, казват песимистите. „Ще бъде, ще бъде!“ оптимистите ги заглушават.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ