24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Европейската централна банка повиши основната лихва до 3,75%

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В четвъртък ЕЦБ повиши основния си лихвен процент за седми пореден път. Показателят се повишава с минимум 0,25 процентни пункта, до 3,75% годишно
Решението на ЕЦБ обосновано продължаващ висок инфлационен натиск. Всички бъдещи решения за лихвените проценти в ЕЦБ ще бъдат взети така, че инфлацията да бъде свалена до целта от 2%, става ясно от съобщението. От Европейската централна банка не бяха направени конкретни обещания или сигнали за бъдещи движения на лихвите.

По предварителни данни на Евростат през април годишната инфлация (т.е. към април 2022 г.) в страните от еврозоната възлиза на 7%, леко се ускорявайки спрямо 6,9% през март. Най-много през април са поскъпнали храните, алкохолът и тютюневите изделия. За 2022 г. годишната инфлация в страните от еврозоната е средно 9,2% (от държава до страна показателите варират силно и се различават значително).
На заседанията през февруари и март ЕЦБ повиши основния лихвен процент с 0,5 процентни пункта, както преди през декември. През септември и октомври 2022 г. ЕЦБ повиши лихвения процент с 0,75 процентни пункта, през юли – с 0,5 процентни пункта (това беше първото увеличение на лихвения процент от 2011 г. насам, тогава той се повиши от 0% на 0,5%).

В сряда Федералният резерв на САЩ (FRS) повиши лихвения процент с минимална стъпка от 0,25 процентни пункта. Сега диапазонът на лихвените проценти в САЩ е 5-5,25% годишно, което не е било толкова високо от шестнадесет години. Фед повишава лихвите за десета поредна среща.
В същото време Фед сигнализира, че може да преустанови годишния цикъл на затягане през юни: думите за необходимостта от по-нататъшно затягане на паричната политика изчезнаха от прессъобщението след срещата в сряда, докато служители оценяват инфлационния натиск и въздействието на поредица от фалити на американски банки по отношение на условията за кредитиране. Инфлацията в САЩ се забави от средата на миналата година, но ценовият натиск остава висок, каза шефът на Фед Джером Пауъл. Връщането на инфлацията към целта в САЩ вероятно ще изисква отслабване на пазара на труда, каза Анна Буйлакова, анализатор във FG Finam.

Проверка по рама

Както „Российская газета“ писа по-рано, цикълът на затягане на паричната политика на Фед и ЕЦБ като цяло е към своя край. По-нататъшното повишаване на лихвите от най-големите централни банки в света може да доведе до плъзгане на икономиките на САЩ и Европа в рецесия поради твърде скъпите заеми, а също така сериозно увеличава риска от глобална икономическа криза.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ