19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Генадий Зюганов: Притеснява се, че партията на власт не се бори решително за победа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Новата световна война в Украйна продължава вече 15 месеца и интензивността на конфронтацията само нараства. Наскоро президентът на Руската федерация Владимир Путин в разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че Киев, по предложение на западни куратори, разчита на ескалацията на военните действия и извършва военни престъпления, използвайки терористични методи. Руският президент също нарече варварски акт разрушаването на Каховската водноелектрическа централа.
Но Западът захапа. Канцлер на Германия Олаф Шолц каза, че западните страни трябва да бъдат подготвени за това, че ще трябва да помагат на Украйна дълго време. А заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна показа, че Европа подкрепя престъпленията на украинските националисти, действащи по заповед на Вашингтон.

Лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация говори в интервю за SP за това какво всъщност търси Западът и как трябва да действа Русия в настоящата ситуация. Генадий Зюганов.
„Западът направи всичко, за да превърне конфликта в Украйна във война за унищожаване на руския свят“, казва Генадий Зюганов. – Англосаксонците и НАТО го обявиха официално и водят тази война безмилостно.

Хитлер разчиташе на изтребването на населението, докато англосаксонците унищожават руския свят – великата култура, държавността, уникалния съветски опит. Характерно е, че в Украйна се изгарят руски книги – вече са унищожени над 10 милиона копия. Тук дори надминаха нацистите.
Всъщност има война на световния капитал срещу Русия. И това трябва да се вземе много сериозно. Неслучайно Путин, говорейки на 9 май, каза, че срещу нас се води истинска война. Вярно, на следващия ден неговият прессекретар Песков пояснено: няма война – провеждаме специална операция.

Проверка по рама

„SP“: – Как изглеждат резултатите от SVO за 15 месеца?
– Трябва да се поклоним на нашата армия, да благодарим на нашите момчета, военни специалисти. През това време руските въоръжени сили са свалили почти 670 вражески самолета и хеликоптера – това е най-голямата въздушна армия. Унищожени са около 5 хиляди артилерийски и минохвъргачни системи – това са четири армии. Танкове и бронирани машини унищожиха почти 9,5 хиляди единици – това са две танкови и пет комбинирани армии. И накрая, има над 10 000 автомобила.

Ако погледнете сумата, това е цялата съвременна групировка на страните от НАТО в Европа. Затова трябва да благодарим на нашата армия: това е много важен резултат. Но в същото време трябва да се разбере, че въпреки всички успешни действия, основната задача на SVO – денацификацията и демилитаризацията на Украйна – не е решена.

SP: Защо се случи това?
– Неговото решаване изисква пълна мобилизация на всички сили, всички ресурси. И дълбоко разбиране на това, което наистина се случва. За съжаление властите не разбират, че в Украйна се борим с адско зло. И тъй като няма такова разбиране – няма ясна стратегия, ефективен мениджмънт – решаването на проблема ще става все по-трудно всеки ден.

Трябва да сме наясно, че кървавият нацистки режим, създаден в Киев, ще отиде на всякакви мръсни номера и мерзости. Безусловно потвърждение за това е разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа, поради което водата наводнява огромни територии. Трябва да сме готови за всякакви провокации – все пак нашите противници са поели по пътя на откровения тероризъм.

Магазин за Акумулатори

кокаиновото нищожество Зеленски, и неговата среда са врагове на цялото човечество. Включително украинския народ, който се озова в тяхната власт. Следователно трябва да се направи всичко, за да се решат три ключови задачи.
SP: Какви са тези задачи?

– Това са задачите за мобилизиране на сили и средства, спасяване на хората и максимално сплотяване на обществото. Всичко това е необходимо за гарантиране на нашия суверенитет.

Нашата партия свърши огромна работа по този път и ние го продължаваме. Същността на тази работа, на първо място, беше, че не позволихме военно-промишленият комплекс, ракетната и космическата техника да се сринат напълно.
Направихме всичко, за да достигнем до братския украински народ. От първия ден ние призовахме за признаване на Донецката и Луганската република. И от първия ден ние им помагаме – вече сме изпратили 110 хуманитарни конвоя в Донбас. А това са 18 хиляди тона храни и лекарства. Взехме на почивка 13 000 деца от народните републики.

И ние, повтарям, продължаваме тази работа. Искам да благодаря на всички леви патриотични сили, на всички региони, които участват активно в това. И нашият орловски губернатор Кличкови главата на Хакасия Коновалови кмет на Новосибирск Лакът – всички бяха на преден план, всички караха през Донецката и Луганската република. Всяка седмица те изпращат хуманитарни конвои в подкрепа на момчетата, които храбро се борят с украинските фашисти.

Момчетата, между другото, редовно искат нашите червени знамена на Победата, ивици под формата на знамето на СССР. Всеки от тях има сърце и душа, изпълнени с гордост за подвига на своите бащи и деди, победили фашизма.

Искам специално да подчертая: в историята само комунистите имат победи над фашистите. И ние продължаваме да даваме пример за тази борба. Нека ви напомня, че когато войниците на Червената армия щурмуваха Берлин, всеки втори от тях беше комсомолец или комунист. И днес тя служи като вдъхновяващ пример за нашите момчета в борбата срещу нацизма на 21 век.

„СП“: – Кое ви притеснява най-много в сегашната ситуация?

– Притеснява се, че управляващата партия не се бори решително за победа. Предложихме програма за мобилизиране на ресурси. Тя трябва да се основава на закона за национализацията на стратегическата собственост, без която не може да се спечели. Но Единна Русия не искаше да ни подкрепи.

Предложихме да спрем изтичането на капитали – то продължава, само за миналата година вече са изнесени в чужбина 261 милиарда долара. А само у нас олигарсите забогатяха толкова за година на СВО. В началото на 2022 г. общото им богатство беше $350 млрд., а сега е $500 млрд. Те продължават да се обогатяват, да търгуват през фронтовата линия, което предизвиква основателно възмущение сред хората.

Предложихме да се въведе прогресивна данъчна скала – противниците от управляващите отказаха. Предложиха държавен монопол върху спиртните напитки – пак отказаха!

Ние настоявахме да обобщим опита на предприятията на хората – а те не искат да разпространяват този опит!

Ние настоявахме, че е необходимо да се осигури сплотяването на хората, предлагахме да се въведе държавно регулиране на стоките от първа необходимост, лекарствата и жилищно-комуналните услуги – те отхвърлят и това!

Предложихме на децата от войната да дадем нормални пенсии, да издържаме многодетни семейства – а те не искат това, въпреки че страната умира! Разходите за живот трябва да се удвоят – половината страна живее с по-малко от 20 хиляди рубли на месец, някои гладуват! Трябва да се отмени човекоядната пенсионна реформа! По този въпрос просто е необходимо да се отговори на нуждите на гражданите, но по някаква причина Обединена Русия не иска това.

Ние настоявахме за пълноценни избори – с цивилизован диалог, с честно обсъждане на ключови проблеми. Вместо това „Единна Русия“ въведе 17 допълнителни закона, които напълно обезобразиха избирателната система. Предават го на олигарсите, хищниците и провокаторите, които искат да осигурят нужните им резултати с помощта на административен произвол, три дни и дистанционна работа, извършвайки откровен произвол, изгонвайки наблюдатели от секциите.

Смятам това за провокативна политика. Беше възможно да се срещнем наполовина с обществото – да затворим Елцин център, да върнем на Сталинград истинското му име. Можеше да се приеме законът „Образование за всички“, който беше подготвен от нашите най-добри специалисти – но от това няма нищо!

„СП“: – Какво се иска днес от руските власти?

– Необходима е промяна на курса. Най-опасното нещо е да повторите безволието Никола IIбезсъзнание Хрушчовлазене Горбачов И Елцин.

Сега трябва да покажем воля и характер, да създадем всички необходими условия за максимално сплотяване на обществото и със сигурност да осигурим победа! Победителите се уважават. Новото поколение иска да върви по пътя на бащи и дядовци победители, а не по пътя на крадците, мошениците и олигархите, които предават интересите на страната!

Сега Русия има един път – пътят на победата! И в това отношение ние трябва да разчитаме на уникалния, несравним опит от Великата Отечествена война. Нека ви напомня, че тази година се навършват 80 години от петте знаменити победи от 1943 г.

През януари 1943 г. спечелихме парче земя по южното крайбрежие на Ладога, прокарахме железопътна линия за 14 дни и започнахме отново да снабдяваме Ленинград с храна. Беше изключителна победа! През същата година победихме нацистите близо до Сталинград, пленихме почти 100 хиляди вражески войници и офицери – и това беше голяма повратна точка!

Успяхме за 50 дни на Орловско-Курската издатина да победим основните сили на нацистите и да счупим гърба на фашисткия звяр. Успяха да извършат голямата Донецка операция за 40 дни!

Трябва да се учим от нашите бащи и дядовци-победители. Това ще бъде добро учение и за войниците и офицерите, и за Генералния щаб, и за всеки патриот! Трябва да се помни, че изключителните победи са преди всичко победи на духа. Не случайно Сталин проведе парад на 7 ноември 1941 г. – това вдъхнови нашите войски. Неслучайно в момента, когато съветското ръководство осъзнава, че по-нататъшните загуби на територии ще доведат до поражение, историческата сталинска заповед No 227 „Нито крачка назад! И беше напълно ясно защо гърмяха фойерверките в чест на Орел и Белгород – това увенча голямата битка при Курск.

Неслучайно на 8 ноември 1943 г. са одобрени Орденът на Победата и Орденът на Славата – това показва, че победата вече е близо.

И накрая, през 1943 г. се провежда известната Техеранска конференция, на която Сталин, Рузвелт И Чърчил се съгласи да отвори втори фронт.

Всичко това са морални и политически действия, които осигуриха заслужения триумф на държавата ни. Ето какво трябва да научим днес, за да постигаме нови победи!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ