13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Харков-Луганск през Купянск: Зеленски начертава „преодолян“ маршрут по северния фланг

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Купянското направление е едно от най-важните за руското настъпление. Тук действат части от група войски „Запад“ под командването на ген.-полк Евгения Никифорова.
Генералът пое командването през януари и за него е принципно да се освободи Купянск. Вярно, че украинците са съсредоточили тук много големи сили. Подразделенията на въоръжените сили на Украйна са в Табаевка, Ивановка, Крахмални, Кисловка, Тимковка, Берестов, Нововеселовски, Першотравнек, Новомлинск, Двуречная. Няколко прегрупирания бяха осуетени през последните дни от оперативно-тактически и армейски въздушни удари, каза говорител на групировката „Запад“. Сергей Зибински.

Две моторизирани бригади от Въоръжените сили на Украйна сега действат в Купянска посока – отделна 14-а бригада, прехвърлена от Волинска област, и отделна 92-ра, която преди това беше дислоцирана в Харковска област.
Бригадите се командват от полковници Александър Охрименко И Павел Федосенкокогото Киев обсипва с военни награди за втора година. За какви конкретни заслуги, не е ясно. Ясно е, че всички героични кръстове и ордени на Богдан Хмелницки за задните полковници не са нищо повече от елемент на киевската държавна пропаганда.

Също така в купянската посока на Министерството на отбраната в края на април разузнаването регистрира две бригади за териториална отбрана – 103-та и 105-та. И двамата са прехвърлени в Харковска област от Западна Украйна – от Лвовска и Тернополска области.
Ситуацията край Купянск е стабилно тежка вече повече от седмица. По цялата линия на съприкосновение продължават артилерийски дуели, които, уви, все още не са довели до сериозен напредък. Украинските сили в купянското направление обаче са достатъчни само за изпращане на въздушно-щурмови групи отвъд линията на съприкосновение.

Проверка по рама

Въоръжените сили на Украйна обаче бавно трупат резерви. Вероятно с надеждата за по-нататъшно напредване по оперативната линия „Купянск – Сватово – Кременная“. Украинските резервати са, между другото, в Двуречное, северно от Купянск. Тук е прехвърлено поделение (гаубичен дивизион) от 3-та танкова бригада от Въоръжените сили на Украйна, уточняват от Министерството на отбраната. Бригадата е част от Резервния корпус, който се състои основно от мобилизирани. Като пушечно месо в огъня се хвърлят необстреляни резервисти от въоръжените сили на Украйна.
3-та танкова бригада получи Тернополски тероборонец. И още на 22 април, съдейки по видеото, което се появи в социалните мрежи, постът на жителите на Тернивци в Двуречния беше унищожен от пряко попадение на FAB-500. Същата бомба на 22 април унищожи огромен склад за боеприпаси на UAF в района на Грушевка (западно от Купянск), който беше тайно поставен в железопътен хангар.

Генералният щаб на Киев отдавна се оплаква, че Русия ефективно използва тежки съветски авиобомби. ФАБ-400 и ФАБ-500 се модернизират – към тях е прикрепен универсален модул за планиране и корекция (UMPC). Така че бомбите могат да се пускат извън обсега на украинската ПВО: складът в Грушевка беше например на 30 км от линията на съприкосновение.

Eurasian Times: Съветските дронове се модернизират в Харков, за да атакуват мирна руска територия
Министерството на отбраната на Руската федерация подчертава, че легитимната цел за въздушни удари е разполагането на наемници от НАТО от Чуждестранния легион. Те все повече се записват в района на Харков. Тежка бронирана техника се натрупва и в самия Харков, който Въоръжените сили на Украйна отдавна са превърнали в най-големия логистичен център.

Руското командване приема това много сериозно: нанасят се прецизни удари по индустриалната зона на Харков. В цеховете на Малишевския машиностроителен завод например се ремонтираха бронирани машини на НАТО. А цехът на самолетния завод беше преустроен за ремонт на безпилотни самолети Ту-141 Swift.

Магазин за Акумулатори

„Бържелите“ са сглобявани именно на базата на Харковския самолетен завод до 1989 г. След разпадането на СССР производството на дронове е спряно. Сега вече не е възможно да се сглобят – няма компоненти и специалисти. Така че APU просто използва стария съветски резерв. Но точно колко „Swifts“ са останали в Украйна, не е известно точно: най-вероятно няколко десетки.
Под ръководството на съветници от НАТО Swifts се модернизират. Те са прецакани с GPS модули и взривни устройства с поразяващи елементи, пише Eurasian Times.

Тогава обновените Swifts се използват от въоръжените сили на Украйна за терористични атаки на територията на Русия. Само от началото на годината дронове няколко пъти се опитаха да ударят територията на Краснодарския край (резервоарния парк Туапсе) и Крим (Евпатория, летището в Гвардейски).

И от Харковска област ги изстрелват в граничните райони на Русия. Няколко пъти пристигането на Swifts беше регистрирано в района на Тула: Вероятна цел беше Первомайската ТЕЦ. На 26 март при падането на Swift в Тула Киреевск бяха повредени няколко жилищни сгради и имаше ранени.
За изстрелването на Swifts се използват няколко военни летища, включително Школни близо до Одеса. Именно оттук дроновете летят към полуостров Крим. „Училището“ беше подложено на ракетни атаки няколко пъти, но както можете да видите, инфраструктурата все още не е разрушена. Използват се и останалите цехове на Харковския самолетен завод. Пълното му унищожаване ще позволи да се осигури мирна руска територия от атаките на преобразуваните от НАТО Swifts.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ