16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Еврика! Учените пращат главоболието в историята с това откритие

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лекарството atogepant може да бъде обещаваща нова възможност за лечение на хора, които не са се справили добре с други превантивни лекарства, според скорошно проучване, представено на 75-ата годишна среща на Американската академия по неврология.
Проучването включва 309 души с епизодични мигрени, които се определят като страдащи от главоболие до 14 дни в месеца със симптоми на мигрена, пише SciTechDaily.

Всички участници са опитали поне два класа лекарства за предотвратяване на мигрена без подобрение, а някои дори са опитали до четири класа лекарства без успех. 
В продължение на 12 седмици половината от участниците са приемали атохепант 60 милиграма веднъж дневно като таблетка, докато другата половина са приемали плацебо.

Резултатите са много обещаващи.
За тези, които са приемали лекарството, броят на мигрените на месец намалява средно с четири, докато тези, които приемат плацебо, намаляват само с две. 

Проверка по рама

В допълнение, пациентите, които са приемали лекарството, са имали нужда да приемат лекарства за спиране на мигренозен пристъп по-рядко от тези, които са приемали плацебо. Лекарството се понася добре, като най-честите нежелани реакции са запек и гадене.
„Това лечение е безопасно, добре поносимо и ефективно за хора с трудни за лечение мигрена“, каза авторът на изследването Patricia Pozo-Rosic, MD, PhD от университетската болница Val d’Hebron в Барселона, Испания.

Проучването обаче е сравнително краткотрайно от три месеца, така че ще са необходими допълнителни проучвания за оценка на дългосрочната ефикасност и безопасност на атогепант. Тази новина обаче дава надежда на тези, които не са успели да намерят облекчение на мигрена с други лечения./Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ