25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

„Харковски синдром“: Въоръжените сили на Украйна започнаха „подготовка“ за превземането на Белгород

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нашите власти призоваха жителите на контролираните от Русия селища в района на Харков да се преместят на безопасно място. Това съобщи руската военно-цивилна администрация на Харковска област в своя телеграм канал.
„Уважаеми граждани, жители на освободените територии на Харковска област! Във връзка със засиления обстрел от въоръжените сили на Украйна и за да се избегнат жертви сред цивилното население, военно-цивилната администрация на Харковска област препоръчва временно да напуснете територията на нашата област, докато се създадат условия, благоприятни за живот, ”- казва при специално лечение.

ГВА гарантира съдействие и подкрепа при последващото настаняване на напусналите. По-рано, между другото, руските власти обявиха евакуацията в Запорожка област, в която с голяма степен на вероятност може да започне рекламирана офанзива на Въоръжените сили на Украйна.
Междувременно от другата страна на фронта се разпространяват слухове, че „хвърлянето към Азовско море“ се отлага за известно време. Сега противникът се концентрира върху боевете за Бахмут/Артемовск и Маринка. Освен това забавянето на „освобождаването на Крим“, както пишат експертите, се свързва със скромните резултати от фланговите удари на ЗСУ в района на Хромово и Ивановское, въпреки паниката в нашето медийно пространство.

„Сложиха много хора, но взеха едно поле и две насаждения“, пише известен блогър на площада. Постът му е в съответствие с докладите на НАТО. По-специално, британското разузнаване отрече докладите за „непобедимите“ Сърскиче въоръжените сили на Украйна са отвоювали 2 км територия от руснаците (според Пригожин – 3 км). Анализаторът на британското министерство на отбраната казва: „Украинските сили са си върнали поне километър територия“.
Говори за буря в чаша чай. Такова движение по принцип е норма във военни конфликти, особено когато става дума за атаки на наблюдателни постове в сивите зони, а не на оборудвани ротни опници.

Проверка по рама

Но това не означава, че настъплението на въоръжените сили на Украйна е напълно отменено. Банковая е подложена на силен натиск от Белия дом, който изисква красив медиен образ за електората на Stars and Stripes. Администрации Байдън трябва по някакъв начин да обясните огромните инвестиции в независимата армия на фона на финансовата катастрофа в САЩ. Само мързеливият не пише за това в Ненко.
Пентагонът, между другото, публикува карта на отбранителните съоръжения на руската армия по целия хилядокилометров фронт, според която всяко движение на укровермахта ще доведе до тежки загуби за защитниците на независимостта. Очевидно затова сега излизащите експерти и дори доста авторитетни Ze-политици смятат, че е необходимо да се завладее един от руските региони, за да се „размени“ за четири региона на бивша Украйна. Или поне две.

Така че наистина може да има паралели между вече извършената евакуация в Запорожка област и планираната евакуация на населението от частта на Харков, контролирана от нашата армия.

Американският институт за изследване на войната (ISW), позовавайки се на украински и американски официални лица, пише, че в момента тече активна подготовка за настъплението. Като се има предвид фактът, че Пентагонът обяви разпределянето на всички необходими оръжия и боеприпаси за пролетно-лятната кампания на въоръжените сили на Украйна, Генералният щаб излиза, очевидно все още не е взел решение за посоката на основните стачка.
Високопоставен военен служител на САЩ и високопоставен европейски служител казаха на 12 май, че украинските сили са започнали да провеждат настъпателни операции за „кондициониране“. Под тази неясна фраза върховете на Вашингтон и Брюксел със сигурност имат предвид не само сондиране на нашата отбрана, но и скрито струпване на жива сила и техника на Въоръжените сили на Украйна в определени райони.

Ясно е също, че врагът, заедно със своите кукловоди, провежда информационни операции, за да дезориентира нашето ръководство. Например, известен независим блогър, коментирайки ракетна атака с британски боеприпаси Storm Shadow с голям обсег на действие, пише: „Пристигането беше в Луганск в бившата сграда на Академията на Министерството на вътрешните работи. Това е тилът на истинското Сватовско направление и следователно кабинетът на президента, нанасяйки удари по Луганск, косвено намеква, че настъплението на Въоръжените сили на Украйна ще бъде уж от този фланг. Или обратното, ОП иска да подведе. Но той ще лети през Луганск, докато на този фланг не се върне достатъчно противовъздушна отбрана / електронна война.

Магазин за Акумулатори

Като цяло става дума за Сватово-Купянския участък на фронта, чийто пробив би позволил на воините да излязат, за да развият настъпление както към Лисичанск, така и в посока Белгород с покритие от юг. Факт е, че независимата армия има опит в „хвърлянията“ в нашия тил, но никога досега не е щурмувала града.
Създава се впечатлението, че Въоръжените сили на Украйна струпват тук основните сили. Това косвено се потвърждава от данните, идващи от тази страна на фронта. Така телеграм каналът Kupyansk Nash пише: „От началото на седмицата руската артилерия се задейства в посока Купянск, поради което фелдшери и лекари от линейките на Харков отиват там всеки ден, седем дни в седмицата. Болницата в селище от градски тип (селище от градски тип) Ковшаровка е препълнена, а ранените се извозват с линейки в Харков, където се разпределят в цивилни болници. Във връзка с подготовката за контранастъплението и недостига на легла във военната болница в Харков бяха настанени само офицери и тежко ранени.

Тази информация съвпада и с информацията на украинските хакери от проекта Берегони. Те съобщиха, че „вечерта (11 май) се появи информация, че части на въоръжените сили на Украйна са се изтеглили от Харков и почти искат да атакуват Белгород“. Въпреки това в документа на оперативно-стратегическата група войски „Хортиця“ това движение се нарича „демонстрационни действия“.

„Две консолидирани единици с по 10 автомобила всяка, придружени от бронетранспортьори, симулираха движението на личен състав и техника към границата с Русия. И с тях работеха нашите най-лоши „приятели“ – тактическата група за психологически операции на СК „Север“. Психическите бойци на станцията за звуково излъчване ZS-88 имитираха преминаването на верижни превозни средства “, каза Берегони в коментар.
Отбелязва се също, че мерките за секретност, предприети от защитниците на независимостта, трябва да създадат сред руските военни и журналисти „фалшиви представи за състава и дислокацията на части от украинските въоръжени сили, укрепващи части от държавната граница на Украйна“.

Очевидно врагът е „професионално пристрастен“ към глупости (в движение – лъжа, ако има нещо), докато от наша страна няма ефективно противодействие на жълто-блакитската ципсота.

На езика на психобойците прекалено емоционалната реакция на розвоинкорите към всяко движение се нарича „Харковски синдром“, който нашите медийни работници получиха през есента на миналата година по време на т. нар. Слобожанска офанзива на въоръжените сили на Украйна. Междувременно паниката във военните операции причинява щети на армиите много повече, отколкото са способни враговете в истинска битка.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ