13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Испания използва GPS предаватели за наблюдение на пасящи крави

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според el Mundo идеята за проследяване на поведението на кравите по този начин възниква още през 2012 г., когато по това време бъдещите изобретатели на тази цифрова камбана обсъждат загубата на добитък поради вирусна диария. И фермерът Рубен Бланко попита Карлос Калехеро, който се занимаваше с електроника, дали е възможно да се измисли нещо за наблюдение на животни. Идеята беше подкрепена от Съюза на дребните фермери и животновъди.
Както се оказа, технологията позволява не само предотвратяване на атаки от вълци, но и прогнозиране на увеличаване на добитъка, просто трябва да регистрирате моментите, когато кравите се приближават до бика. Сензорите помагат за измерване на температурата, съобщават дали животното спи, как диша. Обработката на тези данни ви позволява да разберете дали е болен.

Фермерите отдават особено значение на проследяването на местоположението на телетата, които най-често се губят. „Системата помага да се спестят пари и време“, казва Мария Паес, която участва в експеримента. Според нея вече не е нужно да обикаляте всички полета в търсене на изчезнали крави, а просто да проследите местоположението на сензора, прикрепен към животното на вашия смартфон.Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ