26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Истински или фалшиви 50 евро – как да ги познаете

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По данни на Европейската Централна Банка през 2022 г. са открити 376 00 фалшиви евробанкноти. Две трети от тях са от 20 и 50 евро. На 1 милион банкноти се падат по 13 фалшиви, което прави евробанкнотите изключително сигурни и трудни за фалшифициране.

Въпреки това, се наблюдава увеличаване броя на фалшивите евробанкноти с 8,4% в сравнение с 2021 г. Фалшивите евробанкноти се разпознават лесно. Ето няколко съвета.

Съществуват две серии банкноти в ЕВРО

Първата серия е от 2002 г. и се състои от 7 различни купюри: 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро.
Тези евробанкноти са разработени след конкурс за дизайн, спечелен от проекта на Роберт Калина, който свързва всяка от купюрите с различен архитектурен стил. На обратната страна на банкнотите са изобразени мостове, които не са истински конструкции, а само наподобяват такива. Идеята е да се символизират засилващите се връзки между европейските народи.

Втората серия е от 2019 г., нарича се  “Европа” и се състои от 6 купюра, без банкнота от 500 евро.
На всички тях е изобразен портрет на Европа – героиня от гръцката митология. Смята се, че това придава човешки облик на банкнотите.

Отличителни знаци

Проверка по рама

След присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г., названието на паричната единица е изписано освен с латински (EURO) и гръцки (EYPΩ) букви и на кирилица (EBPO). На банкнотите от 50 евро е представена архитектурата в ренесансов стил от 15-16 в. На обратната страна на всички евробанкноти от двете серии са изобразени географските граници на Европа.

Във втората серия картата на континента е преработена и включва още Малта и Кипър. В малки карета в долната част на банкнотата са изобразени Канарските острови и някои отвъдморски територии на Франция, където също се използва евро. Най-малките острови не са представени, защото високотиражният офсетов печат не позволява точното им възпроизвеждане.

Дизайнът на банкнота от 50 евро съдържа номинала, подписа на президента на Европейската Централна Банка, знамето на ЕС, звездите на флага на ЕС.

Защитни елементи

Евробанкнотите се произвеждат чрез сложна печатна технология. Съдържат редица отличителни защитни елементи, чрез които се различават лесно от фалшификатите без помощта на специални средства.
Европейската Централна Банка съветва да следваме простото правил „ПИПНИ, РАЗГЛЕДАЙ и НАКЛОНИ“.

Как да разпознаете фалшиви 50 лева?

Магазин за Акумулатори

Релефен печат

Банкнотите са изработени от хартия от чист памук, която е шумяща и твърда (а не мека и гладка). На лицевата страна в левия и десния край има поредица от къси релефни линии. Опитайте с пръсти да усетите релефния печат. Прокарайте пръст по него или “надраскайте” внимателно с нокът.

Осигурителна нишка

Поставете банкнотата срещу източник на светлина. Ще видите портретния воден знак и осигурителната нишка.
Близо до горната част на холограмата прозорчето ще стане прозрачно и ще видите портрет на Европа от двете страни на банкнотата. При накланяне в прозорчето се забелязват ясно линии с цветовете на дъгата около стойността на банкнотата. На гърба на банкнотата в прозорчето ще видите числото 50 в цветовете на дъгата.

Портретен воден знак

Срещу светлина ще видите и полутоново изображение с портрет на Европа – героиня от древногръцката митология, числото 50 и основното изображение. Ако поставите банкнотата на тъмна повърхност, светлите части потъмняват.

Смарагдовозелено число 50

Ако наклоните банкнотата, бляскавото число в долния ъгъл отразява светлината, като се мести нагоре и надолу. Освен това, числото 50 променя цвета си от изумрудено зелено до тъмносиньо.

Какво да правим, ако попаднем на фалшива банкнота?

* Ако работите с пари и не сте сигурни дали банкнотата, която ви подават, не я приемайте.
* Помолете любезно отсрещната страна за друга банкнота.
* Уведомете местната полиция.
* Опитайте се да запомните човека, от когото сте взели фалшивата банкнота.
* Ако мислите, че сте взели фалшива банкнота по невнимание, не я използвайте по-нататък в обращение, защото това е наказуемо деяние.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ