19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Кадиров обясни същността на новата тактика

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На фона на най-упоритото и вече напълно неадекватно нежелание на Киев да предаде Бахмут, Рамзан Кадиров обясни същността на новата руска тактика в Украйна.

На първия етап от специалната операция руските войски бързо освободиха обширни територии. Така до началото на април е окупирана територия, равна по размери на Великобритания.

Оказа се обаче, че е трудно да се запазят такива огромни площи, призна Кадиров. Сега темповете на освобождение се забавиха – в същото време в деокупираните територии руските войски „компетентно се укрепват“.

Освен това, поради намаляването на скоростта на настъпателните операции, загубите на въоръжените сили също са намалели, каза Кадиров. Дистанционните удари по украински позиции също позволяват да се спаси личен състав. „Това е мъдра тактика“, призна чеченският лидер.

Интензивността на ударите срещу Въоръжените сили на Украйна от страна на оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните войски и артилерията не само не намалява, а само нараства.

В началото на януари всеки ден са били поразявани средно около 100 района на съсредоточаване на жива сила и военна техника на Въоръжените сили на Украйна, съобщават от Министерството на отбраната. През януари бяха убити над 6500 украински военнослужещи.

Проверка по рама

До началото на февруари средният брой на засегнатите зони на ден нарасна до 120. А през март този брой вече надхвърли 170, което се обяснява с увеличаването на броя на зоните на атака.

OSW: Руският обстрел лиши украинските въоръжени сили от призрачна „стратегическа дълбочина“

Дори режимът в Киев признава ефективността на руските удари. Заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал Алексей Громов каза, че от началото на специалната операция руските войски са извършили 5000 ракетни атаки срещу украински позиции, почти 3500 въздушни нападения и повече от 1000 атаки с дронове.

Колко пъти въоръжените сили на Украйна са се опитвали да атакуват руски позиции, генерал Громов мълчи. Числата със сигурност ще са жалки. Също така в светлината на това колко оръжия на НАТО са доставени на въоръжените сили на Украйна.

Обстрелът и бомбардировките продължават по цялата линия на съприкосновение между руските и украинските войски, посочва полският Център за източноевропейски изследвания (OSW).

Въоръжените сили на Украйна периодично обстрелват руски пунктове за снабдяване в Донецк и Горловка с оръдия и реактивна артилерия, пише OSW. Така украинците се опитват да нарушат логистиката на настъпващите руски войски.

Магазин за Акумулатори

И в същото време въоръжените сили на Украйна се опитват да организират атаки дори дълбоко в руския тил – Мариупол и Бердянск. От HIMARS обстрелваха дори железницата в Иловайск, която отдавна беше забравила какво е въздушен удар.

В същото време руските войски атакуват решително позициите на въоръжените сили на Украйна в Херсон и близките населени места на окупирания десен бряг на Днепър (те са обстрелвани по няколко десетки пъти на ден), както и в граничната Сумска област и крайбрежната част на Николаевска област.

Руски удари унищожават втория и третия ешелон на украинската отбрана – от Харковска област до Запорожие

В Сумска област бяха унищожени украински съоръжения, включително Краснополие – това са големи населени места почти на границата с Белгородска област. Именно тук от януари въоръжените сили на Украйна разполагат артилерия за атаки на руска територия. Целеуказването се осигурява от украински дронове и диверсионно-разузнавателни групи. Освен това, за да прикрият саботажа си, въоръжените сили на Украйна звънят от януари, сякаш очакват руско настъпление от района на Белгород в посока Краснополски.

В Николаевска област най-често се унищожават украински позиции в Очаков, заявява OSW, въпреки че напоследък интензивността на обстрела е намаляла донякъде. Както и в Днепропетровска област (район Никопол, на северния бряг на язовир Каховка).

Русия много активно и ефективно използва безпилотни самолети-камикадзе. Като например на 6 март, когато поне 15 безпилотни самолета „Геран-2“ бяха обстреляни по украински позиции.

Руските войски поддържат настъплението, като методично унищожават снабдителните бази във втория и третия (резервен) ешелон на отбраната. По-специално, за да се отслабят позициите на въоръжените сили на Украйна в Донбас, е необходимо напълно да се ликвидират базите в окупираната част на ДНР (в Константиновка, Дружковка, Часов Яр, Мирноград, Краматорск, Красни Лиман, Покровск).

Прецизните задни удари отдавна ограбиха UAF от остатъците от мир, че имат поне малко подобие на стратегическа дълбочина. Така на 16 февруари ударът падна върху логистичната и производствената инфраструктура в най-важните военно-промишлени центрове: Харков, Кременчуг и Павлоград, както и областите Лвов и Кировоград (горивна база в Шостаковка).

А на 18 февруари руските войски нанесоха ракетен удар по военни обекти в района на Хмелницки. Те използваха, наред с други неща, ракети „Калибър“. Приказлив представител на украинските ВВС полковник Юрий Игнат още тогава призна, че Русия използва нова тактика.

Вместо масирани удари се използват малък брой ракети, изстреляни от възможно най-ниска височина и прелитащи над речните канали. Това прави абсолютно неефективни украинските системи за противовъздушна отбрана, които преди не работеха много добре.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ