16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Как да разпознаем кърлежа и неговите ухапвания?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ухапването от кърлеж може да причини само лека подутина. Ако наблюдавате други симптоми, като обриви, това може да е алергична реакция или инфекция. Често ухапванията от кърлежи са безвредни и не водят до други симптоми. Но кърлежите могат да причинят алергични реакции. Чрез ухапвания от кърлежи по хората и животните се предават болести, някои от които смъртоносни.
Къде се срещат кърлежите?

* в тревата
* по дърветата
* в храстите
* в купищата от листа.
Кърлежите са привлечени от хора и четириногите им приятели, затова лесно се прикачват между тях. Ако прекарвате много време на открито, има голяма вероятност да попаднете на кърлеж.

Как изглеждат кърлежите?
Кърлежите са малки паякообразни паразити, които смучат кръв. Варират по големина от малки колкото глава на карфица до големи колкото гумичка за триене. Имат осем крака.
Съществуват различни видове кърлежи, които варират по цветове от кафяво до червеникаво-кафяво и черно. Колкото повече кръв пият, толково по-големи стават. След като се подуят от прехранване за няколко дни кърлежите добиват сивкаво-син цвят.

Проверка по рама

Какво трябва да направим, ако ни ухапе кърлеж?
Къде кърлежите хапят хората?

Кърлежите предпочитат топлите и влажни зони на тялото. Ето в кои части предпочитат да се заселят:

* под мишниците
* слабините
* косата
* задната част на коленете
* в пъпа на корема
* около кръста
* вътре и около ушите.
Но кърлежите не винаги се “заселват” в тялото. Ако мислите, че може да сте ухапани от кърлеж, задължително проверете внимателно цялото си тяло. Когато кърлежът достигне желаното място, той захапва кожата ви и започва да смуче кръв. За разлика от повечето други хапещи буболечки, кърлежите обикновено остават прикрепени за тялото ви, след като са го хапали.

Ако сте ухапани от кърлеж, със сигурност ще разберете, защото ще го откриете по кожата си. Често дори може да не усетите ухапването, докато не откриете паразита по себе си. След около 10 дни смучене на кръв от вашето тяло, кърлежът сам пада, ако дотогава не сте се отървали от него. Важно е да се свържете с лекуващия ви лекар, след като сте ухапани от кърлеж.

Магазин за Акумулатори

При скъсан кърлеж – ето какво се прави
Как да познаете дали сте ухапани от кърлеж?

Кърлежите остават прикрепени за кожата ви до 10 дни, след като са ви захапали за първи път. Те стават все по-големи и по-лесно се забелязват по тялото с времето.

Обикновено кърлежите захапват едно място. В много случаи ухапванията не оставят физически знаци или симптоми. В някои случаи ухапванията наподобяват червени или безцветни петна, наподобяващи ухапвания от комар.
Ето основните признаци от инфекции, причинени от ухапване от кърлеж:

* висока температура
* червено или безцветно петно или обрив близо до ухапаното място
* обриви по цялото тяло
* схващане в областта на врата
* главоболие
* гадене
* слабост и умора
* мускулни болки
* схващане в ставите
* подути лимфни възли.

Кога да се свържете с лекар?

Обадете се на вашия лекар възможно най-скоро, след като сте забелязали ухапване от кърлеж. Лекарят ще назначи лечение, ако е необходимо според вида на кърлежа и ухапването.
В различните райони на страната има различни рискове, когато става въпрос за заболявания от ухапвания от кърлежи.

Трябва да споделите с лекаря си дали наблюдавате следните симптоми след ухапването:
* обриви
* висока температура
* сънливост
* мускулни болки
* главоболие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ