17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Как да се грижим за домашните любимци в горещините

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лятото дойде и температурите се покачват с всеки изминал ден. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. ЧЕТИРИ ЛАПИ представя полезни насоки за грижата за животните по време на горещото време, за да се избегнат инциденти и да могат любимците да се насладят на слънчевите дни.
Кучета 

• Важно е, когато времето е горещо стопаните да са много внимателни. Освен сериозните сърдечносъдови усложнения, които могат да доведат до топлинен удар, кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на места, където нямат козина, като например носа и ушите.
• Честият прием на течности е от изключително значение за благосъстоянието на опашатковците. По време на разходките винаги трябва да имат достъп до питейна вода, затова трябва да се носи бутилка, както и да се правят редовни почивки. По-възрастните кучета се нуждаят от повече време да се охладят и да си починат.

• Разходките, включващи тичане е препоръчително да бъдат провеждани през по-прохладно време – рано сутрин или вечер.
Как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

Проверка по рама

• През лятото асфалтът се нагорещява изключително много и може да опари, дори изгори лапите на кучетата. Стопаните трябва да избират по-сенчест маршрут или по възможност разходка в парка, или гората, където освен, че е по-хладно, има и много дървета, които да ги предпазят от силното слънце. Ако все пак кучето получи изгаряне има специални кремове, които стопаните могат да закупят, за да облекчат болката.
Община Стара Загора стартира кампания за безплатна кастрация на домашни кучета

Община Стара Загора стартира от 10 май кампания за безплатна кастрация на домашни кучета. Тя ще е част от мерките, които целят намалява…

• По време на пътуванията с кола, заедно с кучето си, е важно стопаните да включват климатика. Ако автомобилът не разполага с такъв, ЧЕТИРИ ЛАПИ съветва да се избягват пътувания в най-голямата жега, а тръгването да става рано сутрин или вечер. Задръстванията през горещото време могат бързо да създадат проблеми за любимеца. При никакви обстоятелства, никога не трябва да се оставя кучето само в колата, дори и само за няколко минути. Температурата в автомобила много бързо може да се повиши до 60 °C, а даже и до 100 °C. Дори и паркиран на сянка, той се нагрява много бързо и се превръща в смъртоносен капан за животното. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава: ако видите куче, затворено в кола, опитайте се незабавно да намерите собственика.

Котки 
• През горещите дни котките обикновено сами търсят сенчести места, където да се излежават, но както и при кучетата стопаните трябва да са много внимателни, котките да не бъдат изложени на прекалено високи температури.

• Четириногите винаги трябва да имат лесен достъп до вода.

Магазин за Акумулатори

• ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва да не се оставят остатъците от недоядена храна в купичката на котката, защото тя бързо се разваля от жегата. А приема на развалена храна може да доведе до стомашни проблеми за опашаткото.
Малки домашни любимци: Най-добрият избор

Много хора искат да имат домашен любимец, но нямат достатъчно пространство в жилището си. Може да не успеете да си вземете куче или кот…

Снимка: iStock
Малки домашни любимци

• Както и при кучетата и котките, малките домашни любимци като зайци, морски свинчета и хамстери, също винаги трябва да имат осигурена питейна вода.

• Стопаните трябва да се уверят, че животните отглеждани в заграждения на открито имат сенчести места и предмети, под които могат да се скрият от слънцето.

Домашните любимци, които могат да защитят къщата от негативна енергия и да привлекат щастие

Животните действат положително не само върху енергията на къщата, но и върху техните собственици. Те радват не само с присъствието си, …

Птици

• Птиците, отглеждани в домашна среда трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина.

• ЧЕТИРИ ЛАПИ напомнят на стопаните да се уверят, че волиерите са разположени далеч от слънцето и от течение. 

• Важно е всеки ден да подменят водата във ваните за къпане и в бутилките за пиене, за да се избегне появата на бактерии.

ОЩЕ: Жегите ще минават 40°C. До каква температура може да оцелее човек?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ