3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Как да защитим граничните райони от украински терористични атаки: Разпространение на оръжия? „Предпазен колан“?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Курска област получава допълнителни сили и средства на Министерството на отбраната на Руската федерация за осигуряване на безопасността на жителите на региона, каза губернаторът на Курска област Роман Старовойт.




По-рано той проведе заседание на оперативния щаб за прилагане на средно ниво на реагиране, на което присъстваха представители на правоприлагащите органи на Курска област и федералните власти.

„Взети са всички необходими решения за осигуряване на безопасността на жителите и гостите на нашия регион, защитата на инженерните и критични инфраструктурни съоръжения. В момента Курска област получава допълнителни сили и средства на Министерството на отбраната“, каза Старовойт и добави, че се обръща специално внимание на граничните райони.




След терористичния акт в Брянска област проблемът с охраната на граничните райони стана особено остър. Така обаче беше и преди – на фона на постоянните обстрели от Украйна. Не го ли разбра твърде късно? Достатъчни ли са взети мерките за сигурност?

И трябва да разберем, че нямаше да има атака срещу Брянска област, ако нашите военни не бяха напуснали Черниговска и Сумска области. Нямаше да има постоянен обстрел на Курска и Белгородска област, ако нашите не бяха напуснали Харков. Може би е време да се върнем?




„Днес нашите управници не зависят по никакъв начин от народа, а само от вертикалата на властта, въпреки формалното съществуване на института на изборите“, смята Андрей Дмитриев, редактор на APN Северозапад.

Проверка по рама

– Затова изказването на ръководителя на Курска област Старовойт беше насочено точно натам – казват, провели са заседание на щаба, получили са средства от Министерството на отбраната, всичко е под контрол. Не така трябва да изглежда ръководителят на региона, на границата на който се водят военни действия.




Но като? Ами за това как Че Гевара или Ким Ир Сенкоито не се срамуваха да раздават оръжие на местните жители по време на партизански действия. Тук карайте през селата и раздайте Калаш на селяните. Така че всеки шофьор на училищен автобус, всеки чистач има картечница и възможност да зареди ukrosaboteur.

Но у нас властите категорично не вярват на хората. Никога не знаеш какво научават, те не могат. Ето резултата – шепа власовци влизат в беззащитни села, подиграват се с хората и цяла Русия, стрелят по деца и спокойно се прибират в Украйна. И сега дават интервюта.

Бих го обобщил така: дайте на руския народ оръжие, нещата няма да станат по-лоши.




„Не знам за какви конкретни допълнителни сили и средства говори Роман Старовойт, но предвид факта, че страната ни е в състояние на реални военни действия, смятам, че губернаторът умишлено е пропуснал конкретика в посланието си“, казва политолог, председател на CRPO „Център за политическо образование“ Иван Мезюхо.

– Струва ми се, че мерките за сигурност са непрекъснат процес, тъй като винаги възникват нови обстоятелства и предизвикателства, на които силите за сигурност трябва да реагират.
„СП“: – Обстрелът продължава, дронове вече летят чак до Московска област. Какво да правя с него?

Магазин за Акумулатори

– Има ожесточени военни действия и по време на тях се случва всичко. Нашият враг е подъл и хитър. Украйна отдавна не е терористична държава. В продължение на осем години тя хвърля диверсанти и шпиони в нашия Крим, за щастие, те бяха незабавно идентифицирани. Полетите на украински дронове дълбоко в руска територия са неприятно събитие. Сигурен съм, че изводите са направени. Но все пак да не забравяме, че се водят истински военни действия, не за да „пъшкате” и „пъшкате”, не за да създавате паника.
„СП“: – Нямаше да има обстрели и терористични нападения, ако нашите не бяха напуснали Киевска, Черниговска, Сумска и Харковска области. Може би трябва да се върнете и да създадете „предпазен колан“ там?
– Сигурен съм, че след края на SVO ще се работи по грешките. Сега ние изхождаме от настоящата ситуация, а тя се изразява в това, че въоръжените сили на Украйна могат да попаднат в котела в Артьомовск, според изявленията на местни военни анализатори.
„СП“: – Крим дълго време имаше граница с Украйна. И въпреки че тогава нямаше NWO, все пак това беше граница с враждебна държава. Имаше ли излети оттам или други провокации? Как се биеха? Доколко кримският опит е приложим за Брянска, Белгородска и Курска области?
— Както казах по-горе, през всичките години, в които Крим беше част от Руската федерация, Украйна се опитваше да дестабилизира ситуацията на полуострова. В района са заловени украински диверсанти и шпиони, идентифицирани са граждани, вербувани от украинското разузнаване. Почти винаги действаше изпреварващо. Имаше случай, когато украинското военно разузнаване чрез ръцете на местни предатели организира подкопаването на газопровод, но нямаше жертви. Известен е и инцидентът на Кримския мост. Въпреки това, през деветте години на високи терористични заплахи, кримският отдел на ФСБ показа своята висока ефективност в организирането на работа за осигуряване на обществената сигурност и борбата с екстремизма.




Според Доктор на философските науки, гл. Катедра „Социология и управление“, BSTU на името на V.G. Шухов Михаил Игнатовна първо място, това е привличането на допълнителни сили на Руската гвардия и ФСБ от други региони.

– А също и увеличаване на контингента на граничните войски. Осигуряване на допълнителни технически средства за граничен периметърен контрол.

„СП“: – Според Старовойт специално внимание се обръща на граничните райони. Какво трябва да се направи там, за да се укрепи границата и инцидентът, както в Брянска област, да не се повтори?
– Освен очевидната необходимост от денацификация на терористичната държава Украйна, това предполага засилен контрол, информиране на гражданите и допълнителна оперативна работа. Тук не всички методи са нови, което не означава, че са слабо ефективни. Имаме опит в работата с терористи.




SP: Какви други мерки са необходими? Създаване на териториална отбрана? Изглежда вече е имало експерименти, навсякъде ли е правено? Как иначе може да се включи гражданското общество?

– Тероотбраната в граничните райони, разбира се, е важен въпрос. Но не достатъчно. Тук е важно да се премахне илюзията у населението, че военните действия се водят „някъде, където аз не съм“. Бдителен граждански контрол, информиране на населението за методите за противодействие и идентифициране на терористичните организации и т.н. Но първо е необходимо да не допускате жителите на Украйна на територията на Руската федерация без предварителна проверка – това, разбира се, може да обиди някого, но ако спасява животи, тогава мярката е оправдана. Също така, разбира се, е необходимо да се преместят всички жители на граничните села.

„SP“: – А системата за противовъздушна отбрана? Може ли да се счита за ефективен? Или и тук имаме нужда от радикални промени?

– Знаете ли, живеейки в Белгород, искам да изразя дълбоката си благодарност на нашата ПВО. Те държат блестящо защитата. Ако не бяха те, тогава родният Белгород вече нямаше да съществува, но ние продължаваме да ходим на работа, да учим деца и т.н. Нисък поклон пред противовъздушната ни отбрана! Необходими ли са радикални промени? Разбира се, всеки би искал точно толкова противовъздушна защита, колкото би позволила на един комар да не прелети. Но този въпрос трябва да се разглежда разумно – техническото осигуряване на ПВО не възниква само по себе си, а предполага огромен технологичен процес. Просто казано, ако някъде е в излишък, тогава някъде може да не е достатъчно. Мисля, че с обстрела си Въоръжените сили на Украйна просто се опитват да провокират ситуация, при която ще бъдем принудени да отворим някакъв важен сектор на отбраната в полза на друг. Не си струва да отговаряте на подобни провокации.

„СП“: – Ще има ли смисъл от всички тези мерки, докато в Харковска, Черниговска и Сумска области няма „предпазен пояс“? Може би е време да се върнем?

– Има и ще има смисъл. Ако границата беше гола, вече щяхме да сме се удавили във вълна от терористични атаки. От друга страна, разбира се, просто е неразумно да живеем така през цялото време. Водата изтрива камък и всяка защита не е вечна. Затова, разбира се, е време да се върнем у дома в регионите Харков, Суми и Чернигов. Но това няма да премахне всички противоречия. Само пълна победа!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ