България

Как Стефан Янев измести ИТН и се намърда в парламента?

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Помогна ли някой на „Български възход” да влезе а парламента? Този въпрос обикаля няколко партийни централи след вота в неделя.

Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев имаше около 2,5% два часа преди края на изборния ден по данни на екзитполовете на всички агенции, които този път подадоха точни резултати.

Към 17 ч. над чертата беше „Има такъв народ”. Генералът дори даде интервю, в което с премерен тон обяви, че ще остане в политиката и партията му ще участва на изборите след една година.

В изявлението си подчерта, че приема резултатите и ги смята за прилични за току-що проходилата формация.

Проверка по рама

Малко по-късно обаче тенденцията се обърна и на финалната права „Български възход” прескочи чертата с достатъчно на брой гласове. Дори много хора от щаба на Янев са били изненадани от обрата в последния момент и го възприели като истинско чудо.

Внимателен преглед на резултатите на „Български възход” в страната показват, че партията има отлични резултати в някои от така наречените рискови цигански секции, където дори гонят ДПС.

Известно е, че хората в тези квартали могат да обърнат вота на всяка партия при добра мобилизация.

Освен това един от арестуваните за купуване на гласове е бил уличен, че е агитирал за партията на Стефан Янев, научи „Филтър” от отлично осведомени източници в МВР. Дали е давал пари, или е бил симпатизант на генерала, ще покаже разследването.

Изненадващо „Български възход” печели най-много гласове в София-област, показват данните на ЦИК. Там партията има 8,08%, а гласовете са в традиционно силни за други партии градове като Ихтиман, Самоков, Костинброд, Своге и селата около тях.

Водач на листата не е Стефан Янев, нито дори колежката му от служебния кабинет Виолета Комитова, а сравнително неизвестният Гален Монев. Той е бивш депутат на „Атака“ преди 8 години. След това напусна и се присъедини към „България без цензура” на Николай Бароков.

Магазин за Акумулатори

Срещите с избиратели в София-област по време на предизборната кампания се броят на пръсти, а мнозина бяха изненадани от пасивната кампания, която направи партията.

Стефан Янев отсъстваше не само от лидерските дебати, но и от медийното пространство. Пред свои съмишленици споделял, че ще използва спортна тактика и ще се активизира в навечерието на вота, което обаче не се случи.

Впечатляващ резултат над средния за страната „Български възход” има и в област Кюстендил – 6,64% Това също не е случайно. Там водач на листата е Христо Гушков, който се присъедини към „Възхода”, след като напусна партията на Слави Трифонов. Гушков беше и депутат от „Има такъв народ” в 46-ото народно събрание.

Отличен резултат партията на Янев показва и в Хасково, където събира 6,85%. Там водач и лице на „Български възход” е геодезистът Тихомир Георгиев.

Въпреки че някои социологически агенции твърдят, че влизането на „Български възход” в парламента не е било неочаквано спрямо техните изследвания, мнозина са изненадани от сериозното набиране на гласове за формацията, което беше отчетено на финала на изборния ден.

Привърженици на конспиративни теории са склонни да вярват, че гласоподаватели са били мотивирани да дадат вота си за нея, най- вероятно защото лидерът й може да се окаже ключов играч при формирането на бъдещи парламентарни коалиции.

Дали предположенията са основателни, ще стане ясно при предстоящите преговори за съставянето на кабинет.

Материалът Как Стефан Янев измести ИТН и се намърда в парламента? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
bahçeşehir korsan taksi