19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Какво да правим при синина или контузия?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Синините и контузиите могат да се случат на всеки и по всяко време. Те могат да бъдат много болезнени и да ни пречат да изпълняваме нашите ежедневни задачи. Но какво правим, когато имаме синина или контузия? Това е въпрос, на който ще отговорим в тази статия.

КАК ДА РАЗЛИЧИМ ПРОСТА СИНИНА ОТ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ?

Синината е вид нараняване, където кръвта се натрупва под кожата, което причинява нараняване. Обикновено синината е следствие от удар или травма. Контузията, от друга страна, е вид нараняване, където тъканта на мускула или костта е повредена, без да има видимо нараняване. Контузиите обикновено са следствие от удар, падане или друго травматично събитие.

Ако имате мистериозни синини по тялото, те може да са симптом за заболявания

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО ИМАМЕ СИНИНА ИЛИ КОНТУЗИЯ?

Следвайте тези стъпки, за да облекчите болката и да намалите възпалението при синина или контузия:

Проверка по рама

Стъпка 1: Приложете лед върху засегнатата област

Поставете лед върху засегнатата област за 15-20 минути на всеки час. Това ще помогне да намалите възпалението и болката. Никога не прилагайте леда директно върху кожата. Завийте леда в кърпа или хартиена кърпа преди да го поставите върху засегнатата област.

Стъпка 2: Не напрягайте засегнатата област

Ако сте контузирани, не трябва да продължавате да упражнявате засегнатата област. Дайте на мускулите или костта време да се възстановят. Ако имате синина, може да продължите да изпълнявате леки упражнения, за да стимулирате кръвообращението и да намалите болката.

Лекар разкри какво означават синините по кожата, които се появяват без причина

Стъпка 3: Приложете домашен лек

Магазин за Акумулатори

Можете да приложите някои домашни лекове, за да облекчите болката и да намалите възпалението. Например, може да използвате билкови масла или мед, за да приложите масаж върху засегнатата област. Можете да направите и компрес от билки като лайка или лавандула, който да приложите върху засегнатата област.

Стъпка 4: Вземете болкоуспокояващо лекарство

Ако болката е твърде сериозна, може да вземете болкоуспокояващо лекарство. Обаче, не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да вземете някакво лекарство.

КОГА ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ С ЛЕКАР?

Ако синината или контузията ви не се подобряват, или ако забележите някакви необичайни симптоми, като например главоболие, гадене или смущения в зрението, трябва да се консултирате с лекар. Те могат да проверят здравословното ви състояние и да предложат най-доброто лечение за вас.

Синините и контузиите могат да бъдат много болезнени и да ни пречат да изпълняваме нашите ежедневни задачи. Но с някои прости стъпки и домашни лекове, можем да облекчим болката и да намалим възпалението. Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако симптомите не се подобрят или станат по-сериозни.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ