8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

Какво ще даде на руските износители удължаването на зърнената сделка с 60 дни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 18 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви удължаването на сделката за зърно. Това стана благодарение на преговорите, които се проведоха с двете страни, цитира Ердоган турското издание Haberturk.

Удължаването на сделката беше потвърдено от ООН. В същото време и двата източника не назоваха условията на удължаването. Украинската страна казва, че сделката е удължена за 120 дни, както и преди. Руските власти обаче настояват, че са се съгласили само на 60-дневно удължаване. Според РИА Новости представители на ООН и Турция не са посочили срокове за принципно удължаване на зърнената сделка.

Русия поиска да свърже Rosselkhozbank с платежната система SWIFT, да възобнови доставките на селскостопанска техника и да премахне други пречки пред износа на руски храни

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя изпрати писмо до ООН, в което потвърждава, че сделката за зърно е удължена точно с 60 дни. Това писмо беше публикувано в Twitter от първия му заместник Дмитрий Полянски. В писмото се казва, че Русия е готова да разгледа въпроса за удължаване на сделката след 18 май, но само ако бъдат изпълнени редица условия. По този начин руската страна настоява за повторно свързване на Росселхозбанк към международната платежна система SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части за нея в Русия, премахване на ограниченията върху застраховането и достъпа до пристанища срещу руски кораби и товари, възстановяване на доставките на амоняк през Толиати- Тръбопровод Одеса, деблокиране на сметки и разрешаване на финансови дейности за руските производители на минерални торове.

За руския бизнес удължаването на зърнената сделка във формата, в която беше реализирана по-рано, няма значение. Увеличаващите се темпове на доставки на руско зърно и други продукти в чужбина са заслуга на руските износители, изрази мнение Анатолий Тихонов, директор на Центъра за международен агробизнес и продоволствена сигурност на RANEPA. В същото време световният пазар е първият, който страда от късите доставки на руско зърно. Русия представлява около 20% от целия световен износ на пшеница. Докато Украйна доставя главно царевица и фуражни зърна, които се използват за храна на добитъка. Освен това производството на пшеница в Украйна е намаляло значително през този сезон, докато Русия е получила безпрецедентна реколта. А недостигът на руски минерални торове през 2023 г. ще доведе до намаляване на реколтата в много страни по света, посочи ООН.

Проверка по рама

Съюзът на износителите на зърно многократно е отбелязвал, че проблемите с разплащанията, товарите и застраховките остават, просто бизнесът се адаптира към новите условия. В същото време Русия се опитва да постигне изпълнението на втората част от зърнената сделка (относно премахването на бариерите пред износа на руски храни и минерални торове) от самото начало. И така, миналата есен, според Reuters, Русия се обърна към западните страни с предложение за премахване на санкциите срещу Rosselkhozbank, позволявайки й да възстанови връзките с кореспондентските банки за обработка на плащания за износ на зърно. Това би ускорило сключването на експортни договори, което би стимулирало оборота на стоките и темповете на превозите, каза за RG Едуард Зернин, председател на управителния съвет на Съюза на износителите на зърно.

При селскостопанските машини вносът възлиза на около 40%, повечето от тях са доставени от недружелюбни страни до пролетта на 2022 г. Но след началото на NWO известни западни компании спряха доставките на селскостопанска техника и резервни части за Русия. За заместването на този внос ще са необходими не година-две, посочиха пазарни участници.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ