3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Кога се прави пролетната резитба на рози – за обилен цъфтеж

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нежни, красиви и ароматни, символ на любовта, отглеждани като декоративни растения още в Древен Рим – едни от малкото, които намирали място в градините, изпълнени с култури за храна, изобразявани и увековечавани в картините на именити художници от Ренесанса, използвани за лечебни цели и за разкрасяване, розите имат вълнуваща история, която далеч не се изчерпва с популярността им като царици на романтиката. От края на 19 век розите са селектирани в почти всички страни по света, а България е световно известна с маслодайната си роза, от която се извлича почти вълшебното розово масло, намиращо приложение с козметичната индустрия, парфюмерията и като съставка на едни от най-скъпите и популярни брандове. Красотата им не оставя никого безучастен, а у нас можем да се насладим на розите и в паркове, дворове, градини и тераси. За да цъфтят обилно и да ни радват с изяществото си обаче, следва да знаем кога се прави пролетната резитба на рози.
Розите – царици сред цветята

Ако мечтаете за градина като от приказките, задължително засадете рози и се научете как да се грижите правилно за тях. Пролетната резитба е не по-малко важна от презимуването на розите, както и от правилното им поливане и подхранване. Розите не се отглеждат трудно, не са капризни, но все пак трябва да имате опит или най-малкото познания по темата, за да се радвате на красивите им изящни цветове. Като начало е важно да знаете, че резитбата на паркови, градински и катерещи се рози се различава, макар да споделя някои общи правила.
Пролетната резитба на рози – за обилен цъфтеж

Ако въпросът кога се прави пролетната резитба на рози ви вълнува и очаквате отговор с точна дата, то ще ви разочароваме – няма точна дата, тъй като зависи от климата, температурите и мястото, на което се отглеждат розите, високо в планината или на полето, както и от това колко тежка е била зимата.
Ако визираме катерещите се рози, за да е обилен цъфтежът по време на пролетната резитба се оставят 2 – 3 цъфтящи издънки и 3 – 5 заместващи издънки, които ще цъфтят през следващата година. За да е отрупана с цвят катерливата роза, откраднете от опита на професионалистите и не подрязвайте издължените главни стебла. Ножицата трябва да е на почтено разстояние и от новите издънки, които не се подрязват през пролетта.

Проверка по рама

Ако отглеждате хибридни чаени рози, режете смело през пролетта. Старите стебла трябва да се отрежат до земята на нивото от четвърта до шеста пъпка. Премахват се изсъхнали, повредени, мъртви стъбла, които не може да сбъркате, щом ги видите, както и евентуални изсъхнали връхчета на стъбла, които ще запазите. Пролетната резитба на розата флорибунда трябва да е по-щадяща от тази при чаено-хибридните видове.
Феновете на щамбованата роза също се нуждаят от напътствия как се извършва пролетна резитба на рози. Градинарите препоръчват рязането да се осъществява през април при тези рози, макар посочването на месец да е относително – понякога температурите през април са зимни, а планините са затрупани от сняг. Така че е най-благоприятно за розите, ако се съобразите с градусите вън, показвани от термометъра, а не с календара. Режат се изсъхнали и мъртви стебла, оформя се короната, с която се гордее щамбованата роза.

Общовалидните правила за грижа и пролетна резитба на розите изискват да се подходи внимателно и да се освободи растението от всички стари,наранени и изсъхнали клонки, да се премахне мулчът в корените, както и старите листа на растението, за да може да не „крадат“ влагата и хранителните вещества на младите, които израстват, за да разцъфтят. Рязането не изисква специални умения и е по-лесно, отколкото си представяте. Не го пропускайте, за да се радвате на обилен цъфтеж.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ