9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Кой е бог Перун – славянският покровител

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В езическия славянски пантеон се почитат множество божества, но Перун е най-известният господар на гръмотевиците и светкавиците. В края на езическата епоха, той се смята за върховното божество на славяните, но съвременните изследователи често отричат тази концепция. В текста се разглеждат характеристиките на Перун, който е олицетворение на силата на елементите, господар на огъня и сила. Според митовете, той е най-малкият син на богинята Лада и бога Сварог. По-надолу се споменават и други божества, на които славяните се покланят и които все още се почитат. Някои изследователи на славянския фолклор приписват Перун към второто поколение божества, докато други го класифицират като част от третото поколение.

Богът Перун е безспорно един от най-известните и популярни богове в славянския пантеон, и древната славянска митология, независимо от всичко. Ако разгледаме функциите, които се свързват с това божество, можем да видим, че той е покровител на принцовете, княжеската власт и придружаващите отряди.

Представлява непобедимата сила, която има огромно значение не само във военния аспект, но и при противопоставянето на светлината и тъмнината, където Перун говори откъм света на езическите богове. Името му произлиза от предславянския корен „Перун“, което означава „удар“. Това е причината той да бъде бог на гръмотевиците и бог-воин, което са архетипи, съчетани в едно, за разлика от римската митология, където те са били разграничени на Марс и Юпитер.

Знаете ли тези български богове? Ще останете изненадани

Легендите разказват, че при раждането на Перун от майка му Лада, целият горен свят (Ирий) е бил разтърсен от безпрецедентни мълнии и гръмотевици. Сварог му е научил ковачеството и умението да прави великолепни оръжия. Естеството на този бог е сложно и капризно – младият бог на светкавицата е можел да заспи само под гръмотевиците и да се възползва от блясъка на гръмотевичните бури.

Когато Перун се развивал и подобрявал силата, той е бил способен да се съревновава със светкавица по сила и скорост. За да покори елементите, Перун имал нужда от много време. Владението на светкавицата е било предназначено за него от Макош, но преди да се изпълни пророчеството, бащата му го изправи пред свещения огън в собствената му ковачница. Перун е имал своите характеристики, които са го отличавали.

Проверка по рама

Първата от тях е червената мантия, която по-късно се превръща в незаменима отличителна черта на руските князе. Втората е гръмотевицата и коня му, който е истински герой, със сила и издръжливост, за да отговаря на господаря си. Освен това Перун има и брадва, която му е дадена от баща му. Легендите разказват за множество подвизи, които са направили Перун известен и са му позволили да спечели властта сред боговете и хората. Първият от тях е побеждаването на змийския син на Чернобог – злобен змей, в битка при Скипер. 

Кой е главен бог на прабългарите или защо е възможно да не е Тангра?

Историческите доказателства указват, че поклонението на старинния славянски бог Сварог, като и на неговият син, намалява през времето и бива заменено от почитания към бог Перун. Прокопий Кесарийски свидетелства, че през VI век Перун става главното божество в славянския пантеон, като го представят като красив мъж със сребърна брада, златен мустак и руса коса, облечен в червен шлифер и държащ мощно оръжие.

Символът на Перун е осемлъчевата свастика, която е емблема на господаря на гръма. Лъчите се тълкуват като стрели, които Перун изстрелва, защото са изобразени като светкавици. За да се изградят идоли, изобразяващи бога, се избира мощен дъб, наречен дъб на Перун, който схематично представлява мъжко лице и символизира военната му принадлежност. Не е ясно как точно изглежда звездата на Перун и неговата брадва, тъй като липсват автентични източници, но днес се правят опити за реконструкция на тези символи. Празникът в чест на Перун и всички защитници на Родината, съгласно езически славянски идеи, е на 20 юли.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ