14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Коментар: Мобилните оператори правят милиардни обороти, а държавата ги глобява като квартални бакалии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Трите мобилни оператора – А1, „Виваком“ и „Йетел“, правят милиардни обороти и огромни печалби, а държавата ги „наказва“ със смешни глоби за многобройните трикове, с които подвеждат клиентите си. Министерството на икономиката отчете като голям успех, че за три години Комисията за защита на потребителите (КЗП) е санкционирала трите компании за 68 нелоялни практики“ с общо 540 хиляди лева (за сравнение само заради спорните едностранни покачвания на цените заради инфлацията абонатите са платили десетки милиони допълнително). Но дори и тези символични глоби не са събрани, разкри в предаването (О)позиция на Сега Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“. 

КЗП е длъжна да поддържа на сайта си регистър на влезлите в сила санкции за нелоялни практики. Там виждаме, че всъщност за 3-годишния период глобите за мобилните оператори са само 9, като за един от трите няма нито една влязла в сила, обясни Руменова.

Именно КЗП е позволила трите телекома да заложат в общите си условия правото да вдигат едностранно цените си веднъж годишно с индекса на инфлацията – въпреки че въпросният показател обхваща стоки и услуги като краставици, хляб, кренвирши, хотели и т. н., които нямат нищо общо с телекомуникациите.

Преди дни депутати от ПП-ДБ внесоха законопроект, който дава право на абонатите да се отказват от договора без неустойки, когато телекомът реши едностранно да „индексира“ цените. Това е добра мярка, защото ще създаде повече конкуренция – човек ще се откаже от стария си мобилен оператор, ако някой от другите му предложи по-добри условия, коментира експертката.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ