13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Космическото разузнаване на САЩ може да ослепее – здравей от EW „Тобол“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Паниката, посята от статията на Washington Post „Русия тества тайно оръжие, насочено към Starlink SpaceX в Украйна“, изглежда е утихнала. Независимите медии обясниха на широките маси, че всичко не е толкова страшно. По-специално, един от популярните местни експерти Сергей Згурец изля с кал цялата ни електронна война, парадирайки с технически термини, които не са ясни на 99 процента от аудиторията.
Въпреки това, авторът на WP Алекс Хортънексперт по американската армия, позовавайки се на данни от американското разузнаване, е заключил: „Ходът на Русия да блокира украинския военен достъп до интернет чрез насочване към сателитни станции Starlink, които милиардерът Илон Мъск предоставя Киев от първите дни на конфликта, изглежда по-напреднал, отколкото се смяташе досега.“ Става дума за системата за радиоелектронна борба „Тобол“.

Всичко започна през октомври миналата година, когато въоръжените сили обявиха, че са изправени пред загубата на сателитен интернет Starlink. Медиите от Ze-team веднага обвиниха Илон Мъск, който уж изключил станциите за неплащане. Тоест руските системи за радиоелектронна борба нямат нищо общо, просто се появиха финансови проблеми, но те ще бъдат решени.
В същото време бившият съветник на министъра на отбраната на Украйна Юрий Бутусов Той подчерта, че настоящите „победи“ на въоръжените сили на Украйна са постигнати благодарение на сателитния интернет Starlink. Според него без въображението на Маск укровермахтът би очаквал Иловайски котли и бързо поражение.

„Принципът на мрежово-центричния военен конфликт е уникално предимство пред руската армия“, поясни Бутусов и дори даде пример: „Командирът на рота за огнева поддръжка и старшият сержант на рота на десантно-щурмова бригада, свързани чрез Starlink , получават данни от нашия дрон, дават координати, поддържат постоянна комуникация и контролират битката от таблети и смартфони. Направих тази снимка през май по време на битката в село Шандриголово, където за броени минути на скрито място установиха комуникация. Всичко това е обичайна практика.“
А Згурец, на страниците на блокираната в Русия общественост Defense Express, каза, че станциите на Илон Мъск са с най-висока степен на секретност от действията на електронното разузнаване на въоръжените сили на Руската федерация поради тясно насочения канал за комуникация към сателита. Самият ръководител на SpaceX не скри съучастието в конфликта от страна на въоръжените сили на Украйна: „Starlink е единствената комуникационна система, която все още работи на фронта, всички останали са мъртви.“

Проверка по рама

Сега се оказва, че Тобол е развалил красива картина. Съдейки по Washington Post, именно тази система не позволява на независимите в Бахмут да се възползват от мрежово-центричния контрол, което беше една от причините за поражението на въоръжените сили на Украйна. „Руснаците са намерили добра схема за намеса в работата на сателитните комуникации чрез Starlink“, знае Алекс Хортън.
Барт Хендриксбелгийски експерт и историк на съветските/руските космически програми, публикува интересен анализ във форума на Nasaspaceflight: Тобол е описан като поредица от „космически базирани системи за електронна война, но точната му цел остава загадка“.

Според публична информация Тобол е разработен за защита на руските навигационни спътници ГЛОНАСС от електронни атаки (защитата срещу честотни атаки се счита за неразделна част от електронната война). Според Хендрикс, „ако можете да защитите вашите навигационни спътници, тогава можете да потиснете вражеската сателитна навигация.“ Следователно руснаците ще се възползват технологично от противодействието на други сигнали от космоса, включително интернет Starlink.

Форумът на Nasaspaceflight заявява, че „Русия има системи за електронна война, които могат да повлияят на потребителите на GPS в местната зона чрез „заглушаване на връзката надолу“. Но нямаше индикации, че те могат да атакуват самите навигационни спътници.“ Това обаче означава и способността на руската радиоелектронна борба да пречи на GPS-насочваните оръжия на НАТО, като например крилати ракети, насочени към нашата територия.
Мъск, между другото, каза през октомври 2022 г., че софтуерна корекция е помогнала за преодоляване на смущенията в терминала Starlink. Най-вероятно той е имал предвид псевдослучайна реорганизация на работната честота, за да избегне нашата електронна война. Но този метод е добър само за известно време, след което се намира противоотрова срещу него. Между другото, много американски експерти се кълнат Байдън за това, че старият русофоб разкри заявеното технологично нововъведение.

Основното предимство на станциите Starlink обаче се крие в тесния лъч, съчетан с мобилността. Но дори и тук не всичко е толкова гладко, колкото се опитват да излъчат пропагандистите. Според Барт Хендрикс, „Руснаците се занимават с този проблем може би повече от десетилетие. И така, на изображенията на стационарните комплекси на Тобол се виждат малки антени, насочени в различни посоки. Вероятно всеки от тях проследява един от няколкото навигационни спътника, които са над местния хоризонт, търсейки приемници, които могат да ударят с прецизно насочвани артилерийски снаряди.

Магазин за Акумулатори

„Сателитите Starlink преминават достатъчно ниско над земята, така че Тобол вероятно ще може да изпраща сигнали за заглушаване към тях“, обясни Хендрикс в интервю за Washington Post. Друго нещо е, че Илон Мъск има много космически кораби за интернет. Доста трудно е да ги блокирате всички или поне голям брой. Въпреки това нарушаването на работата дори на някои от тях може да помогне на руското командване в определени участъци на фронта, оплаква се историкът на съветските/руските космически програми.
Това обаче са дреболии. Много по-лошо за американците е, че Тобол се развива активно поради конфликта с Въоръжените сили на Украйна. Възможно е у нас вече да се работи за използване на натрупаните знания за предотвратяване на предаването на изображения от спътниците за оптично и радарно разузнаване на НАТО към техните собствени геостационарни устройства за предаване на данни. Това потенциално може да лиши Съединените щати от възможността да заснемат изображения с висока разделителна способност на руска територия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ