България

Красимир Дачев призна: Ние сме лешояди! („Свилоза“ спря работа с пореден рекетьорски трик)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Откраднатата „Свилоза“ отново спира работа с поредния рекетьорски трик на Красимир Дачев, с който изнудва държавата – липса на дървесина за производството на целулоза. Такива съобщения имаше няколко през последните години, въпреки че приватизаторът е най-големият собственик на гори извън държавата.

Пред „Дневник“ босът на откраднатата „Свилоза“ Дачев обяви, че проблемът е хроничен и годишно заради него предприятието има между 40 и 60 дни престой. Причината обяснява с това, че държавата, която е собственик на 80% от горите в България, нямала „пазарни сензори“ и ръководителите на държавните горски предприятия не се интересували от неговия бизнес, а да си получават заплатите.

„Държавата има интерес да продава. И най-малките деца знаят, че за да расте един биологичен вид, той трябва да се подрязва. Ние това ползваме – което се изхвърля от гората, за да се почисти и не става за нищо, а не масивна дървесина, която се ползва за мебели“, подчерта той.

Ние сме тези лешояди, които чистят гората.

Според него „тенденцията е точно обратната“ на плана за увеличаване добива на дървесина, записан в Националната програма за развитие на България 2030.

„Годишният прираст в България е 13-15 млн. куб.м, а се добиват около 5 млн. куб.м дървесина. Дори да приемем, че се краде 1 млн. куб. годишно, пак добивът е по-малко от 50% от естествения годишен прираст при средно за Европа между 75 и 90%“, коментира Дачев, очевидно детайлно запознат с размера на щетите, които нанася дървената мафия.

Преди 2 седмици той и други преработватели са поискали среща с министъра на земеделието и с премиера по тези проблеми.

От спирането на производството са засегнати освен 500 работници в предприятието, но и 7 хил. външни доставчици и др., ангажирани с логистиката на предприятието, тюхка се Дачев.

Материалът Красимир Дачев призна: Ние сме лешояди! („Свилоза“ спря работа с пореден рекетьорски трик) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort