19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Критична грешка, която може да ви коства цялата реколта! Ето как правилно се почистват листата на доматите напролет:

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Жалко е, когато вложите толкова много усилия и време в градината си, но реколтата не е достатъчна дори за 2 души, да не говорим за голямо семейство. Доста често градинарите се лишават от реколтата си, без да го осъзнават! Премахването на грешните листа от домати е критична грешка.

Резултатът ще бъде гарантирано намаляване на добива. Разберете какви са тези листа и никога не ги премахвайте!

реколта домати

Градинарите добре знаят, че твърде много зеленина засенчва доматеното растение и намалява добива му. Но обратното също е вярно: прекомерното премахване на листата и оголването на ствола също води до връзване на по-малко плодове (самите домати не растат до размера на сорта). Тук, както навсякъде в природата, балансът е важен. По-долу ще ви кажем как да го намерите и следвате.

разсад домати

На първо място, когато се образуват първите цветни издънки, можете безопасно да премахнете семеделните листа и първите 2 истински листа. Те няма да дадат нищо на разсада. Премахването на тези листа само ще подобри вентилацията.

Проверка по рама

цветни издънки домати

Забележка! До първата цветна издънка остават още 2 листа. Не ги премахвайте! Те са необходими за подхранване на корените.

отстраняване листа домати

Листата са необходими на растението, за да преразпредели хранителните вещества към плодовете. Фотосинтезата се извършва отчасти върху самите плодове, отчасти в ствола, но основната й част се извършва в листата.

грозд зелени домати

Ето защо не можете да премахнете горните 3 листа над цветните издънки, докато плодовете не се „налеят“ докрай! С други думи, докато настъпи „млечната зрялост“ . Именно тези горни листа „хранят“ плодовете, като им помагат да се оформят и да растат до необходимия размер. Ако няма листа, тогава плодовете няма да нарастват както трябва, въпреки всички торове, които се прилагат!

Магазин за Акумулатори

млечна зрялост домати

Можете да отстраните листата едно по едно веднага щом плодовете нараснат до очаквания сортов размер. След това премахването на листата ще ускори узряването им и ще подобри вентилацията на храстите.

ВАЖНО! Един възрастен доматен храст трябва да има поне 25-30 листа .

узрял домат

Ако ви се струва, че доматите са твърде нагъсто, това означава, че е направена грешка при засаждането. Оптималното разстояние между високите храсти е 45-50 см в ред (в зависимост от сорта). Не премахвайте твърде много листа, за да не останете без реколта!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ