13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

ВЪПРОС до прокуратурата: Настимир Ананиев изнесъл 2 млн. лева от черната каса на ПП?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Настимир Ананиев по всяка вероятност няма да бъде издигнат за евродепутат след изненадващата акция в офисите му в центъра на София в сряда сутринта, научи „Уикенд”. Депутатът от ПП-ДБ се оказа обект на международно разследване за наркоканал във връзка със свой клиент, което е забавено с цели 8 месеца.

Точно тези дни от ПП-ДБ решават кои да бъдат техните кандидати за депутати в Европарламента. Смяташе се, че Ананиев ще заеме избираемото 4-о или 5-о място в листата, но след скандала той по всяка вероятност няма да бъде номиниран. За това настоявали от коалиционния партньор на ПП „Демократична България”.

Според източника се е очаквало в офиса на Настимир да бъде намерена солидна сума в брой. Публична тайна в политическите среди е, че той е сред касиерите на ПП и голяма част от парите в брой на партията минавали през него. Смятало се, че в голям сейф се съхраняват около 2 милиона лева на партията. Такава сума обаче не е била намерена, което според прокурори, участвали в акцията, водело до извода, че той е бил предварително предупреден и парите са били изнесени.

Спешната акция в офисите на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев на столичния бул. „Стамболийски” и ул. „Парчевич”, извършвана от Софийска градска прокуратура в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в Антверпен, Кралство Белгия, е трябвало да бъде възложена на българския офис на Европейската прокуратура. Това научи „Уикенд” от отлично информиран източник от евроструктурата у нас.

Намерението на партньорските служби обаче е било отклонено лично от европейския прокурор Лаура Кьовеши заради недоверието й към нейните наместници в Люксембург и у нас. Причината за това е сигналът на изчезналия бивш следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Европо, от края на октомври 2023 г. срещу българския европрокурор Теодора Георгиева за това, че тя една от посетителките му в прочутото и вече несъществуващо заведение „Осемте джуджета”, където според твърденията му всеки месец е получавала по 10 000 лева на ръка. Тогава Кьовеши запази дистанция от обвиненията, но държи под око българската си заместничка и следи всяка нейна стъпка.

Проверка по рама

Тази е и причината тя да помоли разследването срещу Настимир Ананиев и дейностите на белгийска фирма за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица, да не минава през офиса на европрокуратурата у нас, където би попаднало, ако акцията се извършва по линия на еврообвинител №1. Според запознати Кьовеши се опасявала, че това носи риск разследването да бъде сложено на трупчета, тъй като засяга едно от възловите лице, пряко свързани с „Продължаваме промяната”.

Настимир Ананиев е лидер на партия ВОЛТ, която стана мандатоносител на ПП на първите парламентарни избори през 2021 г., когато поради липса на време за регистрация ПП се явиха с тази на ВОЛТ и на Средна европейска класа. На по-нататъшните избори ПП вече имаше самостоятелна регистрация, но лидерите на „Промяната” запазиха лоялността си към Настимир Ананиев и той продължи да бъде депутат от тяхната листа.

Самата Теодора Георгиева пък е смятана за приближена именно на ПП, както и на сегашните им коалиционни партньори от „Демократична България”. Дълго време тя хранеше надеждата, че ще бъде предложена за следващия главен прокурор на България, поради което дори установи топли контакти и с президента Румен Радев, който ратифицира избирането на кандидата. По това време дори и самият Кирил Петков още в качеството си на премиер заяви пред медиите, че „ще си доведе прокурор от Европа”, което допълнително подхрани тези слухове.

Събитията около отстраняването на ексглавния прокурор Иван Гешев и влизането във функциите на негов наследник на поста на бившия му заместник Борислав Сарафов като че ли доста отдалечават и дори заличават перспективата на Георгиева на това поприще.

Вероятно допълнително масло в огъня е налял и сигналът на Пепи Еврото, изострил вниманието на Кьовеши. При всички случаи разследването в офисите на депутата на ПП Настимир Ананиев рязко заобикаля европейската прокуратура по нейно настояване, за да не бъде осуетено.

Материалът ВЪПРОС до прокуратурата: Настимир Ананиев изнесъл 2 млн. лева от черната каса на ПП? е публикуван за пръв път на Narod.bg.

Магазин за АкумулаториSource link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ