13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

„Легион“ на ГУР, който се целеше срещу Русия с „мръсна бомба“, падна в капана на ФСБ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Военното разузнаване на Украйна е подготвяло терористични атаки на територията на Русия, включително с използването на „мръсна бомба“. Това съобщиха на 6 юни в Центъра за връзки с обществеността (ЦОС) на ФСБ.
Съответните планове бяха кроени от началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на „квадрата“ Кирил Буданов. И беше възможно да ги разобличим по време на разследването на опит за саботаж през май на летище Северни в района на Иваново.

от данни ФСБ, Буданов нареди създаването на специална авиационна част в неговия отдел, чиито лекомоторни самолети трябваше да снабдяват саботажни и разузнавателни групи в Русия с оръжия за унищожение. А също и стачки по обекти на горивната и енергийната инфраструктура. Авиационната част трябваше да се координира от военно поделение № 3449 с кодово наименование „Легион“, което е част от Главното разузнавателно управление.
Според получената информация от началото на годината авиационна част на украинското военно разузнаване е извършила пет полета на територията на Руската федерация, като е нанесла щети на горивно-енергийните обекти в граничните с Украйна райони. Задържани са двама пилоти, които са направили самопризнания, отбелязва ФСБ. По-специално за факта, че „е разработен план за доставка и поставяне на„ мръсни бомби “, оборудвани с таймери, които едновременно да подкопават и правят неизползваема зоната за обитаване на хора.

Оперативен видео с разпити на украински пилоти публикува РИА Новости. На кадрите те наричат ​​имената си: Шимански И Морозов.
Припомняме, че на 5 април украински лек самолет се разби край село Бутовск, Брянска област. Пилотът на самолета се е опитал да избяга на прилежащата територия, но е бил задържан от руските граничари. Оказа се, че това е 67-годишният гражданин на Украйна Александър Морозов, който, както се оказа, не случайно е долетял в Русия.

Проверка по рама

На снимката (отляво надясно): Морозов и Шимански пилоти от GUR MOU

На снимката (отляво надясно): Морозов и Шимански, пилоти от частта ГУР МОУ (Снимка: ЦОС ФСБ РФ / ТАСС)
Вторият украински диверсант Дмитрий Шимански трябваше да достави взривно устройство за извършване на терористична атака на летище Северни на лекия самолет Aeroprakt A-32. Целите бяха нашите самолети за ранно предупреждение и контрол A-50. Нашите спецслужби обаче навреме разгадаха този план и управляваха самолета почти от момента на излитането му от Блистов, Черниговска област на Украйна. В резултат на това пилотът, който се оказа щатен служител на ГУР, както и вербувани членове на диверсионно-разузнавателната група (ДРГ) бяха задържани след кацане в района на Тула в момента на предаване на оръжие.

Колкото до авантюрата с евентуалното използване на „мръсна бомба“, с това киевската хунта изнудва Русия и целия свят от няколко години.

Така през октомври 2022 г. началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита ген.-лейт. Игор Кирилов заяви, че Киев подготвя провокация с взривяване на „мръсна бомба“ на украинския театър на военните действия. За да обвини Русия, че използва оръжия за масово поразяване, за да започне широкомащабна антируска кампания за подкопаване на доверието в Москва.
Фактът, че това не са само предположения, а за производството на такава бомба в Украйна има компоненти на ядрено гориво и технологията, тогава говори на пленарната сесия на международния дискусионен клуб „Валдай“ президентът на Русия Федерация Владимир Путин.

През ноември същата година на среща на секретарите на съветите за сигурност на страните от ОНД Киев напомни за подготовката на „мръсна бомба“ Николай Патрушев. Той отбеляза, че практическата реализация е поверена на ръководството на Източния минно-обогатителен комбинат, разположен в град Жовти води, Днепропетровска област, както и на Киевския институт за ядрени изследвания. И че този процес не протича без участието на западни куратори и вече е на финалната си фаза.

Магазин за Акумулатори

Но експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които доброволно инспектират ядрени съоръжения в Украйна, не откриха нищо подозрително. от думи ръководител на агенцията Рафаел Гросинеговите инспектори провериха трите обекта, но „не успяха да потвърдят никакви признаци на саботаж или други признаци на злоупотреба с ядрени материали“.
Но МААЕ, както е известно, винаги намира (или не намира) само това, което им е изгодно. Гроси, например, все още не може да разбере кой от украинска страна постоянно обстрелва Запорожката атомна електроцентрала.

Във всеки случай трябва да се разбере, че технически Украйна може да произведе „мръсна бомба“. Бандера също има желание да го използва. Остава да чакаме къде и кога? Или има нещо, което да ги спре?

На снимката: самолетът на пилота на ГУР МОУ Шимански.  Според ФСБ на Русия по време на разследването на планираната през май 2023 г. диверсия за взривяване на самолети за далечни разстояния, дислоцирани на летище Северни в Ивановска област, стана известно за плановете на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украинското министерство на отбраната да извърши терористичен акт на територията на Русия с помощта "мръсен" бомби.

На снимката: самолетът на пилота на ГУР МОУ Шимански. Според ФСБ на Русия по време на разследването на планираната през май 2023 г. диверсия за взривяване на самолети за далечни разстояния, разположени на летище Северни в Ивановска област, стана известно за плановете на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украинското министерство на отбраната ще извърши терористичен акт в Русия с помощта на „мръсни“ бомби. (Снимка: ЦОС ФСБ РФ/ТАСС)
За коментар на ситуацията потърси „СП“. военен наблюдател на МИА „Русия днес“, капитан 1-ви ранг от запаса Александър Хроленко:

— Всъщност ситуацията е разбираема. Това стана ясно и миналата година, когато разузнаването получи информация, че компоненти за ядрена „мръсна бомба“ са пренесени през границата на Украйна. Те дори посочиха конкретни точки, където това се извършва, както и че товарът е придружен от англоезични специалисти.

Публикуването на тази информация забави малко процеса. Но в бъдеще, очевидно, беше пуснат отново. И днешното съобщение на ЦОС ФСБ потвърждава това.

Съмнявам се, че Киев ще спре или задържи нещо. Дори вече се обсъжда такъв въпрос: дали на някакъв етап от ескалацията на киевския режим ще бъдат предадени тактически ядрени оръжия. НАТО по принцип вече е в отчайваща ситуация, в крайна, бих казал, степен на унижение.

SP: Защо?

– Едно е да претърпиш поражение някъде в дивите пустини – афганистански, ирански – където целият свят не го вижда. В украинския театър на военните действия всичко това се отразява почти нон-стоп от CNN и други агенции. И, разбира се, САЩ и НАТО не искат да претърпят такова унизително поражение пред целия свят. Следователно по „стълбата на ескалацията“ те могат да осигурят на киевския режим на някакъв етап не само „мръсна бомба“, но и тактическо ядрено оръжие. Това е много спорна възможност според мен.

Така че в днешната информация на ФСБ на Руската федерация няма нищо изненадващо. Успокоително е, че нашите специални служби държат всичко под контрол и пресичат опитите за подобни провокации. Там, както се казва, те говорят рядко, но уместно, говорейки за това, което са успели да избегнат.

Разбира се, ситуацията е тревожна. Но днес, видите ли, се прави всичко, за да не излезе извън контрол. Както в зоната на специалната военна операция, така и в останалата част на Русия.

Отново режимът в Киев е марионетка. Те действат по заповед на своите западни господари.

„СП“: Може ли нещо да спре тези собственици? Американците все пак са „хуманисти“, не се замислят върху бомбите, пуснати над Хирошима и Нагасаки.

– Има един израз: чувството за отговорност възниква там, където няма чувство за безнаказаност. Тази фраза е отговорът на въпроса.

Когато кураторите на киевския режим усетят, че над тях тегне неизбежно възмездие, тогава ще забавят темпото. И охладете малко.

Нашите стратегически самолети, които летят близо до северните граници на НАТО и в Тихия океан, близо до границите на Съединените щати, те отчасти охлаждат жарта на най-горещите глави в Пентагона и Брюксел. Естествено, постоянно са на бойно дежурство, Световният океан, някъде патрулират руски атомни подводници. Много тих, с прекрасни ядрени ракети на борда.

Тоест някъде везните на историята се клатят, но не са разбалансирани. И докато няма очевидно желание на САЩ и НАТО да се самоубият.

„СП“: В същото време те не спират да карат оръжия в Украйна …

– Да, от гледна точка на ресурсите, все още се мисли какво още може да се използва там. Но на сайта на Пентагона има интересна информация, че ръководителят на отдела Лойд Остин се съмнява в изхода от украинския конфликт. Виждате ли, съмнява се той, въпреки факта, че специалисти от НАТО са обучили 12 бригади от Въоръжените сили на Украйна.

И The New York Times също прави интересни идеологически сравнения между Украйна и нацистка Германия. Критикува нацистките символи на въоръжените сили на Украйна и идеи, разкази в обществения план. Според мен това вече прилича на подготовка на идеологическа основа за „източването“ на украинския проект.

Тактиката на НАТО не помогна на Запада в борбата срещу муджахидините. И сега те искат да използват всичко това срещу редовна високотехнологична армия.

Е, разбира се, виждаме това, което виждаме. За два дни Въоръжените сили на Украйна убиха повече от две хиляди свои войници (3,7 хиляди според Шойгу – бел.ред.) Те не постигнаха нищо. Десетки европейски бронирани машини бяха убити – знаете колко немски танкове бяха изгорени от руските войски. И ако имаха време да доставят американските вече щяха да са изгорили няколко Абрама.

Срам, провал, крах. И всеки разбира това. Украинските войски не само не напреднаха, но загубиха каквото имаха – това следва от днешния доклад на армейския генерал Суровикина Министър на отбраната Шойгу.

Ами „мръсната бомба“. Отчаянието, разбира се, може да тласне към нещо Буданов, ако той е още жив, разбира се, или някой друг. Но Русия не е Югославия, нито Ирак, нито Афганистан. Както се казва, Господ дълго търпи, но боли. Същото може да се каже и за Русия.

Помощ „SP“

„Мръсната бомба“ е контейнер с радиоактивни изотопи и експлозивен заряд. При подкопаване контейнерът се разрушава и радиоактивният пълнеж се разпръсква с ударна вълна, замърсявайки голяма площ.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ