19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Лекар: Този летен плод сваля бързо кръвното и холестерола

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Един вкусен и ароматен летен плод може да помогне за контролиране на нивата на кръвното налягане.
Ако имате висок холестерол, това означава, че имате твърде много мастна субстанция, натрупана в кръвта. Това може да стане опасно, тъй като се образуват отлагания в кръвоносните съдове, ограничавайки притока на кръв, което може да причини инфаркт и инсулт.

Лекар: За хората над 50 години това е най-лесният начин за сваляне на холестерола
Основният рисков фактор за високия холестерол е диетата, като храните с високо съдържание на наситени мазнини имат най-голям принос.

Диетата обаче може да помогне и за понижаване на нивата на холестерола.
Летният плод, който сваля холестерола 

„Прасковите са чудесни за контролиране на нивата на холестерола. Те са отличен източник на фибри“, казва кардиологът Олег Варфоломеев.

Проверка по рама

Лекар: Това са 5-те най-добри закуски за сваляне на холестерола
Фибрите могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола по няколко начина. 

„Разтворимите фибри имат способността да се свързват с холестерола в храносмилателния тракт, предотвратявайки абсорбирането му в кръвта. Това намалява количеството холестерол, което тялото може да използва или съхранява“, споделя кардиологът. 

Разтворимите фибри също могат да увеличат отделянето на жлъчни киселини. Жлъчните киселини се образуват от холестерола в черния дроб и са важни за храносмилането. Когато фибрите се свързват с жлъчните киселини в червата, те насърчават тяхното елиминиране от тялото.
Лекар: Това е фактор №1 за висок холестерол при жените

„Това подтиква черния дроб да използва повече холестерол, за да произвежда нова жлъчна киселина, като по този начин понижава нивата на общия холестерол“, казва кардиологът. 

Магазин за Акумулатори

Богатите на фибри храни като прасковите се усвояват по-дълго от преработените храни.
Бавното храносмилане помага за регулиране на нивата на кръвната захар и предотвратява пикове на инсулин, които могат да допринесат за производството на холестерол в тялото.

Лекар: Този летен плод сваля бързо холестерола

Лекарят споделя, че според проучване прасковите са сред плодовете, които понижават холестерола поради съдържанието на флавоноиди и стилбени в състава си. Най-богатите източници на тези вещества са плодовете, включително ябълка, слива, круша и праскова.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ