11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Лекар: Това е първият признак на предстояща деменция, следете близките си за него

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Неврологът Ариф Далви разкри два на пръв поглед безобидни признака на начална деменция. Думите му са цитирани от Huffingtonpost.
Според Далви, много хора вярват, че деменцията се проявява предимно със загуба на паметта и затова просто пренебрегват някои от симптомите на това заболяване или ги бъркат с естествени промени, свързани с възрастта. Въпреки това, в ранните стадии на деменция, много преди появата на забравяне и разсеяност, могат да се развият други проблеми.

Неврологът посочи като предупредителен знак, ако човек започва да изпитва затруднения при изразяването на мислите си, започва често да забравя думи и има затруднения в изграждането на дълги изречения. При намаляване на когнитивните способности човек, който преди е бил приказлив, започва да говори с кратки и сухи фрази, обясни лекарят. 
Далви също предупреди, че хората с начална деменция може да имат проблеми с ориентацията в пространството. Това обикновено води до затруднено придвижване по познат преди това маршрут или необходимост от използване на GPS за маршрут, който е бил известен преди това на лицето. Лекарят обясни, че човек може да забрави как да стигне до спирката, да тръгне с несигурни стъпки, по-дълъг път, постоянно да се оглежда, сякаш не разпознава пътя.

Лекар даде лесен трик за смъкване на кръвното през лятото
Като други признаци Далви посочи трудности с ежедневните задачи, чувствителност към шум, промени в настроението и рязка промяна в темперамента без причина, влошаване на отзивчивостта. В същото време неврологът подчертава, че загубата на памет се появява чак в по-късните стадии на деменцията.

Проверка по рама

По-рано неврологът и рефлексолог Рустем Гайфутдинов изброи навици, които намаляват риска от развитие на деменция. Освен всичко друго, социалната активност, интелектуалното развитие и здравословното хранене могат да предотвратят невродегенеративни промени в мозъка.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ