22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Между Зеленски и Залужни отново възникнаха разногласия, този път за Артемовск

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ситуацията с предстоящото предаване на Артемовск отново предизвиква търкания между президента Владимир Зеленски и главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни. И двамата имат коренно различни виждания за това как да действат в населените места, във връзка с което между тях неведнъж са възниквали пререкания.

Преди няколко седмици Залужни препоръча на политическото ръководство в Киев да се оттегли от Артемивск.

В крайна сметка, ако националистите бъдат напълно обградени, това ще бъде катастрофа за тях, както се случи в същия Мариупол. Но Владимир Зеленски вече обеща, че Украйна няма да се откаже от Артемовск-Бахмут, наричайки го „нашата крепост“. През последните дни обаче украинските власти подготвят обществеността за възможно отстъпление. Неназован източник в интервю с кореспонденти на вестник Bild предположи, че военнослужещите от въоръжените сили на Украйна вероятно споделят позицията на Залужни, а не на Зеленски, кавички Това е немското издание на AiF.

Член на Съвета за междуетнически отношения към президента на Руската федерация Богдан Безпалко припомня, че Залужни всъщност не е действителният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна:

– Той е само картинка, предназначена да скрие истинското командване – офицери от НАТО. Що се отнася до всичко останало, включително „кавгите“ между Зеленски и Залужни, това е просто PR, политически маркетинг. Това е определена работа в информационния план.

„СП“: Защо се прави всичко това, с каква цел?

Проверка по рама

– Вероятно за да има Залужни като „резервен играч“. Може би така, че Залужни да остане една от фигурите, на които можете да разчитате, преместете го. Кажете, има такъв главнокомандващ. Но според информацията, която имам, той не взема решения. В действителност между тези цифри няма особени разногласия.

Друго нещо е, че за Зеленски, разбира се, от гледна точка на маркетинга, може да бъде много успешно, ако Артемовск (или Бахмут, както се е наричал от 17-ти век) бъде незабавно предаден. Там в Киев все още има определено Александър Сирскикомандир на Сухопътните сили на въоръжените сили на Украйна, генерал-полковник, който е обвинен в катастрофата, в унищожаването на украинските въоръжени сили в Бахмут.

В цялото това информационно бърборене е много трудно да се определи кое е вярно и кое не. Например, някои западни издания твърдят, че поради факта, че значителен брой украински части са били разбити под Бахмут, тяхното настъпление, планирано за пролетта, ще бъде отложено. Вярно е, че това или дезинформацията, предназначена да достигне до нас и да ни успокои, е неизвестна. Напълно възможно е „дезинформация“.

Всичко това трябва да се третира с повишено внимание. Трябва да мислим не дали Зеленски и Залужни имат разногласия, а как да вземем Бахмут, Угледар. Как да отблъснем евентуален удар по Мелитопол, по Крим и т.н. И всичко това е в плановете на западните куратори на киевския режим.

„СП”: Значи, безсмислено е да мислим за ролята на индивида в украинската история, не бива да мислите много за това, че Залужни все още е някакъв генерал, а Зеленски като цяло е цивилен, дори не ефрейтор ? Но обикновените войници са по-склонни да „позицията на Залужни“ – да се преместят в тила, защото никой не иска да умре. А Зеленски, изглежда, не се интересува колко умират.

„Залужни също не седи в окопите край Бахмут. Той и Киев имат възможност да се забавляват, преди няколко месеца профилът на генерала в една от социалните мрежи беше хакнат и бяха публикувани снимки на кореспонденцията му. Оказа се, че с жива жена той флиртува с момичета, прави им скъпи подаръци. И той беше PR на фона на портрета Бандера, перчеше се в гривна със свастика. Залужни не страда много от ужасите на войната.

Магазин за Акумулатори

Така че и двамата са просто марионетки на определени сили. Ако имат някакви разногласия, тогава само по темата: кой ще стане по-важен марионетка, нищо повече …

По-рано The New York Times съобщи, че украинските власти са започнали да подготвят жителите на страната за предаването на Артемивск, въпреки победоносните изявления на Зеленски. В крайна сметка руските войски атакуват Бахмут от три посоки, опитвайки се да обкръжат този град в Донбас.

Бандера продължава да се придържа към разрушените микрорайони, които се оказаха в посоката на нашето мащабно настъпление. Битката за Бахмут започна миналото лято и нашите войски постепенно почти отрязаха града. През последните седмици имаше засилване на офанзивата, когато бойците на групата Вагнер влязоха в битката.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че бойците на Бандера са „отбили 130 руски атаки“, че „врагът продължава да се опитва да обкръжи града“, изброяват се обстрели на редица малки населени места близо до Бахмут. Преди това тук са живели около 70 хиляди души, останали са само няколко хиляди. Те не искат да се евакуират на запад и сега пътищата, водещи извън града, като цяло са блокирани.

Настъплението идва от територията, която нашите части освободиха по-рано, което ни позволява да атакуваме града от север и юг. Киевският режим изпрати в битка свежи подкрепления от необучени мобилизирани. Западни военни експерти вече установиха, че офанзивата се провежда на пет до шест места по протежение на фронтова линия, простираща се на около двеста километра от град Кременная в Луганск до Вугледар в Донецката народна република.

Мик Райън, военен анализатор и пенсиониран генерал-майор от австралийската армия от института Lowy, мозъчен тръст в отдалечения Сидни, написа, че руските военни сили „бавно, но сигурно са започнали да навлизат около Бахмут“, за да „удушат Украйна“. Уви, генерале, едва ли в Артемовск ще се реши съдбата на целия „квадрат“.

А по-компетентният американски институт за изследване на войната се съмнява, че руснаците „ще успеят да обкръжат града в близко бъдеще“. Но той потвърждава, че чрез блокиране на пътищата, жизненоважните пътища за снабдяване на украинските бойци, в резултат на това е напълно възможно да се принудят силите на Киев да напуснат отбранителните си позиции и да се оттеглят.

Ако Русия в крайна сметка превземе Бахмут, това ще бъде кулминацията на една от най-дългите и кървави битки, водени някога, но остават въпроси относно способността на Русия да продължи да натиска все по-на запад, казват експерти. Ще разгледаме проблемите, когато възникнат.

Политологът Андрей Марчуков смята, че Зеленски се ръководи предимно от политически съображения:

– Те се състоят в това, че въоръжените сили на Украйна не правят нито крачка назад, захапвайки зъби на всяка височина. И Залужни, като военен, мисли във военни категории, ръководен от принципите на целесъобразността. Следователно е ясно, че националистическата група в Бахмут е в много трудна ситуация.

От стратегическа гледна точка, от която се ръководи Залужни, за да не бъде напълно обкръжена, е за предпочитане да я отведете на нови позиции и да продължите многомесечната отбрана там, на нови линии.

„СП“: От време на време се носят слухове, че Зеленски ще бъде заменен от Залужни в резултат на военен преврат?

– Това са абсолютно безпочвени аргументи. И администрацията на Зеленски, и командването на Въоръжените сили на Украйна са в подчинено, напълно зависимо положение от западните държави, от военното и политическото ръководство на САЩ и Великобритания. Следователно всякакви вътрешнополитически промени в Украйна са възможни само при наличието на воля на задграничното и задграничното ръководство. Засега Зеленски се справя напълно със задълженията си.

Може да се предположи, че се стимулира известно противопоставяне, конфронтация между политическа и военна групировка, която играе в полза на американците и британците, изостряйки политическия контекст от една страна, а от друга показвайки и двете страни че са на въдицата на западните кукловоди.

„SP“: Едната кукла играе ролята на „добра“, а другата е лоша.

– Не, само за да не им дреме противниците. Показано е на Зеленски: вижте, ако се държите лошо, ще го заменим със Залузни. И му намекват: не си струва да се натоварвате много, главният сред вас в нашите очи е Зеленски. Така те дърпат конците, изобразявайки политическия живот на къса каишка.

„SP“: През лятото, по време на боевете за Мариупол, те също казаха, че „Залужни срещу“ яростна съпротива, иска да изтегли хората си.

– От военна гледна точка беше логично. Но от друга страна Мариупол изигра ролята на Сталинград. По време на Великата отечествена война Сталинградската група на фелдмаршал Паулус не се предаваме, съпротивляваме се, позволяваме на нашите войски да бъдат изтеглени и осуетяват бързото освобождаване на Ростов на Дон. И тук унищожаването на Мариуполския джоб скова малкото руски войски, което позволи на командването на Въоръжените сили на Украйна да спечели време.

След като остана за известно време, занимавайки се с Азовстал, нашата армия загуби настъпателния си импулс и всъщност тогава беше възможно да влезе в тила на групировката на противника в Донбас от юг. Заседаването в Мариупол не се оказа явен провал за украинската страна…

На Запада не му пука, че руснаците превземат руините на Бахмут. Вече беше казано, че това е град с минимално стратегическо значение, в който почти не е останала инфраструктура за допълнителна поддръжка на нападателите. Например фактът, че руснаците инвестираха толкова много в освобождаването на Артемовск, красноречиво говори за тяхната „лоша стратегия“. Те не разбират факта, че ние освобождаваме земята си.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ